Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 21. 12:40 Tech

Ki akar porszívót bérelni havi 150 ezer forintért?

Porszívózni sokan nem szeretnek, amit a robotporszívók gyártói igyekeznek is kihasználni. Ezeket az eszközöket idehaza jellemzően a néhány tízezertől az egy-két százezer forintig terjedő árkategóriában lehet megvásárolni. A japán Softbank egyik leányvállalata Ázsiában viszont olyan berendezést dobott a piacra, amelyet csak bérleti modellben lehet igénybe venni, átszámolva havonta 150 ezer forintért.

A Softbank az utóbbi hetekben leginkább a katasztrofálisan sikerült WeWork-befektetésével és a jórészt ennek betudható 6,5 milliárd dolláros harmadik negyedéves veszteségével került be a hírekbe, de a Whiz névre keresztelt robot üzleti modelljében lehet ráció. A szolgáltatást ugyanis nem magánembereknek, hanem vállalatoknak kínálják, például irodák vagy éppen szállodai szobák takarításához, ahol tehermentesítheti a dolgozókat.

Igaz, a robot csak akkor válik önállóvá, ha megtanítják számára, hogy milyen utat kell rendszeresen bejárnia. Problémák persze ezt követően is előfordulhatnak, de ha elakad, mert mondjuk csukott ajtóba ütközik, akkor üzenetet küld. Takarítás közben adatokat is gyűjt, és az ebből készült jelentésben látható például, hogy milyen mennyiségű kosszal kellett megbirkóznia.

Az akkumulátor kapacitása háromórás egybefüggő üzemidőt tesz lehetővé, ami alatt nagyjából 1400 négyzetmétert tud feltakarítani. Ezt követően tölteni vagy cserélni kell – írja a BBC.

A 90 centiméter magas berendezést a Softbank amerikai robotikai részlege, valamint a hongkongi Intelligent Cleaning Equipment nevű vállalat fejlesztette ki. Egyelőre csak Japánban és Hongkongban lehet kibérelni. Egy brit vállalat ugyanakkor korábban tesztelte a Softbank robotját szállodákban, ahol azért kellett kísérni, hogy be tudjon jutni a szobákba. Ettől persze még segítheti a takarítást, hiszen miközben ügyködik egy szobában, a szállodai alkalmazott foglalkozhat mással egy másik helyiségben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEreszt a technológiai lufi, de nem biztos, hogy ki is durranVajon túlfinanszírozáshoz vezet-e, hogy minden befektető hisz a saját unikornisában? A jelek szerint igen, de egyelőre a veszteségek ellenére is van elég tőke.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech robot porszívó robotok softbank Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.