Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. február 1. 16:42 Tech

Olyan géppel jön az Airbus, amelyhez még a Boeing is gratulált

Nem sokkal azt követően, hogy az Airbus elkezdte tesztelni a hosszabb távokra tervezett új gépét, nagy riválisa, a Boeing is gratulált hozzá. Az amerikai cég a gratuláció mellett udvariaskodva azt írta a Twitteren, hogy a verseny mindenkinek az előnyére válik.

Az első A321LR típusú gép több mint két és fél órát töltött a levegőben, de összesen száz órán keresztül kell majd tesztelni élesben, hogy a tervek szerint még idén forgalomba állhasson.

Ez a repülő azért fontos az európai gyártónak, mert a legsikeresebb típusának, az A320-asnak a legújabb változata. Azzal a céllal hozták létre, hogy a keskeny törzsű (tehát egy folyosós) gépek kategóriájában maradva hosszabb, akár transzatlanti utakat is meg tudjon tenni. Az A321LR egyben az Airbus eddigi legszélesebb gépe a keskeny törzsű modellek között.

Az új gép a hatékonyabb motornak és a kiegészítő üzemanyagtartálynak köszönhetően körülbelül 7400 kilométert tud repülni. Akár 240 utast szállítására is alkalmas, fajlagosan 25-30 százalékkal alacsonyabb költséggel, mint a jelenlegi versenytársai ebben a méretben. Az A321LR elsősorban az Egyesült Államok keleti partvidéke és Európa között repülhet majd, de akár olyan népszerű útvonalakon is bevethető lesz, mint a Dubaj-Peking vagy a Szingapúr-Sydney közötti járatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGigarendelés menti meg a legnagyobb utasszállítótPár napja még felmerült, hogy abbahagyják az A380-as gyártását, de a mostani üzlet legalább egy évtizedig kitolja azt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Airbus repülés repülőgép Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.