Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

  • A kiírás, illetve a csomag tartalma lényegében egyáltalán nem változott, csak az áron módosítottak. Az árverésre október 30-ig lehet jelentkezni, maga a háromnapos aukció pedig november elején lesz. Jövő hétfőn egyórást bejárást is szervez az MNV.

Előzmények: az állami vagyonkezelő először szeptember végén bocsátotta árverésre az ingatlant, amelyet úgy jellemeztek, hogy a félsziget legutolsó, nagyobb összefüggő, beépítetlen részén található, így a „település legnagyobb fejlesztési potenciállal rendelkező területe”.

  • Magára a licitidőszakra október 9. és 11. között került sor, de a háromnapos idősávban egyetlen ajánlat sem érkezett. Már akkori cikkünkben is jeleztük, hogy az MNV várhatóan újra nekifut az értékesítésnek. Erre korábban sor került, mint amire számítani lehetett.

Számokban: legutóbb valamivel több, mint 5,2 milliárd forintért próbálta meg értékesíteni az ingatlant a vagyonkezelő, a mostani kikiáltási ár azonban csak 4,19 milliárd forint. Ez pontosan 20 százalékos árcsökkenés.

  • Az egykor üdülőként működő, de már másfél évtizede használaton kívül lévő ingatlan 39,6 ezer négyzetméter területű. A telken 10 felépítmény is található, de a csomag ingóságokat is tartalmaz. Az ingatlan és az ingóságok árát arányosan csökkentette az MNV.

A kiírásban szereplő helyszínrajzi elrendezés

Tágabb kontextus: ahogy múlt heti cikkünkben bemutattuk, az állami vagyonkezelő kifejezetten sok olyan nagy értékű ingatlant hirdetett meg az elmúlt hetekben, amelyek kikiáltási ára az egymilliárd forintot is meghaladta.

  • Árverésre bocsátottak például egy egykori munkásszállóból átalakított hotelt, egy hétszintes házat a főváros első kerületében, egy tízhektáros ingatlant Rajkán, egy beruházási célterületet Martonvásár külterületén és egy gödöllői irodaházat is.
  • Első körben azonban egyetlen ilyen nagy értékű árverés sem vezetett eredményre. Az MNV erre úgy reagált, hogy egy-két héten belül újra meghirdette az érintett ingatlanokat, jellemzően a korábbinál alacsonyabb áron.
  • Bár az említett budapesti hotel esetében először emeltek a kikiáltási áron, miután másodszor sem futott be ajánlat, a harmadik alkalommal már olcsóbban hirdették meg a szállodát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzálloda, kastély, iskola, kórház: őszi kiárusítást tart milliárdos ingatlanokból az államTöbb mint háromszáz állami ingatlant bocsátott árverésre nyár vége óta a nemzeti vagyonkezelő, köztük szép számmal milliárdos értékűeket is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEladja Tihany utolsó beépítetlen partmenti ingatlanját az államTöbb mint ötmilliárd forintért hirdetnek egy ingatlant a félszigetnek azon a részén, amelynek beépítése ellen már tüntettek a helyiek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSenkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlanAz aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett a közel 40 ezer négyzetméteres, 5,2 milliárdért kínált tihanyi ingatlanra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz állami ingatlan árverés ingatlan MNV mnv zrt. Tihany tihanyi ingatlan Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. október 22. 16:14 Adat, Pénz

Nem lassulhat sokat az idei gyors béremelkedés, hogy időre meglegyen az egymilliós átlag

Orbán Viktorral szemben Nagy Márton csak 2028-ra ígéri a bűvös szám elérését, ám még így sem lesz könnyű ennek fedezetét kitermelniük a cégeknek.

Jandó Zoltán
2024. október 22. 11:52 Adat, Közélet

Akkor is nőne az Airbnb-adó Budapest belső kerületeiben, ha önálló városok lennének

Azokon a településeken emelkedik a rövidtávú lakáskiadás adója, ahol a vendégéjszakák száma meghaladja az évi kétmilliót. Ilyen város csak egy van Magyarországon: Budapest.

Stubnya Bence Bucsky Péter
2024. október 21. 10:52 Adat, Élet

Visszaszorulóban van Magyarországon az éjszakai munka

A 2019-es 11,2 százalékról az idei év közepéig 8,8 százalékra csökkent az éjjel vagy este rendszeresen dolgozók aránya itthon.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 22. 06:03 Közélet

Gazdasági antidepresszánssal állítaná meg Magyar Péter előretörését a Fidesz

Nem véletlen, hogy a kormány nemrég bemutatott gazdasági akciótervének egyik fő fókusza a jövedelmek vásárlóerejének növelése és a lakhatás lett.

Avatar
2024. október 21. 15:53 Pénz

Ki törhet be a két óriás mellé az elhízás elleni készítmények piacára?

Az Eli Lilly és a Novo Nordisk pozíciója aligha van veszélyben, az utánuk következő helyezések sorsa az évtized második felében dőlhet el.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.