Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. október 18. 15:16 Pénz

Újabb álomhatárt tört át az arany, örülhet a nemrég bevásárló magyar jegybank

Amikor legutóbb, nyár közepén írtunk az arany áráról, még unciánként 2500 dollár alatt döntött történelmi csúcsokat, pénteken viszont már a 2700 dollárt is átlépte, vagyis az árfolyam menetelése azóta is lényegében töretlen.

Számokban: az arany árfolyama idén már több mint 31 százalékkal emelkedett, amivel az egyik legjobban teljesítő befektetés.

  • Mint az alábbi grafikonon látható, ez historikusan is meredek emelkedés, korábban például a nagy pénzügyi válság és a koronavírus-járvány idején volt példa ilyen gyors aranydrágulásra.

Tágabb kontextus: a mostani emelkedés ezért is különös kissé, hiszen most nincs ilyen súlyú bizonytalansági katalizátor a nemesfém drágulása mögött. (Az arany az egyik hagyományos menekülőeszköz válságok idején.)

  • A mostani elemzések ugyanakkor kiemelik az olyan bizonytalansági tényezőket, mint a teljesen kiszámíthatatlan amerikai elnökválasztás, valamint az egyre csak súlyosbodni látszó közel-keleti válság.
  • Szintén támogatja az arany drágulását a nagy jegybankok kamatcsökkentési ciklusa, alacsony kamatkörnyezetben ugyanis kevésbé számít, hogy a nemesfém nem kamatozik.

Miért fontos ez? A Magyar Nemzeti Bank 2018-ban és 2021-ben is bevásárolt aranyból, majd idén szeptember 30-án bejelentette, hogy újabb 15,5 tonnát vett, a tartalék teljes nagysága így már elérte a 110 tonnát.

Alulnézet: az arany már olyan sokat drágult, hogy Indiában a kereskedők kénytelenek árengedményt adni egy helyi, az aranykereslet szempontjából fontos helyi fesztivál előtt.

Mi várható? Technikai szempontból az arany egy ideje már kifejezetten túlvettnek tűnik, azaz a befektetők elsöprő többsége további drágulásra számít, ami viszont rövidtávon gyakran pont hogy az árak csökkenéséhez vezet.

  • Közép- és hosszabb távon viszont a Concorde elemzése szerint az arany további drágulását valószínűsítik a további jegybanki kamatcsökkentések, a lakossági kereslet erősödése, és hogy a jegybankok is egyre jobban bővítik aranytartalékaikat.
  • Ez utóbbi kiemelten vonatkozik olyan nyugati szankciók által sújtott vagy azoktól tartó országokra, mint Oroszország és Kína.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ egyik legnagyobb aranyvásárlója a Magyar Nemzeti Bank éves szinten isHat aranyrúdból, amellyel az első háromnegyed évben nőttek a jegybanki tartalékok a világban, majdnem pontosan egy az MNB páncéltermében kötött ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranyban tartva a pénz csak akkor őrzi az értékét, ha a dédunokáknak tesszük félreA számok nem támasztják alá, hogy rövidebb távon az arannyal meg lehetne őrizni a pénz vásárlóértékét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz arany Arany Világtanács aranytartalék jegybankok kamatszint mnb Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. október 17. 14:09 Közélet, Pénz

Nem lesz olcsóbb a repülés a reptéri adó eltörlésétől

Környezetvédelmi lett az extraprofitként indult adó 2022-ben, jövőre viszont kivezetik az egészet. Leginkább a diszkont légitársaságok járhatnak ezzel jól.

Jandó Zoltán
2024. október 17. 04:44 Pénz, Vállalat

Szálloda, kastély, iskola, kórház: őszi kiárusítást tart milliárdos ingatlanokból az állam

Több mint háromszáz állami ingatlant bocsátott árverésre nyár vége óta a nemzeti vagyonkezelő, köztük szép számmal milliárdos értékűeket is.

Gergely Péter
2024. október 13. 05:25 Pénz

A hitelkártyáknál is felbukkantak az ajándékpénzek

A bankszámlákhoz vagy a lakáshitelekhez hasonlóan már a hitelkártyáknál is egyszeri jóváírást kínáló ajánlatokkal próbálják a bankok bevonzani az új ügyfeleket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. október 17. 11:00 Közélet

Érthetetlen, hogy mire kell a Szijjártó által szerzett orosz gáz

Az egész ország nem fogyaszt jelenleg annyi gázt, amennyit az elérhető információk alapján az MVM Oroszországból vásárol.

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.