Hírlevél feliratkozás
Al-Hilal István
2024. augusztus 11. 05:46 Pénz

A tőzsdepánik ellenére kedvező a környezet a japán részvények számára hosszú távon

(A szerző a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

A japán részvények augusztusban egy ponton több mint 20 százalékkal estek vissza a július 11-i csúcsuk óta, a legfontosabb indexek pedig augusztus 5-én történelmi veszteségeket szenvedtek el. A Topix záráskor 24 százalékkal esett, de azóta részben helyreállt, és a hetet 15 százalékkal zárta alacsonyabban az említett csúcsértékénél.

Az éles visszaesés mögött több tényező is áll: az Egyesült Államok recessziójával kapcsolatos növekvő aggodalmak, a japán jegybank váratlan héja típusú magatartása (az alapkamat emelése) és a jen folyamatos erősödése, ami a carry trade pozíciók feloldásához vezet. (Az utóbbi azt jelenti, hogy a befektetők olcsó jenhiteleket vettek fel, amiből más eszközöket, kötvényeket és részvényeket vásároltak, kihasználva a hozamkülönbségeket. A váratlan kamatemelés után a befektetők elkezdték zárni pozícióikat, azaz megindult a hitelből vásárolt eszközök eladása és a hitelek visszafizetése.)

A tengerentúli befektetők július utolsó két hetében nettó eladók voltak a japán részvényekből, és a spekulatív pozíciók feloldása felgyorsult. Úgy tűnik, hogy a gyengeség elsősorban a szisztematikus és CTA*Leegyszerűsítve ezek olyan pozíciók, amelyek az árfolyamok jövőbeli alakulására vonatkoznak. eladásokból származik, nem pedig csak a long*Olyan befektetők, akik az árfolyamok emelkedésére számítanak. eladásokból. Rövid távon a piacok valószínűleg továbbra is volatilisek maradnak (azaz mindkét irányba erősen kilenghetnek az árfolyamok).

A júliusi amerikai foglalkoztatási adatok felerősítették a gazdasági lassulással kapcsolatos aggodalmakat, a jen felértékelődésének üteme pedig kérdéseket vet fel a japán vállalati nyereségekre gyakorolt hatásokkal kapcsolatban. (Bár a legtöbb vállalat 2024-es pénzügyi évre vonatkozó becslései 140-145 jen/dollár árfolyamon alapulnak, a devizapár 147 közelében fejezte be a hetet.)

Ami a japán jegybankot illeti, a júliusi kamatdöntő ülés világossá tette, hogy a központi bank további kamatemelésre törekszik, de bizonytalan, hogy milyen gyorsan fog cselekedni, és a globális recessziós félelmek megjelenése a fokozatosság felé mutat.

A hazai fundamentumok érdemi elmozdulásának hiánya arra utal, hogy a japán piac továbbra is érzékeny marad az Egyesült Államokkal kapcsolatos aggodalmakra. Amint azonban az eladások kifutnak, a fundamentumok és az értékelések ismét a figyelem középpontjába kerülnek.

Úgy vélem, Japán gazdasági elmozdulása a mérsékelt infláció felé, valamint ennek hatása a háztartások és a vállalatok kiadási és beruházási döntéseire, a kormányzati reformok terén elért folyamatos előrehaladással együtt többéves strukturális trendeket képvisel, és ezek hosszabb távon támogatják a japán részvényeket.

Az inflációs környezet normalizálódása (refláció), a kormányzati reformok, a vállalati befektetések és a globális portfóliók eddigi alulsúlyozása strukturálisan támogatja a japán részvényeket. A fogyasztói árindex már körülbelül két éve a japán jegybank 2 százalékos célkitűzése felett van, és miközben a kezdeti importált infláció mérséklődött, a hazai infláció egyre inkább felerősödik. (Ami ott jó hír, mivel Japán évtizedeken át deflációval, az árak csökkenésével küzdött, mivel az nagyon káros a gazdaság számára.)

A múltban a japán vállalatok vonakodtak az áremeléstől, mert féltek a bevételek és a piaci részesedés elvesztésétől, de ez kezd megváltozni. Ráadásul a munkáltatók az 1990-es évek óta a legmagasabb ütemben emelik a béreket, ami a szűk munkaerőpiacot, az erős vállalati mérlegeket és a politikai nyomást tükrözi. Ebben az új inflációs áramlatban a japán vállalkozások növelhetik haszonkulcsukat.

A Tokiói Értéktőzsde közelmúltbeli reformjai és a tőkehatékonyság javulása magasabb részvényesi hozamokat eredményez, és további reformokra is sor kerülhet. Eddig a legnagyobb közzétételi arányt a nagy tőkeértékű, alacsony árfolyamarányos részvényeknél tapasztalták. A reformok azonban egyre szélesednek, és megbízásaink révén azt látom, hogy a növekedési és a közepes kapitalizációjú vállalatok egyre aktívabbá válnak a részvényesi megtérülés terén. (Például osztalékkal vagy részvény-visszavásárlás formájában juttatnak pénzt tulajdonosaiknak.)

Vonzó lehetőségeket kínálnak azok a vállalatok, amelyek optimalizálják tőkeszerkezetüket, és megszüntetik a kihasználatlan eszközöket és a keresztrészesedéseket. A 2023-as pénzügyi beszámolási szezonban számos, az irányítással kapcsolatos bejelentést tettek, többek között a részvény-visszavásárlások megugrását.

A legújabb felmérések szerint a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó beruházási terveket felfelé módosították. A reflációs háttér, a strukturális munkaerőhiány, a globális ellátási láncok eltolódása és a gyenge jen beruházásokra ösztönzi a vállalatokat, és a kormányzati politikák, köztük a személyre szabott költségvetések, adókedvezmények és támogatások erősítik ezt a tendenciát, különösen az olyan iparágaknak kedveznek, mint az építőipar, az elektromos készülékek, a gépek és az IT-szolgáltatások.

Ha a külső gazdasági környezet romlik, az rövid távon ellenszelet okozna, de Japánnak továbbra is fenn kell tartania a beruházások növekedését. A refláció és annak a kiadásokra és beruházásokra gyakorolt hatása, valamint a kormányzati reformok terén elért folyamatos előrelépés többéves strukturális tendenciát jelent Japán számára.

A japán részvényekkel jelenleg a határidős nyereség 13-szorosán kereskednek, ami más piacokhoz képest nem drága (különösen a Japánban a közelmúltbeli kamatemelés ellenére jelenleg alacsony kamatlábak miatt), és messze elmarad az 1990-es évek buborékos időszakában tapasztalt 50-szeres vagy annál is magasabb értéktől. Ráadásul a tőkehozamok tartós javulása magasabb ár-könyv arányos szorzót támasztana alá, és a mérsékelt infláció irányába mutató tendencia is támogatja a magasabb jövedelemalapú értékelést.

2023 márciusa óta a tengerentúli befektetők ismét vásároltak japán részvényeket, de a kumulált nettó beáramlás jóval a 2015-ös csúcs alatt marad. A globális aktív alapok alulsúlyozzák a japán részvényeket, és a japán háztartások is viszonylag alulsúlyozzák a részvényeket a pénzügyi eszközeik összetételében. Ez azt jelzi, hogy bőven van hely a beáramlásra, ami jó előjel a japán részvények kilátásai szempontjából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi ez a tőzsdepánik, és mi lesz a forinttal?Évtizedek óta nem látott zuhanást hozott a japán tőzsdén a hétfő. A pánikközeli hangulatot egy japán kamatemelés és néhány gyenge amerikai adat okozta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb évtizedes csapdából törhet ki végre JapánTöbb évtized defláció után új korszak köszönthet be Japánban, amennyiben sikerül egy pozitív bér-ár ciklust elindítani és a gazdaságot növekedési pályára állítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTeljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra isA nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Japán japán jen részvények tőzsde tőzsdék tőzsdepánik Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.

Regős Gábor
2024. szeptember 14. 18:26 Pénz

Megakadályozza a fiatalok lakásszerzését az ingatlanpiaci ár-bér spirál?

A magas négyzetméretárak és az alacsony megtakarítási lehetőségek komoly akadályokat gördítenek a fiatalok elé.

Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

Együttes erővel söprik szőnyeg alá a költségvetési problémát az elnökjelöltek, pedig súlyos következményei lehetnek, ha nem változik semmi.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. szeptember 17. 05:04 Vállalat

Tartozáshegy alatt roskad össze egy százéves magyar gyár

Ha nem sikerül megmenteni a nagyatádi cérnagyárat, akkor több mint 200 ember marad munka nélkül, és a település költségvetése is nehéz helyzetbe kerülhet.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.