Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. február 2. 13:30 Pénz

A háborútól az aszályon át az inflációig mindenféle probléma összeadódik a gazdatüntetések hátterében

Gazdatüntetések zajlanak szerte Európában, tegnap az Európai Parlament brüsszeli épületénél már a rendőrök is közbeléptek, és egy nappal korábban Orbán Viktor mutatkozott kampányba illő módon a tüntetőkkel. A gazdák a már most is növekvő költségek és a csökkenő haszon mellett az éghajlatváltozás elleni uniós intézkedések miatt a helyzetük további romlására számítanak.

Háttér: a termelők kiadásai – főleg az energia, a műtrágya és a szállítmányozás tekintetében – számos uniós országban megemelkedtek, különösen azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát. A kormányok és a kereskedők ugyanakkor igyekeznek fellépni az emelkedő élelmiszerárak ellen a rendkívüli infláció időszakában.

Számokban: 2022-ben látványosan elmaradt a gazdálkodáshoz szükséges termékek és szolgáltatások árnövekedési ütemétől a mezőgazdasági termékek áremelkedése az Európai Unióban, majd tavaly hasonló dinamikával mérséklődött a gazdálkodók kiadási és bevételi oldalán is az árak emelkedése – a 2022-ben elszenvedett profitkiesést tehát nem tudták behozni a gazdák.

Miért fontos ez? A szorult gazdasági helyzetben különösen rosszul érintette az európai mezőgazdaságot egy sor további tényező, mint például

  • a szárazság, ami 2023-ban már tavasszal éreztette a hatását, és főleg a kontinens déli részén tett be a termelésnek: a dél-spanyolországi víztározók mindössze négy százalékos kapacitással működtek, míg a görög mezőgazdaság éves bevételének mintegy húsz százaléka vált az erdőtüzek áldozatául.
  • A gabonaimport: az unió feloldotta az olcsó ukrán terményekre vonatkozó kvótákat és vámokat az orosz inváziót követően, ami a piaci következmények mellett politikai szempontból is érzékeny kérdéseket vetett fel elsősorban Kelet-Közép-Európában – ugyanakkor nyugaton a tengerentúli import vált ki egyre nagyobb haragot.
  • A szigorodó szabályok: ezek részben a klímasemlegesség 2050-ig történő elérését célozzák, és sok érintett szerint igazságtalan terhet rónak a mezőgazdaságra, ráadásul gazdaságilag fenntarthatatlan pályára állítják a termelőket – a mezőgazdaság azonban az uniós üvegházhatású gázkibocsátás 11 százalékáért felelős.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ukrán gabona csak bűnbak, miután nem jött be a háborús spekulációA gabonaimport-vita eszkalálódását legalább annyira belpolitikai tényezők befolyásolták, mint a tényleges piaci folyamatok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz élelmiszer-infláció gazda mezőgazdaság tüntetés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Torontáli Zoltán
2024. február 16. 09:22 Élet, Pénz

Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Energiaközösséget indított a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elsősorban azokat célozva, akik az új, bruttó elszámolásba tartoznak, és így 5 forintért kell átadniuk a felesleges áramot, miközben 36-70 forintért veszik a többletigényüket.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.