Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 18. 14:52 Pénz

Alig maradt olyan szomszédunk, ahol ne lenne olcsóbb a tankolás, mint itthon

A jövedéki adó emelése után már alig maradt olyan szomszédos ország, ahová ne érné meg átjárni tankolni. A helyi fizetések vásárlóerejéhez képest a tankolás esetében még a visegrádi országok között is jelentős az elmaradásunk.

Mi történt? A határ közelében élők mostanában átjárnak a szomszédba tankolni a magas hazai üzemanyagárak miatt. Az ATV riportja szerint akik Szlovénia, Horvátország és Románia határához közel élnek, egy liter üzemanyagon átlagosan 60-100 forintot tudnak megspórolni a tankolással.

Tágabb kontextus: Péntektől a benzinért 3, a gázolajért 4 forinttal kell majd többet fizetni Magyarországon. A benzin literenkénti ára így 581 forint, a dízelé 614 forint lesz.

  • A jövedéki adó emelése miatt az év elején (két lépcsőben) összesen 41 forinttal nőtt a benzin és a gázolaj ára itthon.

Számokban: A Holtankoljak.hu adatai alapján szerdán a szomszédos országok közül csak Ausztriában és Szlovákiában volt átlagosan drágább a benzin, mint itthon. A gázolaj pedig csak Szerbiában és Ausztriában volt drágább.

 

Felülnézet: Már nemcsak az üzemanyagot, hanem sok minden mást is érdemes megvenni a határon túl, mert az inflációs különbözetekkel számolva a forint sokat erősödött. 

  • Budapestről nyilván nem indulnak el külföldre tankolni, bevásárolni emiatt, de mivel az erős forint miatt olcsó az import, ez fájni fog a hazai termelőknek. Buró Szilárd, az Equilor pénzügyi innovációs vezetője szerint emiatt a második félévben már gyengülni fog a forint, az Equilor az év végén 395 forintos euróárfolyamra számít.

Előzmények: Tavaly januárban összevetettük, hogy az egyes uniós tagállamok havi nettó átlagfizetéseiből hány liter benzint lehet vásárolni: ebből akkor az derült ki, hogy a régióban csak a bolgárok, és a horvátok vásárlóereje volt alacsonyabb a magyarokénál, ha tankolásról van szó.

 
  • A legfrissebb, 2022-re vonatkozó összehasonlítható fizetési adatokat a január közepi benzinárakkal összevetve az látszik, hogy a magyar vásárlóerő a bolgár és a horvát mellett a románnál is nagyobb. 
  • A nagykép lényegében azonban nem változott, ezen belül pedig külön érdekes, hogy a visegrádi négyek mezőnyében még a lengyel és cseh vásárlóerőhöz képest is viszonylag jelentős a magyar vásárlóerő lemaradása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb időutazásra készülhet a magyar pénztárcák vásárlóereje januártólAz üzemanyagok jövedéki adójának emelésével bukják a magyarok a plusz litereket, amik a szeptember óta tartó árcsökkenésből és bérnövekedésből jöttek volna ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz benzin fizetés gázolaj régió tankolás vásárlóerő Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.