Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 18. 14:52 Pénz

Alig maradt olyan szomszédunk, ahol ne lenne olcsóbb a tankolás, mint itthon

A jövedéki adó emelése után már alig maradt olyan szomszédos ország, ahová ne érné meg átjárni tankolni. A helyi fizetések vásárlóerejéhez képest a tankolás esetében még a visegrádi országok között is jelentős az elmaradásunk.

Mi történt? A határ közelében élők mostanában átjárnak a szomszédba tankolni a magas hazai üzemanyagárak miatt. Az ATV riportja szerint akik Szlovénia, Horvátország és Románia határához közel élnek, egy liter üzemanyagon átlagosan 60-100 forintot tudnak megspórolni a tankolással.

Tágabb kontextus: Péntektől a benzinért 3, a gázolajért 4 forinttal kell majd többet fizetni Magyarországon. A benzin literenkénti ára így 581 forint, a dízelé 614 forint lesz.

  • A jövedéki adó emelése miatt az év elején (két lépcsőben) összesen 41 forinttal nőtt a benzin és a gázolaj ára itthon.

Számokban: A Holtankoljak.hu adatai alapján szerdán a szomszédos országok közül csak Ausztriában és Szlovákiában volt átlagosan drágább a benzin, mint itthon. A gázolaj pedig csak Szerbiában és Ausztriában volt drágább.

 

Felülnézet: Már nemcsak az üzemanyagot, hanem sok minden mást is érdemes megvenni a határon túl, mert az inflációs különbözetekkel számolva a forint sokat erősödött. 

  • Budapestről nyilván nem indulnak el külföldre tankolni, bevásárolni emiatt, de mivel az erős forint miatt olcsó az import, ez fájni fog a hazai termelőknek. Buró Szilárd, az Equilor pénzügyi innovációs vezetője szerint emiatt a második félévben már gyengülni fog a forint, az Equilor az év végén 395 forintos euróárfolyamra számít.

Előzmények: Tavaly januárban összevetettük, hogy az egyes uniós tagállamok havi nettó átlagfizetéseiből hány liter benzint lehet vásárolni: ebből akkor az derült ki, hogy a régióban csak a bolgárok, és a horvátok vásárlóereje volt alacsonyabb a magyarokénál, ha tankolásról van szó.

 
  • A legfrissebb, 2022-re vonatkozó összehasonlítható fizetési adatokat a január közepi benzinárakkal összevetve az látszik, hogy a magyar vásárlóerő a bolgár és a horvát mellett a románnál is nagyobb. 
  • A nagykép lényegében azonban nem változott, ezen belül pedig külön érdekes, hogy a visegrádi négyek mezőnyében még a lengyel és cseh vásárlóerőhöz képest is viszonylag jelentős a magyar vásárlóerő lemaradása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb időutazásra készülhet a magyar pénztárcák vásárlóereje januártólAz üzemanyagok jövedéki adójának emelésével bukják a magyarok a plusz litereket, amik a szeptember óta tartó árcsökkenésből és bérnövekedésből jöttek volna ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz benzin fizetés gázolaj régió tankolás vásárlóerő Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.