Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 19. 15:18 Pénz

Felrázná a döglődő ingatlanpiacot a jegybank, pár millió forintos önerő is elég lenne az első lakáshoz

Nemzetközi példákat követve lazítana az első lakást hitellel vásárlókra vonatkozó szabályokon a jegybank: a jelenlegi 20 százalék helyett 10 százalékra csökkentené a vásárláshoz szükséges önerőt.

  • Az intézkedést a jegybank saját hatáskörében tudja megvalósítani, nem kell hozzá parlamenti jóváhagyás, de előtte még egyeztetnének a bankokkal. Az intézkedés így valamikor 2024 első felében lépne életbe, írja a Portfolio.

Alulnézet: egy átlagos pesti téglalakásnál például 9,6 millió forint helyett elég lenne 4,8 millió forintnyi önerő, egy átlagos nyugat-magyarországi téglalakásnál pedig 15 helyett 7,5 millió a Bankmonitor.hu elemzése szerint.

Előzmények: a magas kamatlábak miatt a hazai ingatlanhitelezés szinte teljesen befagyott. Az új lakáshitelek kihelyezése az idei második negyedévben csaknem 70 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinthez képest.

  • A magas kamatok mellett az is szűkíti a lehetőségeket, hogy az önerőként is felhasználható babaváró hitelt jövőre már csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő 30 év alatti.
  • A kedvezményes kamatozású hitelt biztosító csokot pedig kistelepüléseken, kizárólag az új építésű családi házak esetében lehet majd igényelni.

Felülnézet: Magyarországon a háztartások GDP-arányos eladósodottsága az elmúlt években 15–20 százalék körül alakult, ami az egyik legalacsonyabb érték az EU-ban.

  • Az ingatlanárak emelkedése uniós szinten is kiemelkedő volt. Az MNB emiatt már 2021-ben felvetette, hogy az első lakás esetében lazítani lehetne a kötelező önerőre (hitelfedezeti mutatóra) vonatkozó szabályozáson.

Számokban: a Hitelintézeti Szemle júniusi tanulmánya 16 ezer hitelszerződés adatai elemezve arra jutott, hogy az összes lakásvásárló között 20 százalék volt az első lakást vásárlók aránya, viszont a hitelfelvevőknek csaknem a fele tartozott ebbe a csoportba.

  • A tanulmány azt is megmutatta, hogy az első lakást vásárlók között jelentős számban voltak 35 évnél idősebbek, tehát sokan csak viszonylag későn tudják megvenni az első lakásukat.

Nemzetközi példák: mivel a fiatalabb hitelfelvevők kevesebb önerőre tudnak összegyűjteni, de gyorsabban emelkedik a jövedelmük, sok európai országban lazább szabályok vonatkoznak rájuk.

  • A régióból Romániában és Szlovéniában  például az első lakást vásárlókra, Csehországban és Észtországban pedig a 36 és 35 év alattiakra vonatkoztak más szabályok, de Luxemburgban például egyáltalán nem kell önerő az első ingatlan megvásárlásához.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fővárosi fiatal házasoknak okozza a legnagyobb nehézséget a kormány a CSOK átalakításávalA piaci folyamatok mellett a kormányzati lépések is befolyásolhatják a hitelezés alakulását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem azok vállalják a legtöbb gyereket, akiket a szűkített babaváró megcélozCsak a harminc alatti nők vehetik majd fel a babavárót, pedig a legtöbb szülés az idősebb korcsoportban történik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz első lakás hitelezés lakáshitel önerő Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.