Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 19. 15:18 Pénz

Felrázná a döglődő ingatlanpiacot a jegybank, pár millió forintos önerő is elég lenne az első lakáshoz

Nemzetközi példákat követve lazítana az első lakást hitellel vásárlókra vonatkozó szabályokon a jegybank: a jelenlegi 20 százalék helyett 10 százalékra csökkentené a vásárláshoz szükséges önerőt.

  • Az intézkedést a jegybank saját hatáskörében tudja megvalósítani, nem kell hozzá parlamenti jóváhagyás, de előtte még egyeztetnének a bankokkal. Az intézkedés így valamikor 2024 első felében lépne életbe, írja a Portfolio.

Alulnézet: egy átlagos pesti téglalakásnál például 9,6 millió forint helyett elég lenne 4,8 millió forintnyi önerő, egy átlagos nyugat-magyarországi téglalakásnál pedig 15 helyett 7,5 millió a Bankmonitor.hu elemzése szerint.

Előzmények: a magas kamatlábak miatt a hazai ingatlanhitelezés szinte teljesen befagyott. Az új lakáshitelek kihelyezése az idei második negyedévben csaknem 70 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinthez képest.

  • A magas kamatok mellett az is szűkíti a lehetőségeket, hogy az önerőként is felhasználható babaváró hitelt jövőre már csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő 30 év alatti.
  • A kedvezményes kamatozású hitelt biztosító csokot pedig kistelepüléseken, kizárólag az új építésű családi házak esetében lehet majd igényelni.

Felülnézet: Magyarországon a háztartások GDP-arányos eladósodottsága az elmúlt években 15–20 százalék körül alakult, ami az egyik legalacsonyabb érték az EU-ban.

  • Az ingatlanárak emelkedése uniós szinten is kiemelkedő volt. Az MNB emiatt már 2021-ben felvetette, hogy az első lakás esetében lazítani lehetne a kötelező önerőre (hitelfedezeti mutatóra) vonatkozó szabályozáson.

Számokban: a Hitelintézeti Szemle júniusi tanulmánya 16 ezer hitelszerződés adatai elemezve arra jutott, hogy az összes lakásvásárló között 20 százalék volt az első lakást vásárlók aránya, viszont a hitelfelvevőknek csaknem a fele tartozott ebbe a csoportba.

  • A tanulmány azt is megmutatta, hogy az első lakást vásárlók között jelentős számban voltak 35 évnél idősebbek, tehát sokan csak viszonylag későn tudják megvenni az első lakásukat.

Nemzetközi példák: mivel a fiatalabb hitelfelvevők kevesebb önerőre tudnak összegyűjteni, de gyorsabban emelkedik a jövedelmük, sok európai országban lazább szabályok vonatkoznak rájuk.

  • A régióból Romániában és Szlovéniában  például az első lakást vásárlókra, Csehországban és Észtországban pedig a 36 és 35 év alattiakra vonatkoztak más szabályok, de Luxemburgban például egyáltalán nem kell önerő az első ingatlan megvásárlásához.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fővárosi fiatal házasoknak okozza a legnagyobb nehézséget a kormány a CSOK átalakításávalA piaci folyamatok mellett a kormányzati lépések is befolyásolhatják a hitelezés alakulását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem azok vállalják a legtöbb gyereket, akiket a szűkített babaváró megcélozCsak a harminc alatti nők vehetik majd fel a babavárót, pedig a legtöbb szülés az idősebb korcsoportban történik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz első lakás hitelezés lakáshitel önerő Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Jobbágy Sándor
2024. június 9. 05:54 Pénz, Világ

Mi a titka az országnak, ahol sikerült megfelezni az államadósságot?

A tartós és komoly adósságcsökkentési periódus világszerte ritka, mint a fehér holló. Hogyan voltak erre képesek Jamaicában?

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.