Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 19. 15:18 Pénz

Felrázná a döglődő ingatlanpiacot a jegybank, pár millió forintos önerő is elég lenne az első lakáshoz

Nemzetközi példákat követve lazítana az első lakást hitellel vásárlókra vonatkozó szabályokon a jegybank: a jelenlegi 20 százalék helyett 10 százalékra csökkentené a vásárláshoz szükséges önerőt.

  • Az intézkedést a jegybank saját hatáskörében tudja megvalósítani, nem kell hozzá parlamenti jóváhagyás, de előtte még egyeztetnének a bankokkal. Az intézkedés így valamikor 2024 első felében lépne életbe, írja a Portfolio.

Alulnézet: egy átlagos pesti téglalakásnál például 9,6 millió forint helyett elég lenne 4,8 millió forintnyi önerő, egy átlagos nyugat-magyarországi téglalakásnál pedig 15 helyett 7,5 millió a Bankmonitor.hu elemzése szerint.

Előzmények: a magas kamatlábak miatt a hazai ingatlanhitelezés szinte teljesen befagyott. Az új lakáshitelek kihelyezése az idei második negyedévben csaknem 70 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinthez képest.

  • A magas kamatok mellett az is szűkíti a lehetőségeket, hogy az önerőként is felhasználható babaváró hitelt jövőre már csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő 30 év alatti.
  • A kedvezményes kamatozású hitelt biztosító csokot pedig kistelepüléseken, kizárólag az új építésű családi házak esetében lehet majd igényelni.

Felülnézet: Magyarországon a háztartások GDP-arányos eladósodottsága az elmúlt években 15–20 százalék körül alakult, ami az egyik legalacsonyabb érték az EU-ban.

  • Az ingatlanárak emelkedése uniós szinten is kiemelkedő volt. Az MNB emiatt már 2021-ben felvetette, hogy az első lakás esetében lazítani lehetne a kötelező önerőre (hitelfedezeti mutatóra) vonatkozó szabályozáson.

Számokban: a Hitelintézeti Szemle júniusi tanulmánya 16 ezer hitelszerződés adatai elemezve arra jutott, hogy az összes lakásvásárló között 20 százalék volt az első lakást vásárlók aránya, viszont a hitelfelvevőknek csaknem a fele tartozott ebbe a csoportba.

  • A tanulmány azt is megmutatta, hogy az első lakást vásárlók között jelentős számban voltak 35 évnél idősebbek, tehát sokan csak viszonylag későn tudják megvenni az első lakásukat.

Nemzetközi példák: mivel a fiatalabb hitelfelvevők kevesebb önerőre tudnak összegyűjteni, de gyorsabban emelkedik a jövedelmük, sok európai országban lazább szabályok vonatkoznak rájuk.

  • A régióból Romániában és Szlovéniában  például az első lakást vásárlókra, Csehországban és Észtországban pedig a 36 és 35 év alattiakra vonatkoztak más szabályok, de Luxemburgban például egyáltalán nem kell önerő az első ingatlan megvásárlásához.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fővárosi fiatal házasoknak okozza a legnagyobb nehézséget a kormány a CSOK átalakításávalA piaci folyamatok mellett a kormányzati lépések is befolyásolhatják a hitelezés alakulását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem azok vállalják a legtöbb gyereket, akiket a szűkített babaváró megcélozCsak a harminc alatti nők vehetik majd fel a babavárót, pedig a legtöbb szülés az idősebb korcsoportban történik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz első lakás hitelezés lakáshitel önerő Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2023. december 6. 04:34 Pénz

A külföldi befektetők összeszerelő üzemeire épített gazdaságban a GDP nőhet, de a bérek alig

A fejlett országok közül Magyarországon marad helyben a GDP egyik legkisebb része.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.