Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 19. 15:18 Pénz

Felrázná a döglődő ingatlanpiacot a jegybank, pár millió forintos önerő is elég lenne az első lakáshoz

Nemzetközi példákat követve lazítana az első lakást hitellel vásárlókra vonatkozó szabályokon a jegybank: a jelenlegi 20 százalék helyett 10 százalékra csökkentené a vásárláshoz szükséges önerőt.

  • Az intézkedést a jegybank saját hatáskörében tudja megvalósítani, nem kell hozzá parlamenti jóváhagyás, de előtte még egyeztetnének a bankokkal. Az intézkedés így valamikor 2024 első felében lépne életbe, írja a Portfolio.

Alulnézet: egy átlagos pesti téglalakásnál például 9,6 millió forint helyett elég lenne 4,8 millió forintnyi önerő, egy átlagos nyugat-magyarországi téglalakásnál pedig 15 helyett 7,5 millió a Bankmonitor.hu elemzése szerint.

Előzmények: a magas kamatlábak miatt a hazai ingatlanhitelezés szinte teljesen befagyott. Az új lakáshitelek kihelyezése az idei második negyedévben csaknem 70 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinthez képest.

  • A magas kamatok mellett az is szűkíti a lehetőségeket, hogy az önerőként is felhasználható babaváró hitelt jövőre már csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő 30 év alatti.
  • A kedvezményes kamatozású hitelt biztosító csokot pedig kistelepüléseken, kizárólag az új építésű családi házak esetében lehet majd igényelni.

Felülnézet: Magyarországon a háztartások GDP-arányos eladósodottsága az elmúlt években 15–20 százalék körül alakult, ami az egyik legalacsonyabb érték az EU-ban.

  • Az ingatlanárak emelkedése uniós szinten is kiemelkedő volt. Az MNB emiatt már 2021-ben felvetette, hogy az első lakás esetében lazítani lehetne a kötelező önerőre (hitelfedezeti mutatóra) vonatkozó szabályozáson.

Számokban: a Hitelintézeti Szemle júniusi tanulmánya 16 ezer hitelszerződés adatai elemezve arra jutott, hogy az összes lakásvásárló között 20 százalék volt az első lakást vásárlók aránya, viszont a hitelfelvevőknek csaknem a fele tartozott ebbe a csoportba.

  • A tanulmány azt is megmutatta, hogy az első lakást vásárlók között jelentős számban voltak 35 évnél idősebbek, tehát sokan csak viszonylag későn tudják megvenni az első lakásukat.

Nemzetközi példák: mivel a fiatalabb hitelfelvevők kevesebb önerőre tudnak összegyűjteni, de gyorsabban emelkedik a jövedelmük, sok európai országban lazább szabályok vonatkoznak rájuk.

  • A régióból Romániában és Szlovéniában  például az első lakást vásárlókra, Csehországban és Észtországban pedig a 36 és 35 év alattiakra vonatkoztak más szabályok, de Luxemburgban például egyáltalán nem kell önerő az első ingatlan megvásárlásához.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fővárosi fiatal házasoknak okozza a legnagyobb nehézséget a kormány a CSOK átalakításávalA piaci folyamatok mellett a kormányzati lépések is befolyásolhatják a hitelezés alakulását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem azok vállalják a legtöbb gyereket, akiket a szűkített babaváró megcélozCsak a harminc alatti nők vehetik majd fel a babavárót, pedig a legtöbb szülés az idősebb korcsoportban történik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz első lakás hitelezés lakáshitel önerő Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.