Hírlevél feliratkozás
Avatar
2023. augusztus 15. 11:24 Pénz

Amerikai vs. európai infláció – Van különbség?

Ifkovics Ábrahám, a HOLD Alapkezelő elemzője

Feszült figyelemmel követik az infláció alakulásával összefüggő híreket a befektetők szerte a világban – az adatok értékelését számos tényező nehezíti azonban. Hogyan lehet összehasonlítani az amerikai, európai és más térségek inflációs adatait, ha eltérő számítási módot használnak a fogyasztóiár-emelkedés ütemének mérésére? Melyik számítási móddal mi a gond? – A HOLDBLOG olvasói által feltett kérdésekre Ifkovics Ábrahám, a HOLD Alapkezelő elemzője válaszol. 

Az inflációnak, mint mutatónak a célja a fogyasztói árak emelkedésének mérése. Ennek pontos módját általában a nemzeti statisztikai hivatalok határozzák meg az inflációs kosár elemeinek és azok súlyainak meghatározásával. Az inflációs ráta fontos korlátjai: 

  • Az inflációs kosár egy meghatározott „átlagos háztartás” által fogyasztott árukat és szolgáltatásokat tartalmaz, amely az egyénre nem feltétlenül reprezentatív.
  • Országonként eltérnek a súlyok és a konkrét tételek kategorizálása. Például a „kommunikáció” alatt valahol Samsung, máshol pedig az iPhone-telefonok árát követhetik 
  • Az inflációs – avagy jószágkosarak – összetétele évről évre változhat. (Az Egyesült Államokban például jelentős változtatás történt az 1980-as években, amikor a lakásárak helyett bérleti díjakat kezdtek alkalmazni az infláció számításához. 

A különböző országok inflációs kosarait a módszertani eltérések miatt nehéz összehasonlítani. Az IMF adatbázisában a COICOP (Classification of Individual Consumption by Purpose) összehasonlítja a fogyasztók kiadásait, amely egyfajta általános közelítésként az inflációs kosarak súlyozásához. 

A magas jövedelmű országokban jellemzően a lakhatás és ahhoz fűződő költségekhez kapcsolódik a legtöbb kiadás, amíg a kevésbé magas jövedelmű országokban az élelmiszereknek van relatíve nagy súlya. 

Forrás: IMF, HOLD Alapkezelő

 

Az európai és az amerikai inflációs számítási módszerek nagyjából megegyeznek, a különbségek inkább a részletekben rejlenek: 

  • Lakhatás: Az amerikai CPI (fogyasztóiár-index) a „tulajdonosoknak egyenértékű bérleti díj” (Owner-Occupied Housing) módszerét használja a lakhatás költségének mérésére. Ez gyakorlatilag egy becslés arra, hogy mekkora bérleti díjat kellene fizetnie a tulajdonosnak abban az esetben, ha a saját lakását bérelné. Ezzel szemben az uniós HICP (fogyasztói árak harmonizált indexe) a tényleges bérleti díjakkal számol.
  • Egészségügy: Az Európai Unióban az állam által fedezett kiadásokat nem számolják bele az inflációba, azonban az Egyesült Államokban nincs univerzális egészségbiztosítás, így magasabbak az egészségügyi kiadások.
  • Oktatás: Az Európai Unióban az államok relatíve nagyobb támogatásokat nyújtanak az oktatás terén, mint az Egyesült Államokban (ahol felsőoktatás kiugróan drága), így az oktatás súlya kisebb az európai inflációs kosarakban.
  • Adók: Az Egyesült Államokban az adókat is figyelembe veszik az infláció számításakor, amíg az Európai Unióban nem. Előbbi mellett azzal lehet érvelni, hogy az adó is egyfajta költsége a fogyasztónak, utóbbinál pedig azzal, hogy a vevő nem a termékért fizeti az adót. 

Az amerikai és európai számítások közti különbségek leginkább strukturális, gazdaságpolitikai okokra vezethetők vissza. Amíg Európában relatíve nagy szerepe van az állam által finanszírozott jóléti programoknak (univerzális egészségbiztosítás és az „ingyenes” oktatásnak), addig az Egyesült Államokban az indirekt adók alacsonyabbak, illetve a privát szektor szerepe nagyobb. 

Egyértelműen meglehetősen nehéz kijelenteni, hogy valamelyik számítási módszer jobb vagy hatékonyabb a másiknál. Különböző országokban eltérőek a fogyasztási igények, így a jószágkosár összetételének és a számítás módszertana nem lehet pontosan megegyező. Ugyanakkor olyan inflációs kosarat, illetve számítási módszert sem lehet létrehozni, amely mindenkire nézve tökéletesen reprezentatív.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz holdblog infláció lakhatás pénzügyek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2023. szeptember 22. 09:33 Pénz

Túl sok a pénz, nőnek az adóssághegyek – Van ok az aggodalomra?

Visszaüthet-e, hogy a magas kamatok elvonják a pénzt az egyéb eszközök piacairól?

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Kiss Péter
2023. szeptember 15. 16:40 Pénz

Mínuszban ragad a magyar gazdaság, de legalább jelentősen lassul az infláció

A tartós hazai gyengélkedést helyesen előre jelző Amundi szerint jelenleg egyedül a román gazdaság rendelkezik érdemi növekedési momentummal a térségünkön belül.

Fontos

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.