Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. augusztus 3. 17:10 Adat, Pénz

Már csak 600 liter üzemanyagra elég az átlagfizetés az újabb emelés után

Soha nem drágult olyan gyorsan a tankolás olyan rövid idő alatt, mint az elmúlt héten, ami a világpiaci árak növekedésének és a forint gyengülésének következménye.

Mi történt? Péntektől 15 forinttal drágul a gázolaj, így a héten már összesen 30 forinttal nő a dízel átlagára. Ilyen nagy drágulásra ilyen rövid idő alatt pedig még soha nem volt példa, írja a Népszava a Holtankoljak.net adataira hivatkozva.

  • A gázolaj átlagára péntektől 628 forintra emelkedik, és a benzin is drágul 6 forinttal, literenkénti átlagára 627 forintra emelkedik. Legutoljára a benzinért fél éve, a gázolajért pedig 5 hónapja kellett ennyit fizetni.

Tágabb kontextus: a Népszava adatgyűjtése szerint a mostani emeléssel együtt július elejétől számítva a benzin 51, a gázolaj pedig 63 forinttal, vagyis körülbelül tizedével lett drágább, és ezen az időszakon belül is kiemelkedik az elmúlt két hét a drágulás tempóját tekintve.

  • Az átlagár viszont még mindig a 480-as ársapka kivezetése utáni piaci árszint alatt van, ahogy az az alábbi ábrán is látszik.
 

Felülnézet: a drágulást a kőolaj világpiaci árának emelkedésének és a forint gyengülésének egybeesése váltotta ki Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint.

  • A legfontosabb olajfajták világpiaci árai három hónapja voltak legutoljára olyan magas szinten, mint az elmúlt napok drágulása után. 
  • A világpiaci drágulás oka a globális növekedési kilátások javulása és a kínálat csökkenése, mivel Oroszország és Szaúd-Arábia is csökkentette a termelését, ahogy arról nemrég Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője írt a G7-en.

Magyar pénztárcák: januárban az ársapka kivezetése után nem sokkal úgy számoltunk, hogy a magasabb árak 2015-ös szintre lökték vissza a magyar bérek vásárlóerejét az üzemanyagok tekintetében.

  • A frissebb ár (augusztus 4.) és béradatok (május) alapján egy magyar nettó átlagkeresetből körülbelül 600 liter benzint vagy gázolajat lehet venni.
  • Ez valamivel több, mint amennyire a 2018-as, és valamivel kevesebb, mint amire a 2019-es átlagfizetés volt elég az akkori árszint mellett, de az év eleji szintnél is kedvezőbb (az akkori számításunk szerint 470 liter gázolajra és 520 liter benzinre volt elég az akkori fizetés).
 

Mi várható? A Société Générale és a Standard Chartered elemzői szerint az olaj tovább drágul, és jövőre az ára eléri a 100 dollárt – írja az Axios a Wall Street Journal cikkére hivatkozva.

  • Tartósan 620 forintnál jóval magasabb árakra rövid távon nem számít, de Grád Ottó emlékeztetett rá, hogy jövő évtől bruttó 41 forinttal nő az üzemanyagok jövedéki adója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem olcsóbb az olaj, ha lassul a világgazdaság?A mostani körülmények között az olajárnak esnie kellene, de négy oka is van annak, hogy ez idén egyelőre nem következett be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk2015-be lökték vissza a magyar pénztárcák vásárlóerejét a környék legmagasabb üzemanyagárai2022-ben az ársapka miatt újra több liternyi benzin és gázolaj jött ki egy magyar átlagfizetésből, az ársapka eltörlése óta tapasztalt drágulás viszont brutálisan lecsökkentette a megvehető literek számát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz benzin gázolaj olaj tankolás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.