Hírlevél feliratkozás
Avatar
2023. július 17. 10:02 Pénz

Jó beszállók vannak a műtárgypiacon?

(A szerző a HOLD Alapkezelő részvényelemzője.)

A széles körben értelmezett műtárgyak piaca alacsony kamatkörnyezetben és likviditásbőséges időszakokban teljesít jól. Teoretikusan egy emelkedett kamatkörnyezetben a befektetők igyekeznek megszabadulni a cash flow-t nem termelő eszközöktől (például műtárgyaktól), hiszen általuk lemaradnak az alacsony kockázatú kötvények magas kamatfizetéseiről. Tipikusan a kamatok emelkedése egy hitelezési felfutás és gazdasági túlfűtöttség jellemezte időszak után indul meg, ahol a súlyosan eladósodott szereplők a növekvő kamatterheik miatt kényszereladásokba is kényszerülhetnek, ez szintén nyomás alatt tarthatja a műtárgyak piacát a következő években.

A 2020-as Covid-válság rányomta a bélyegét a műtárgy-kereskedelemre, de 2022-re talpra állt a piac, és sok műtárgy esetében új rekordok is születtek.

A klasszikus autók piacán elképesztő felfutást tapasztalhattak a befektetők egészen 2022 végéig. Azóta a csúcsról körülbelül 5-10 százalékos korrekciót láthattunk, amit a recessziós félelmekkel magyaráznak az aukciós házak. További érdekesség az online aukciósházak (például bringatrailer.com) erőteljes térnyerése a náluk sokkal költségesebben működő klasszikus aukciósházak (például Hagerty) ellenében. A 80-as és 90-es évek modelljei iránt elmozdult a kereslet, ahogy a boomer generáció vékonyodik, míg az X és az ezredfordulós generáció elkezdett a hobbijaikra erőteljesebben költeni.

A festmények piacán egy új trend figyelhető meg, ahol a háború utáni és kortárs női művészek képei 29 százalékkal jobban drágultak a férfi festők képeihez képest. Alacsony a bázis, mert az utóbbiak továbbra is körülbelül tízszer drágábban kelnek el, mindenesetre érdemes lesz figyelni, hogy kitart-e a BBC által kielemzett trend.

A digitális műtárgyak piaca (NFT-k) a kriptoeszközökhöz hasonló veszteséget szenvedtek el, amelynek nagyságrendjét a Bitwise NFT-ket követő indexe jól mutatja:

A hazai folyamatokat figyelmesen követő BÁV felmérése szerint két évvel ezelőtti szintre esett vissza a befektetési szándékot vizsgáló index. A befektetési festmények és ékszerek a legkedveltebb eszközök, de az órák is egyre népszerűbbek a befektetők körében. 2022-ben tehát a digitális műtárgyak kereslete alakult gyengén, míg a klasszikus értelemben vett műtárgyak sok esetben új csúcsokra futottak, idénre azonban a befektetők már borúlátóbbá váltak, és lassulást prognosztizálnak itt is.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a válság, reneszánsz van a magyar műtárgypiaconA tavasz „a kukába ment”, mégis kiemelkedő volt 2020 a jelentős fejlesztésekbe belevágó Virág Judit Galéria számára, amelynek társalapítója arról is beszélt, hogy miért nélkülözhetetlen a szerencse a műkereskedelemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁrat kell emelniük a kortárs magyar művészeknek, ha sikeresek akarnak lenni külföldönSokáig túl olcsók voltak a magyar kortárs művek a hazai műtárgypiacon ahhoz, hogy külföldi gyűjtők komolyan vegyék őket. Az utóbbi néhány évben viszont végre változás indult ebben a kérdésben, amivel mindenki jól járhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi kerül egy .jpeg-en 21 milliárd forintba?Egyedi, de semmit nem érő zsetonokat adnak-vesznek őrült pénzekért. Ez lenne a műkincspiac jövője?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetés befektetések festmény műtárgy nft Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Torontáli Zoltán
2024. február 16. 09:22 Élet, Pénz

Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Energiaközösséget indított a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elsősorban azokat célozva, akik az új, bruttó elszámolásba tartoznak, és így 5 forintért kell átadniuk a felesleges áramot, miközben 36-70 forintért veszik a többletigényüket.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.