Hírlevél feliratkozás
Avatar
2023. július 17. 10:02 Pénz

Jó beszállók vannak a műtárgypiacon?

(A szerző a HOLD Alapkezelő részvényelemzője.)

A széles körben értelmezett műtárgyak piaca alacsony kamatkörnyezetben és likviditásbőséges időszakokban teljesít jól. Teoretikusan egy emelkedett kamatkörnyezetben a befektetők igyekeznek megszabadulni a cash flow-t nem termelő eszközöktől (például műtárgyaktól), hiszen általuk lemaradnak az alacsony kockázatú kötvények magas kamatfizetéseiről. Tipikusan a kamatok emelkedése egy hitelezési felfutás és gazdasági túlfűtöttség jellemezte időszak után indul meg, ahol a súlyosan eladósodott szereplők a növekvő kamatterheik miatt kényszereladásokba is kényszerülhetnek, ez szintén nyomás alatt tarthatja a műtárgyak piacát a következő években.

A 2020-as Covid-válság rányomta a bélyegét a műtárgy-kereskedelemre, de 2022-re talpra állt a piac, és sok műtárgy esetében új rekordok is születtek.

A klasszikus autók piacán elképesztő felfutást tapasztalhattak a befektetők egészen 2022 végéig. Azóta a csúcsról körülbelül 5-10 százalékos korrekciót láthattunk, amit a recessziós félelmekkel magyaráznak az aukciós házak. További érdekesség az online aukciósházak (például bringatrailer.com) erőteljes térnyerése a náluk sokkal költségesebben működő klasszikus aukciósházak (például Hagerty) ellenében. A 80-as és 90-es évek modelljei iránt elmozdult a kereslet, ahogy a boomer generáció vékonyodik, míg az X és az ezredfordulós generáció elkezdett a hobbijaikra erőteljesebben költeni.

A festmények piacán egy új trend figyelhető meg, ahol a háború utáni és kortárs női művészek képei 29 százalékkal jobban drágultak a férfi festők képeihez képest. Alacsony a bázis, mert az utóbbiak továbbra is körülbelül tízszer drágábban kelnek el, mindenesetre érdemes lesz figyelni, hogy kitart-e a BBC által kielemzett trend.

A digitális műtárgyak piaca (NFT-k) a kriptoeszközökhöz hasonló veszteséget szenvedtek el, amelynek nagyságrendjét a Bitwise NFT-ket követő indexe jól mutatja:

A hazai folyamatokat figyelmesen követő BÁV felmérése szerint két évvel ezelőtti szintre esett vissza a befektetési szándékot vizsgáló index. A befektetési festmények és ékszerek a legkedveltebb eszközök, de az órák is egyre népszerűbbek a befektetők körében. 2022-ben tehát a digitális műtárgyak kereslete alakult gyengén, míg a klasszikus értelemben vett műtárgyak sok esetben új csúcsokra futottak, idénre azonban a befektetők már borúlátóbbá váltak, és lassulást prognosztizálnak itt is.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a válság, reneszánsz van a magyar műtárgypiaconA tavasz „a kukába ment”, mégis kiemelkedő volt 2020 a jelentős fejlesztésekbe belevágó Virág Judit Galéria számára, amelynek társalapítója arról is beszélt, hogy miért nélkülözhetetlen a szerencse a műkereskedelemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁrat kell emelniük a kortárs magyar művészeknek, ha sikeresek akarnak lenni külföldönSokáig túl olcsók voltak a magyar kortárs művek a hazai műtárgypiacon ahhoz, hogy külföldi gyűjtők komolyan vegyék őket. Az utóbbi néhány évben viszont végre változás indult ebben a kérdésben, amivel mindenki jól járhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi kerül egy .jpeg-en 21 milliárd forintba?Egyedi, de semmit nem érő zsetonokat adnak-vesznek őrült pénzekért. Ez lenne a műkincspiac jövője?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetés befektetések festmény műtárgy nft Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.