Hírlevél feliratkozás
Avatar
2023. július 17. 10:02 Pénz

Jó beszállók vannak a műtárgypiacon?

(A szerző a HOLD Alapkezelő részvényelemzője.)

A széles körben értelmezett műtárgyak piaca alacsony kamatkörnyezetben és likviditásbőséges időszakokban teljesít jól. Teoretikusan egy emelkedett kamatkörnyezetben a befektetők igyekeznek megszabadulni a cash flow-t nem termelő eszközöktől (például műtárgyaktól), hiszen általuk lemaradnak az alacsony kockázatú kötvények magas kamatfizetéseiről. Tipikusan a kamatok emelkedése egy hitelezési felfutás és gazdasági túlfűtöttség jellemezte időszak után indul meg, ahol a súlyosan eladósodott szereplők a növekvő kamatterheik miatt kényszereladásokba is kényszerülhetnek, ez szintén nyomás alatt tarthatja a műtárgyak piacát a következő években.

A 2020-as Covid-válság rányomta a bélyegét a műtárgy-kereskedelemre, de 2022-re talpra állt a piac, és sok műtárgy esetében új rekordok is születtek.

A klasszikus autók piacán elképesztő felfutást tapasztalhattak a befektetők egészen 2022 végéig. Azóta a csúcsról körülbelül 5-10 százalékos korrekciót láthattunk, amit a recessziós félelmekkel magyaráznak az aukciós házak. További érdekesség az online aukciósházak (például bringatrailer.com) erőteljes térnyerése a náluk sokkal költségesebben működő klasszikus aukciósházak (például Hagerty) ellenében. A 80-as és 90-es évek modelljei iránt elmozdult a kereslet, ahogy a boomer generáció vékonyodik, míg az X és az ezredfordulós generáció elkezdett a hobbijaikra erőteljesebben költeni.

A festmények piacán egy új trend figyelhető meg, ahol a háború utáni és kortárs női művészek képei 29 százalékkal jobban drágultak a férfi festők képeihez képest. Alacsony a bázis, mert az utóbbiak továbbra is körülbelül tízszer drágábban kelnek el, mindenesetre érdemes lesz figyelni, hogy kitart-e a BBC által kielemzett trend.

A digitális műtárgyak piaca (NFT-k) a kriptoeszközökhöz hasonló veszteséget szenvedtek el, amelynek nagyságrendjét a Bitwise NFT-ket követő indexe jól mutatja:

A hazai folyamatokat figyelmesen követő BÁV felmérése szerint két évvel ezelőtti szintre esett vissza a befektetési szándékot vizsgáló index. A befektetési festmények és ékszerek a legkedveltebb eszközök, de az órák is egyre népszerűbbek a befektetők körében. 2022-ben tehát a digitális műtárgyak kereslete alakult gyengén, míg a klasszikus értelemben vett műtárgyak sok esetben új csúcsokra futottak, idénre azonban a befektetők már borúlátóbbá váltak, és lassulást prognosztizálnak itt is.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a válság, reneszánsz van a magyar műtárgypiaconA tavasz „a kukába ment”, mégis kiemelkedő volt 2020 a jelentős fejlesztésekbe belevágó Virág Judit Galéria számára, amelynek társalapítója arról is beszélt, hogy miért nélkülözhetetlen a szerencse a műkereskedelemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁrat kell emelniük a kortárs magyar művészeknek, ha sikeresek akarnak lenni külföldönSokáig túl olcsók voltak a magyar kortárs művek a hazai műtárgypiacon ahhoz, hogy külföldi gyűjtők komolyan vegyék őket. Az utóbbi néhány évben viszont végre változás indult ebben a kérdésben, amivel mindenki jól járhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi kerül egy .jpeg-en 21 milliárd forintba?Egyedi, de semmit nem érő zsetonokat adnak-vesznek őrült pénzekért. Ez lenne a műkincspiac jövője?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetés befektetések festmény műtárgy nft Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.