Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 29. 11:20 Pénz

Rengeteg üres irodát lehetne lakássá alakítani, de állami ösztönzés nélkül erre aligha kerülhet sor

Közel 93 millió négyzetméternyi irodaterület áll üresen az Egyesült Államokban, miközben több, mint hárommillió lakóingatlan hiányzik az amerikai ingatlanpiacról – a két probléma összehangolt megoldásán igyekeznek politikusok és üzletemberek, azt remélve, hogy a piac 13 százalékát kitevő kihasználatlan állománynak legalább egy részét alkalmassá lehet tenni lakáscélokra a The Wall Street Journal cikke szerint.

Az irodák lakássá alakítása egyáltalán nem egyszerű, az irodaházak tervezése ugyanis egészen más alapelvek mentén történik, mint a lakóházaké. Például a falak sokkal távolabb esnek egymástól, ugyanakkor oszlopok szabdalhatják szét a nagy tereket, és az ablakok elhelyezkedése, nyithatósága is gondot jelenthet. Az átépítés tehát sok pénzbe kerülne, miközben az irodafejlesztés eleve nagyobb pénzeket megmozgató üzlet a lakásépítésnél – anyagilag tehát gyakran inkább megéri vadonatúj lakóingatlanokat felhúzni a meglévő irodaépületek használata helyett.

New York-ban a Moody’s mérte fel, hogy mennyire lehet kifizetődő az irodák lakássá változtatása, és a vizsgált épületek mindössze három százalékánál találták üzletileg megvalósíthatónak az átalakítást az elemzők. A lakásbérleti árak ugyanis az irodabérleti díjak 36 százalékára tehetők, és a tulajdonosoknak még áldozniuk is kellene a lakások kialakítására. Washingtonban egy lakó- és irodaházakat is kezelő vállalat végzett hasonló elemzést, az eredményeik szerint nagyjából húszból egy irodaépület esetében merülhet fel a gazdaságos átalakítás lehetősége.

Mégis, az irodapiac lassulásával egyre többször vált rentábilissá a lakássá alakítás, így már van némi tapasztalat ezekkel a projektekkel.

Chicago-ban például egy évtized alatt megháromszorozódott az Loop nevű központi üzleti negyed lakossága, és most már meghaladják a helyi lakásbérleti díjak a pandémia előtti szintet, sokan elkezdték ugyanis értékelni, ha csak egy sétányi távolságra élhetnek a munkahelyüktől.

Sőt, már a kilencvenes években is voltak hasonló kezdeményezések, New York és Philadelphia például adókedvezményekkel biztatta az ingatlantulajdonosokat az irodák lakássá változtatására – a program Philadelphia-ban a belvárosi lakosság 55 százalékos növekedésével járt. Hasonló kormányzati ösztönzőkre most is szükség lenne egy washingtoni ingatlanbefektető szerint, különben piac alapon csak lassacskán zajlanának le az átalakítások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFolytatódik az árstopos cicaharc a kormány és a jegybank közöttHa nem a pénztárcánkra menne, még szórakoztató is lehetne, ahogy a jegybank és a gazdasági minisztérium egymásra mutogat a magas élelmiszerárak miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyire lehet itthon gazdaggá válni úgy, hogy valaki örököl a szüleitől?Nagyon zárt a magyar társadalom, de közben nem túl nagyok a vagyoni egyenlőtlenségek. Mennyire számítanak ilyen körülmények között a vagyontranszferek?

Pénz egyesült államok ingatlanpiac irodaház irodapiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.