Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 29. 11:20 Pénz

Rengeteg üres irodát lehetne lakássá alakítani, de állami ösztönzés nélkül erre aligha kerülhet sor

Közel 93 millió négyzetméternyi irodaterület áll üresen az Egyesült Államokban, miközben több, mint hárommillió lakóingatlan hiányzik az amerikai ingatlanpiacról – a két probléma összehangolt megoldásán igyekeznek politikusok és üzletemberek, azt remélve, hogy a piac 13 százalékát kitevő kihasználatlan állománynak legalább egy részét alkalmassá lehet tenni lakáscélokra a The Wall Street Journal cikke szerint.

Az irodák lakássá alakítása egyáltalán nem egyszerű, az irodaházak tervezése ugyanis egészen más alapelvek mentén történik, mint a lakóházaké. Például a falak sokkal távolabb esnek egymástól, ugyanakkor oszlopok szabdalhatják szét a nagy tereket, és az ablakok elhelyezkedése, nyithatósága is gondot jelenthet. Az átépítés tehát sok pénzbe kerülne, miközben az irodafejlesztés eleve nagyobb pénzeket megmozgató üzlet a lakásépítésnél – anyagilag tehát gyakran inkább megéri vadonatúj lakóingatlanokat felhúzni a meglévő irodaépületek használata helyett.

New York-ban a Moody’s mérte fel, hogy mennyire lehet kifizetődő az irodák lakássá változtatása, és a vizsgált épületek mindössze három százalékánál találták üzletileg megvalósíthatónak az átalakítást az elemzők. A lakásbérleti árak ugyanis az irodabérleti díjak 36 százalékára tehetők, és a tulajdonosoknak még áldozniuk is kellene a lakások kialakítására. Washingtonban egy lakó- és irodaházakat is kezelő vállalat végzett hasonló elemzést, az eredményeik szerint nagyjából húszból egy irodaépület esetében merülhet fel a gazdaságos átalakítás lehetősége.

Mégis, az irodapiac lassulásával egyre többször vált rentábilissá a lakássá alakítás, így már van némi tapasztalat ezekkel a projektekkel.

Chicago-ban például egy évtized alatt megháromszorozódott az Loop nevű központi üzleti negyed lakossága, és most már meghaladják a helyi lakásbérleti díjak a pandémia előtti szintet, sokan elkezdték ugyanis értékelni, ha csak egy sétányi távolságra élhetnek a munkahelyüktől.

Sőt, már a kilencvenes években is voltak hasonló kezdeményezések, New York és Philadelphia például adókedvezményekkel biztatta az ingatlantulajdonosokat az irodák lakássá változtatására – a program Philadelphia-ban a belvárosi lakosság 55 százalékos növekedésével járt. Hasonló kormányzati ösztönzőkre most is szükség lenne egy washingtoni ingatlanbefektető szerint, különben piac alapon csak lassacskán zajlanának le az átalakítások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFolytatódik az árstopos cicaharc a kormány és a jegybank közöttHa nem a pénztárcánkra menne, még szórakoztató is lehetne, ahogy a jegybank és a gazdasági minisztérium egymásra mutogat a magas élelmiszerárak miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyire lehet itthon gazdaggá válni úgy, hogy valaki örököl a szüleitől?Nagyon zárt a magyar társadalom, de közben nem túl nagyok a vagyoni egyenlőtlenségek. Mennyire számítanak ilyen körülmények között a vagyontranszferek?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz egyesült államok ingatlanpiac irodaház irodapiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.