Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 29. 11:20 Pénz

Rengeteg üres irodát lehetne lakássá alakítani, de állami ösztönzés nélkül erre aligha kerülhet sor

Közel 93 millió négyzetméternyi irodaterület áll üresen az Egyesült Államokban, miközben több, mint hárommillió lakóingatlan hiányzik az amerikai ingatlanpiacról – a két probléma összehangolt megoldásán igyekeznek politikusok és üzletemberek, azt remélve, hogy a piac 13 százalékát kitevő kihasználatlan állománynak legalább egy részét alkalmassá lehet tenni lakáscélokra a The Wall Street Journal cikke szerint.

Az irodák lakássá alakítása egyáltalán nem egyszerű, az irodaházak tervezése ugyanis egészen más alapelvek mentén történik, mint a lakóházaké. Például a falak sokkal távolabb esnek egymástól, ugyanakkor oszlopok szabdalhatják szét a nagy tereket, és az ablakok elhelyezkedése, nyithatósága is gondot jelenthet. Az átépítés tehát sok pénzbe kerülne, miközben az irodafejlesztés eleve nagyobb pénzeket megmozgató üzlet a lakásépítésnél – anyagilag tehát gyakran inkább megéri vadonatúj lakóingatlanokat felhúzni a meglévő irodaépületek használata helyett.

New York-ban a Moody’s mérte fel, hogy mennyire lehet kifizetődő az irodák lakássá változtatása, és a vizsgált épületek mindössze három százalékánál találták üzletileg megvalósíthatónak az átalakítást az elemzők. A lakásbérleti árak ugyanis az irodabérleti díjak 36 százalékára tehetők, és a tulajdonosoknak még áldozniuk is kellene a lakások kialakítására. Washingtonban egy lakó- és irodaházakat is kezelő vállalat végzett hasonló elemzést, az eredményeik szerint nagyjából húszból egy irodaépület esetében merülhet fel a gazdaságos átalakítás lehetősége.

Mégis, az irodapiac lassulásával egyre többször vált rentábilissá a lakássá alakítás, így már van némi tapasztalat ezekkel a projektekkel.

Chicago-ban például egy évtized alatt megháromszorozódott az Loop nevű központi üzleti negyed lakossága, és most már meghaladják a helyi lakásbérleti díjak a pandémia előtti szintet, sokan elkezdték ugyanis értékelni, ha csak egy sétányi távolságra élhetnek a munkahelyüktől.

Sőt, már a kilencvenes években is voltak hasonló kezdeményezések, New York és Philadelphia például adókedvezményekkel biztatta az ingatlantulajdonosokat az irodák lakássá változtatására – a program Philadelphia-ban a belvárosi lakosság 55 százalékos növekedésével járt. Hasonló kormányzati ösztönzőkre most is szükség lenne egy washingtoni ingatlanbefektető szerint, különben piac alapon csak lassacskán zajlanának le az átalakítások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFolytatódik az árstopos cicaharc a kormány és a jegybank közöttHa nem a pénztárcánkra menne, még szórakoztató is lehetne, ahogy a jegybank és a gazdasági minisztérium egymásra mutogat a magas élelmiszerárak miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyire lehet itthon gazdaggá válni úgy, hogy valaki örököl a szüleitől?Nagyon zárt a magyar társadalom, de közben nem túl nagyok a vagyoni egyenlőtlenségek. Mennyire számítanak ilyen körülmények között a vagyontranszferek?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz egyesült államok ingatlanpiac irodaház irodapiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.