Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. december 28. 04:34 Élet

Mennyire lehet itthon gazdaggá válni úgy, hogy valaki örököl a szüleitől?

Magyarországon a származás európai összehasonlításban is kiemelkedően fontos abból a szempontból, hogy valaki az életében gazdag, sikeres és egészséges lesz-e vagy sem. Az erre vonatkozó felmérések rendre megdöbbentő eredményekre jutnak: a G7-en részletesebben is bemutattuk például azt a kutatást, amely szerint Magyarországon a valószínűségek alapján a 2010-es években nagyjából hét generációnyi ideig, több mint 200 évig tartott egy alsó jövedelmi tizedbe tartozó háztartásnak közepes keresetűvé válni.

Az előrejutási esélyeket korlátozó tényezőknek négy nagy csoportja van a 2018-as Társadalmi Riport erről szóló tanulmánya szerint:

  • gazdaságszerkezeti okok, például hogy az évtizedekkel ezelőtti állapothoz képest kevés felfelé irányuló mobilitást lehetővé tevő új munkahely jön létre;
  • az oktatási rendszer sajátosságai, a korai szelekció, a szegregáció, vagy a magánoktatás térnyerése;
  • A magyarok növekvő arányban választanak saját végzettségüknek megfelelő párt;
  • A rendszerváltás után felhalmozott vagyonok, és ezek jelentős részét kitevő ingatlanok már elkezdtek öröklődni, ami különösen a lakhatási lehetőségekben érezteti a hatását.

Részben ez utóbbi jelentőségét elemzi részletesebben a Társadalmi Riport 2022-es kiadásának egyik tanulmánya (pdf). A szerző, Medgyesi Márton, a TÁRKI vezető kutatója egész pontosan azt veti fel, hogy a mobilitás kiemelkedően alacsony szintje mellett Magyarországon a vagyoni egyenlőtlenségek a nyugat-európai országokhoz képest kisebbek, ezért érdekes, hogy az öröklés és az ajándékozás, tehát a generációk közti vagyontranszfereknek mekkora a jelentősége itthon a vagyon gyarapodásban.

Magyarországon a vagyon öröklődése és a lakhatás között szoros összefüggés van, ugyanis a lakástulajdonosok aránya európai szinten is magas, 90 százalék fölötti az országban. Ebből következően az első lakás megszerzésénél annak is nagy a jelentősége, hogy a vásárló számíthat-e örökölt ingatlanra, vagy kap-e pénzt (szociológus zsargonnal: ajándékot) a szüleitől, amiből a lakáshitel önrészét tudja fizetni. 

A tanulmány ennek a jelentőségét alátámasztva több korábbi kutatást idéz. Egy 2000-es években megjelent tanulmány például azt bizonyította be, hogy Magyarországon a szülői pénzügyi támogatásban részesülő gyerekek korábban tudták megvenni vagy felépíteni első lakásukat. Egy frissebb pedig a KSH adataira hivatkozva megállapítja, hogy a 2005 és 2015 között a lakásvásárlók csaknem harmada családi transzfereket is használt a lakásvásárlás finanszírozására, és ezek szerepe nőtt a 2008-as válság után. 

A témának emellett regionális vetülete is van, ugyanis a családi támogatások szerepe extrém módon felértékelődőtt Budapesten, ahol az elmúlt években a legnagyobbat nőttek az ingatlanárak. Csizmady Adrienne és Kőszeghy Lea 2017-ben végzett felmérésében 800, fiatalok által lakott budapesti háztartás tagjait kérdeztek a lakhatási helyzetükről, terveikről.

Az derült ki, hogy a fiatalok nagy részének nem volt annyi megtakarítása, amiből lakást tudtak volna venni, 40 százalékuk számított családi segítségre, és a lakásvásárláshoz szükséges pénz átlagosan fele származott innen.

Az is látszik emellett, hogy a fiatalok egy része öröklés és az önrész összespórolásának kilátástalansága miatt teljesen elengedte a lakásvásárlás lehetőségét, őket a tanulmány “bérlői generációnak” hívja.

Mindezek alapján akár feltételezhetnénk is, hogy itthon a vagyontranszferek és ezen belül az ingatlanok öröklődése jelentős hatással van a vagyongyarapodásra. Medgyesi Márton tanulmánya szerint ugyanakkor, habár az öröklés és az ajándékok hozzájárulnak a vagyonosodáshoz Magyarországon, de ezek jelentősége sokkal kisebb, mint más európai országokban.

Medgyesi az Európai Központi Bank által koordinált uniós felmérés adataira támaszkodik a vagyontranszferek felmérésében, aminek a legfrisebb köre 2017-re vonatkozik. Az elemzés nem terjed ki minden európai országra, hanem egyes régiókat reprezentáló országokra szűkíti az elemzést (Nyugat-Európát Ausztria, Németország és Franciaország képviseli, a dél-európai országokat Portugália és Görögország, az észak-európaiakat Finnország, a kelet-európaiakat Lengyelország, az angolszász országokat Írország).

Ahogy az az alábbi ábrán látszik, Magyarországon a háztartások 30 százaléka kapott korábban vagyontranszfert, és csak Németországban volt kisebb az ilyen háztartások aránya. Finnországban és Franciaországban, ahol a legmagasabb a transzfert kapók aránya, a háztartások csaknem fele tartozott ide.

A vizsgált országok között elég nagy szórás van a kapott transzfer formájában. Amíg például Görögországban a háztartások 31 százaléka kapott pénzt az ingatlan megvásárlására, és csak hat százalákuk kapott másfajta transzfert, Franciaországban az első csoportba a háztartások öt, a másodikba pedig 47 százalékuk tartozott.

Mindezek alapján annyit tudunk, hogy az egyes országokban mennyire elterjedt és miből áll össze a vagyonok öröklése. Az öröklés vagyoneloszlásra gyakorolt hatásából többet látunk a következő ábra alapján, ami azt mutatja meg, hogy az egyes országokban a vagyont öröklő és nem öröklő népességen belül mekkora a legvagyonosabb (a felső vagyoni ötödbe tartozók, tehát a népesség legvagyonosabb 20 százaléka) emberek aránya.

A legnagyobb különbségek Írországban, Németországban, Ausztriában és Franciaországban vannak, a legkisebbek pedig Görögországban és Magyarországon. Utóbbi országokban a vagyoni felső 20 százalékba tartozók aránya 12 százalékponttal magasabb a vagyontranszferben részesülők körében, mint a nem részesülőknél, míg előbbi országok esetében ez rendre 20 százalékpont felett alakul.

Ahogy arra a tanulmány is emlékeztet, a vagyontranszfer csak az egyik útja lehet annak, hogy valaki a legvagyonosabb emberek közé kerüljön. Válhat valaki vagyonossá azért is, mert nagyon magas a jövedelme, és sokat takarít meg belőle. Ráadásul minél idősebb valaki, annál nagyobb esély van rá, hogy sok pénzt gyűjtött össze. A magas jövedelemmel pedig összefüggésben áll a végzettség olyan módon, hogy minél képzettebb valaki, annál nagyobb eséllyel lesz magasabb a jövedelme (és a párja végzettsége és jövedelme is fontos lehet a vagyonosodási esélyek szempontjából).

Ezeket a változókat megvizsgálva az látszik, hogy ezek tényleg sokat számítanak: Magyarországon nagyobb eséllyel kerül valaki a felső vagyoni ötödbe, ha férfi, ha idősebb, ha magasabb végzettségű vagy jövedelmű, és ha önfoglalkoztató. De mindezeket a hatásokat egyszerre nézve mekkora a jelentősége a többi hatáshoz képest annak, ha valaki örököl? A tanulmány legfontosabb állítása, hogy

Magyarországon ennek a hatása a vizsgált országok körében a legkisebb: itt 7 százalékponttal növeli a felső vagyoni ötödbe tartozás valószínűségét a vagyontranszfereknek.

Magyarországnál kicsit nagyobb, de még alacsony a hatás Finnországban, Görögországban, és Lengyelországban (9, 10 és 10 százalékpont), a legnagyobb hatást pedig Ausztriában, Írországban és Németországban lehet kimutatni (21, 18 és 14 százalékpont).

Van tehát hatása itthon a vagyonok létrejöttében a szülői transzfereknek, de jóval kisebb, mint más európai országokban. Medgyesi Márton szerint ennek az oka az lehet, hogy mivel a vagyonfelhalmozás a posztszocialista országokban csak körülbelül egy generációval ezelőtt kezdődött, a vagyontranszferek hatása még kevésbé látható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország 2022-re szimpatikusabb lett a kormánypártiaknak, mint a NyugatA Kelet vs. Nyugat kérdésében a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között olyan éles ellentétek alakultak ki, mintha a különböző táborok párhuzamos valóságban élnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklésG7 Podcast! A magas jövedelem mellett a szülők vagyona is komoly előnyt ad az életben a fiataloknak. Hogy mekkorát, arról Darvas Zsolttal beszélgettünk az új kutatása alapján.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet öröklés társadalmi mobilitás társadalmi riport 2022 vagyon vagyoni egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.