Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 30. 11:07 Pénz

Az ünnepek közeledtével mutatja meg valódi arcát a benzinárstop fenntarthatatlansága

Országosan egyre gyakrabban tapasztalni üzemanyaghiányt a benzinkutaknál, a Miniszterelnökség pedig ezzel összefüggésben közölte, hogy januártól csak bizonyos feltételekkel fogják tudni meghosszabbítani a benzinárstopot.

Alulnézet: A Telex gyűjtése alapján legalább 10 megyében és Budapesten volt tapasztalható hiány a hatósági áras üzemanyagból. A hazai piacot 80-85 százalékban ellátó Mol ezen a héten nem szállít üzemanyagot több száz független kútra, az OMV, a Shell és az Auchan pedig korlátozta az egy tankoláskor megvehető üzemanyag mennyiségét a kútjain.

Tágabb kontextus: Kisebb-nagyobb módosításokkal tavaly november közepe óta vonatkozik 480 forintos hatósági ár az üzemanyagokra. Mivel február vége óta a nagykereskedelmi ár is stoppolt, nem igazán éri meg itthon importálni.

Az árstop ellenösztönzi a takarékoskodást, a szűkebb kínálat karácsony előtt szezonálisan is nagyobb kereslettel találkozik. Árat nem lehet emelni, így hiány keletkezik.

Két feltétel: a Miniszterelnökség szerint két tényezőtöl függ, hogy januártól marad-e az árstop:

  • A Barátság vezetéken keresztüli zavartalan olajellátása,
  • és a Mol százhalombattai finomítójának folyamatos működése is szükséges a benzinárstop január utáni fenntartásához.

Igen, de: A Barátság kőolajvezetéken az elmúlt hetekben rakétatalálat miatt szünetelt az Oroszország felől érkező ellátás, bár szakértők szerint valójában más forrásokból is megoldható lenne az import. Nehezebb ügy, hogy a 60 százalékon üzemelő finomító karbantartása is korlátozza az olajkínalatot, és nem tudni, hogy ez még mennyi ideig tart. A két feltétel teljesülése így elég bizonytalan.

Mi következik? A kormány eddig inkább csak kiterjesztette az árstopokat, még akkor is, ha előtte az ellenkezőjét lebegtette be. A piaci árak mindenesetre hetek óta csökkennek, az árstop kivezetése így most kevésbé fájna, mint hónapokkal ezelőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árstop benzin üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.