Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 30. 11:07 Pénz

Az ünnepek közeledtével mutatja meg valódi arcát a benzinárstop fenntarthatatlansága

Országosan egyre gyakrabban tapasztalni üzemanyaghiányt a benzinkutaknál, a Miniszterelnökség pedig ezzel összefüggésben közölte, hogy januártól csak bizonyos feltételekkel fogják tudni meghosszabbítani a benzinárstopot.

Alulnézet: A Telex gyűjtése alapján legalább 10 megyében és Budapesten volt tapasztalható hiány a hatósági áras üzemanyagból. A hazai piacot 80-85 százalékban ellátó Mol ezen a héten nem szállít üzemanyagot több száz független kútra, az OMV, a Shell és az Auchan pedig korlátozta az egy tankoláskor megvehető üzemanyag mennyiségét a kútjain.

Tágabb kontextus: Kisebb-nagyobb módosításokkal tavaly november közepe óta vonatkozik 480 forintos hatósági ár az üzemanyagokra. Mivel február vége óta a nagykereskedelmi ár is stoppolt, nem igazán éri meg itthon importálni.

Az árstop ellenösztönzi a takarékoskodást, a szűkebb kínálat karácsony előtt szezonálisan is nagyobb kereslettel találkozik. Árat nem lehet emelni, így hiány keletkezik.

Két feltétel: a Miniszterelnökség szerint két tényezőtöl függ, hogy januártól marad-e az árstop:

  • A Barátság vezetéken keresztüli zavartalan olajellátása,
  • és a Mol százhalombattai finomítójának folyamatos működése is szükséges a benzinárstop január utáni fenntartásához.

Igen, de: A Barátság kőolajvezetéken az elmúlt hetekben rakétatalálat miatt szünetelt az Oroszország felől érkező ellátás, bár szakértők szerint valójában más forrásokból is megoldható lenne az import. Nehezebb ügy, hogy a 60 százalékon üzemelő finomító karbantartása is korlátozza az olajkínalatot, és nem tudni, hogy ez még mennyi ideig tart. A két feltétel teljesülése így elég bizonytalan.

Mi következik? A kormány eddig inkább csak kiterjesztette az árstopokat, még akkor is, ha előtte az ellenkezőjét lebegtette be. A piaci árak mindenesetre hetek óta csökkennek, az árstop kivezetése így most kevésbé fájna, mint hónapokkal ezelőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árstop benzin üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés Magyarországon

A korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Gergely Péter
2024. március 10. 04:34 Élet, Pénz

Elmaradt eddig a roham, de a lakáskampány haszna csak évek múlva lesz igazán mérhető

Messze a korábban beharangozott alatt van a lakásbiztosítási kampányban eddig váltók száma, ennek ellenére nem pusztába szórt pénz a mostani kampányköltés.

Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Hat-hét éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.