Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 30. 11:07 Pénz

Az ünnepek közeledtével mutatja meg valódi arcát a benzinárstop fenntarthatatlansága

Országosan egyre gyakrabban tapasztalni üzemanyaghiányt a benzinkutaknál, a Miniszterelnökség pedig ezzel összefüggésben közölte, hogy januártól csak bizonyos feltételekkel fogják tudni meghosszabbítani a benzinárstopot.

Alulnézet: A Telex gyűjtése alapján legalább 10 megyében és Budapesten volt tapasztalható hiány a hatósági áras üzemanyagból. A hazai piacot 80-85 százalékban ellátó Mol ezen a héten nem szállít üzemanyagot több száz független kútra, az OMV, a Shell és az Auchan pedig korlátozta az egy tankoláskor megvehető üzemanyag mennyiségét a kútjain.

Tágabb kontextus: Kisebb-nagyobb módosításokkal tavaly november közepe óta vonatkozik 480 forintos hatósági ár az üzemanyagokra. Mivel február vége óta a nagykereskedelmi ár is stoppolt, nem igazán éri meg itthon importálni.

Az árstop ellenösztönzi a takarékoskodást, a szűkebb kínálat karácsony előtt szezonálisan is nagyobb kereslettel találkozik. Árat nem lehet emelni, így hiány keletkezik.

Két feltétel: a Miniszterelnökség szerint két tényezőtöl függ, hogy januártól marad-e az árstop:

  • A Barátság vezetéken keresztüli zavartalan olajellátása,
  • és a Mol százhalombattai finomítójának folyamatos működése is szükséges a benzinárstop január utáni fenntartásához.

Igen, de: A Barátság kőolajvezetéken az elmúlt hetekben rakétatalálat miatt szünetelt az Oroszország felől érkező ellátás, bár szakértők szerint valójában más forrásokból is megoldható lenne az import. Nehezebb ügy, hogy a 60 százalékon üzemelő finomító karbantartása is korlátozza az olajkínalatot, és nem tudni, hogy ez még mennyi ideig tart. A két feltétel teljesülése így elég bizonytalan.

Mi következik? A kormány eddig inkább csak kiterjesztette az árstopokat, még akkor is, ha előtte az ellenkezőjét lebegtette be. A piaci árak mindenesetre hetek óta csökkennek, az árstop kivezetése így most kevésbé fájna, mint hónapokkal ezelőtt.

Pénz árstop benzin üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 12:59 Pénz, Világ

Brutálisan átrendezi az élelmiszerpiacot az infláció, a saját márkás termékek áraival nehéz versenyezni

Nagyon sokat lehet fogni az élelmiszereken, ha a vásárlók tudatosabbak, márpedig a magas infláció miatt egyre inkább azzá válnak.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.