Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 30. 11:07 Pénz

Az ünnepek közeledtével mutatja meg valódi arcát a benzinárstop fenntarthatatlansága

Országosan egyre gyakrabban tapasztalni üzemanyaghiányt a benzinkutaknál, a Miniszterelnökség pedig ezzel összefüggésben közölte, hogy januártól csak bizonyos feltételekkel fogják tudni meghosszabbítani a benzinárstopot.

Alulnézet: A Telex gyűjtése alapján legalább 10 megyében és Budapesten volt tapasztalható hiány a hatósági áras üzemanyagból. A hazai piacot 80-85 százalékban ellátó Mol ezen a héten nem szállít üzemanyagot több száz független kútra, az OMV, a Shell és az Auchan pedig korlátozta az egy tankoláskor megvehető üzemanyag mennyiségét a kútjain.

Tágabb kontextus: Kisebb-nagyobb módosításokkal tavaly november közepe óta vonatkozik 480 forintos hatósági ár az üzemanyagokra. Mivel február vége óta a nagykereskedelmi ár is stoppolt, nem igazán éri meg itthon importálni.

Az árstop ellenösztönzi a takarékoskodást, a szűkebb kínálat karácsony előtt szezonálisan is nagyobb kereslettel találkozik. Árat nem lehet emelni, így hiány keletkezik.

Két feltétel: a Miniszterelnökség szerint két tényezőtöl függ, hogy januártól marad-e az árstop:

  • A Barátság vezetéken keresztüli zavartalan olajellátása,
  • és a Mol százhalombattai finomítójának folyamatos működése is szükséges a benzinárstop január utáni fenntartásához.

Igen, de: A Barátság kőolajvezetéken az elmúlt hetekben rakétatalálat miatt szünetelt az Oroszország felől érkező ellátás, bár szakértők szerint valójában más forrásokból is megoldható lenne az import. Nehezebb ügy, hogy a 60 százalékon üzemelő finomító karbantartása is korlátozza az olajkínalatot, és nem tudni, hogy ez még mennyi ideig tart. A két feltétel teljesülése így elég bizonytalan.

Mi következik? A kormány eddig inkább csak kiterjesztette az árstopokat, még akkor is, ha előtte az ellenkezőjét lebegtette be. A piaci árak mindenesetre hetek óta csökkennek, az árstop kivezetése így most kevésbé fájna, mint hónapokkal ezelőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árstop benzin üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?