Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 9. 15:08 Pénz, Világ

Tetőzik az infláció, de jó eséllyel nem tér vissza a járvány előtti szintre az IMF-vezér szerint

Közelít a csúcsához a globális infláció a Nemzetközi Valutaalap vezetője szerint, ugyanakkor a globális ellátási láncok szétzilálódása hosszabb távon a magasabb inflációs szint normalizálódását vetíti előre.

Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója a Bloomberg TV-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy látszanak annak a jelei, hogy a járvány után megugró, majd a háború miatt tovább emelkedő infláció kezd tetőzni, de arra számítanak, hogy nehéz lesz visszaállni a drágulásnak arra a szintjére, amihez a járvány előtt szokhattunk hozzá.

Georgieva szerint ennek az az oka, hogy az árakra már nem csak a kereslet és a kínálat alakulása van hatással, ugyanis a járvány óta a vállalati döntéseknél az ár mellett az ellátásbiztonság is fontos tényező lett, aminek árnövelő hatása van. A fokozott geopolitikai feszültségek és a világjárvány idején fellépő komoly ellátási problémák hatására a vállalkozások jobban törekszenek arra, hogy a beszállítóik közelebb legyenek hozzájuk, még akkor is, ha az ilyen beszerzés magasabb árakat eredményez.

Az IMF múlt hónapban közzétett előrejelzése szerint a globális infláció 2022 harmadik negyedévében 9,5 százalékon tetőzik, majd 2024-re 4,1 százalék körüli szintre esik vissza.

Az idén egyre magasabb szintre emelkedő infláció kiváltó okai mögött számos olyan globális hatás állt, mint a különböző termelési szűk keresztmetszetek, egyes nyersanyagok, alapanyagok, alkatrészek hiánya, például az elektronikai termékeket és a járműveket drágító chiphiány, a szállítmányozás drágulása vagy az energiaárak emelkedése. Az elmúlt hónapokban ezek közül számos tényező esetében javult a helyzet, amihez az is hozzájárult, hogy a globális gazdasági lassulás a kereslet csökkenésével járt együtt.

Egyes tényezők ugyanakkor még úgy is növelhetik az inflációt, hogy a problémák már enyhülnek az adott területen. Ilyennek számít például a szállítmányozás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káoszTöbb mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Egy friss tanulmány szerint a szállítási költségek megugrása 2021-ben mintegy 2 százalékponttal növelte a globális inflációt, ezen belül viszont az alacsony jövedelmű országokban ez a hatás jelentősebb, a fejlett gazdaságokban alacsonyabb volt. Az ENSZ előrejelzése 2023-ra csak a 2021-es konténerdrágulás alapján a globális infláció 1,5 százalékos növekedését valószínűsítette, és az IMF március végi elemzése is azzal számolt, hogy a szállítási költségek inflációs hatása 2022 végéig még tovább erősödik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég sokáig eszi a magyar fizetéseket a konténerkáoszA tengeri szállítmányozás díjai az év elején már csökkenésnek indultak a világban, de a magyar piac túl kicsi ahhoz, hogy ezt egyből megérezzük. Ráadásul még egyáltalán nem biztos, hogy vége a globális felfordulásának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ deglobalizáció globális ellátási lánc imf infláció Kristalina Georgieva szállítmányozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.