Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 9. 15:08 Pénz, Világ

Tetőzik az infláció, de jó eséllyel nem tér vissza a járvány előtti szintre az IMF-vezér szerint

Közelít a csúcsához a globális infláció a Nemzetközi Valutaalap vezetője szerint, ugyanakkor a globális ellátási láncok szétzilálódása hosszabb távon a magasabb inflációs szint normalizálódását vetíti előre.

Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója a Bloomberg TV-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy látszanak annak a jelei, hogy a járvány után megugró, majd a háború miatt tovább emelkedő infláció kezd tetőzni, de arra számítanak, hogy nehéz lesz visszaállni a drágulásnak arra a szintjére, amihez a járvány előtt szokhattunk hozzá.

Georgieva szerint ennek az az oka, hogy az árakra már nem csak a kereslet és a kínálat alakulása van hatással, ugyanis a járvány óta a vállalati döntéseknél az ár mellett az ellátásbiztonság is fontos tényező lett, aminek árnövelő hatása van. A fokozott geopolitikai feszültségek és a világjárvány idején fellépő komoly ellátási problémák hatására a vállalkozások jobban törekszenek arra, hogy a beszállítóik közelebb legyenek hozzájuk, még akkor is, ha az ilyen beszerzés magasabb árakat eredményez.

Az IMF múlt hónapban közzétett előrejelzése szerint a globális infláció 2022 harmadik negyedévében 9,5 százalékon tetőzik, majd 2024-re 4,1 százalék körüli szintre esik vissza.

Az idén egyre magasabb szintre emelkedő infláció kiváltó okai mögött számos olyan globális hatás állt, mint a különböző termelési szűk keresztmetszetek, egyes nyersanyagok, alapanyagok, alkatrészek hiánya, például az elektronikai termékeket és a járműveket drágító chiphiány, a szállítmányozás drágulása vagy az energiaárak emelkedése. Az elmúlt hónapokban ezek közül számos tényező esetében javult a helyzet, amihez az is hozzájárult, hogy a globális gazdasági lassulás a kereslet csökkenésével járt együtt.

Egyes tényezők ugyanakkor még úgy is növelhetik az inflációt, hogy a problémák már enyhülnek az adott területen. Ilyennek számít például a szállítmányozás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káoszTöbb mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Egy friss tanulmány szerint a szállítási költségek megugrása 2021-ben mintegy 2 százalékponttal növelte a globális inflációt, ezen belül viszont az alacsony jövedelmű országokban ez a hatás jelentősebb, a fejlett gazdaságokban alacsonyabb volt. Az ENSZ előrejelzése 2023-ra csak a 2021-es konténerdrágulás alapján a globális infláció 1,5 százalékos növekedését valószínűsítette, és az IMF március végi elemzése is azzal számolt, hogy a szállítási költségek inflációs hatása 2022 végéig még tovább erősödik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég sokáig eszi a magyar fizetéseket a konténerkáoszA tengeri szállítmányozás díjai az év elején már csökkenésnek indultak a világban, de a magyar piac túl kicsi ahhoz, hogy ezt egyből megérezzük. Ráadásul még egyáltalán nem biztos, hogy vége a globális felfordulásának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ deglobalizáció globális ellátási lánc imf infláció Kristalina Georgieva szállítmányozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.