Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 21. 10:35 Pénz

Először vontak felelősségre nagybankot Angliában azért, mert megpróbálta zöldre festeni a működését

Az Egyesült Királyság reklámszabályozási hatósága betiltotta a világ egyik legnagyobb bankja, a brit HSBC két reklámját, amiért azok a felügyelet indoklása szerint megtévesztőek voltak, ugyanis lényeges tényeket hallgattak el az HSBC klímaváltozást befolyásoló tevékenységeiről.

A döntésről beszámoló BBC cikke megjegyzi, hogy ez volt az első alkalom, hogy egy bankot “zöldre festésért” vonnak felelősségre. A zöldre festés (angolul greenwashing) azt jelenti, hogy egy cég azt a látszatot próbálja fenntartani, hogy környezetbarát, fenntartható, vagy zöld, miközben ezek az elvek a működésében nem, vagy nem teljes mértékben érvényesülnek.

Az HSBC szóvivője a BBC megkeresésére elmondta, a pénzügyi szektornak van felelőssége abban, hogy kommunikáljon a zöld átmenetben vállalt szerepével kapcsolatban, és mérlegelni fogják, hogy ennek hogy tudnak megfelelni.

A hirdetések tavaly októberben voltak láthatóak az utcákon az COP26 glasgow-i ENSZ klímacsúcsot megelőzően London és Bristol buszmegállóiban. A plakátokon a bank a zöld átmenetet elősegítő hitelezési céljait és a 2 millió fa ültetését célzó programját reklámozta.

A hatóság szerint ezzel az volt a probléma, hogy eközben az HSBC fontos információkat hallgatott el az üvegházhatású gázok kibocsátásához való hozzájárulásáról. Konkrétan arról, hogy miközben valóban vannak a zöld átmenetet elősegítő tevékenységei, olyan vállalkozások finanszírozásában is részt vesz, amelyek jelentősen hozzájárulnak a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátásához.

Az HSBC-t idén több alkalommal is érte kritika a környezetvédelem iránti elkötelezettségét illetően. A londoni ShareAction nevű, felelős befektetési alapelveket támogató szervezet hívta fel a figyelmet rá, hogy a Net Zero Banking Alliance-hez*Olyan bankok csoportja, amelyek vállalják, hogy működésükkel hozzájárulnak a nettó zéró célok teljesüléséhez, ami leegyszerűsítve azt az állapotot jelzi, amikor az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátást különféle módszerekkel ellensúlyozzák, azaz végső soron nettó értelemben karbonsemleges az egyenleg. csatlakozott 24 nagybank, köztük az HSBC tavaly óta idén februárig 33 milliárd dollárnyi hitelt adott új olaj- és gázprojektekhez. 

Májusban aztán abból lett botrány, amikor a bank egyik felsővezetője azt mondta, hogy a jegybankárok és más döntéshozók eltúlozzák a klímaváltozás kockázatait. Stuart Kirk, a bank vagyonkezelési részlegének felelős befektetési részlegének globális vezetője azt mondta: “mindig van valami őrült, aki a világvégéről beszél.” Kirk júliusban felmondott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Hihetetlenül nehéz rávenni az embereket, hogy átalakítsák az otthonukat"Az energiatermelés és közlekedés dekarbonizációja könnyebb, mint a táplálkozásé és a lakhatásé - mondta Philip Summerton, a Cambridge Econometrics vezetője a G7-nek adott, klímakonferenciát is értékelő interjújában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖntik a pénzt az erdőirtáshoz kapcsolódó projektekbe a globális nagybankokA párizsi megállapodás hatályba lépése óta tíz multi 119 milliárd dollárnyi finanszírozást nyújtott erdőirtással összefüggésbe hozható mezőgazdasági vállalkozásoknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bank fenntarthatóság hitelezés hsbc zöldre festés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.