Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 21. 10:35 Pénz

Először vontak felelősségre nagybankot Angliában azért, mert megpróbálta zöldre festeni a működését

Az Egyesült Királyság reklámszabályozási hatósága betiltotta a világ egyik legnagyobb bankja, a brit HSBC két reklámját, amiért azok a felügyelet indoklása szerint megtévesztőek voltak, ugyanis lényeges tényeket hallgattak el az HSBC klímaváltozást befolyásoló tevékenységeiről.

A döntésről beszámoló BBC cikke megjegyzi, hogy ez volt az első alkalom, hogy egy bankot “zöldre festésért” vonnak felelősségre. A zöldre festés (angolul greenwashing) azt jelenti, hogy egy cég azt a látszatot próbálja fenntartani, hogy környezetbarát, fenntartható, vagy zöld, miközben ezek az elvek a működésében nem, vagy nem teljes mértékben érvényesülnek.

Az HSBC szóvivője a BBC megkeresésére elmondta, a pénzügyi szektornak van felelőssége abban, hogy kommunikáljon a zöld átmenetben vállalt szerepével kapcsolatban, és mérlegelni fogják, hogy ennek hogy tudnak megfelelni.

A hirdetések tavaly októberben voltak láthatóak az utcákon az COP26 glasgow-i ENSZ klímacsúcsot megelőzően London és Bristol buszmegállóiban. A plakátokon a bank a zöld átmenetet elősegítő hitelezési céljait és a 2 millió fa ültetését célzó programját reklámozta.

A hatóság szerint ezzel az volt a probléma, hogy eközben az HSBC fontos információkat hallgatott el az üvegházhatású gázok kibocsátásához való hozzájárulásáról. Konkrétan arról, hogy miközben valóban vannak a zöld átmenetet elősegítő tevékenységei, olyan vállalkozások finanszírozásában is részt vesz, amelyek jelentősen hozzájárulnak a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátásához.

Az HSBC-t idén több alkalommal is érte kritika a környezetvédelem iránti elkötelezettségét illetően. A londoni ShareAction nevű, felelős befektetési alapelveket támogató szervezet hívta fel a figyelmet rá, hogy a Net Zero Banking Alliance-hez*Olyan bankok csoportja, amelyek vállalják, hogy működésükkel hozzájárulnak a nettó zéró célok teljesüléséhez, ami leegyszerűsítve azt az állapotot jelzi, amikor az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátást különféle módszerekkel ellensúlyozzák, azaz végső soron nettó értelemben karbonsemleges az egyenleg. csatlakozott 24 nagybank, köztük az HSBC tavaly óta idén februárig 33 milliárd dollárnyi hitelt adott új olaj- és gázprojektekhez. 

Májusban aztán abból lett botrány, amikor a bank egyik felsővezetője azt mondta, hogy a jegybankárok és más döntéshozók eltúlozzák a klímaváltozás kockázatait. Stuart Kirk, a bank vagyonkezelési részlegének felelős befektetési részlegének globális vezetője azt mondta: “mindig van valami őrült, aki a világvégéről beszél.” Kirk júliusban felmondott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Hihetetlenül nehéz rávenni az embereket, hogy átalakítsák az otthonukat"Az energiatermelés és közlekedés dekarbonizációja könnyebb, mint a táplálkozásé és a lakhatásé - mondta Philip Summerton, a Cambridge Econometrics vezetője a G7-nek adott, klímakonferenciát is értékelő interjújában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖntik a pénzt az erdőirtáshoz kapcsolódó projektekbe a globális nagybankokA párizsi megállapodás hatályba lépése óta tíz multi 119 milliárd dollárnyi finanszírozást nyújtott erdőirtással összefüggésbe hozható mezőgazdasági vállalkozásoknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bank fenntarthatóság hitelezés hsbc zöldre festés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.