Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 21. 10:35 Pénz

Először vontak felelősségre nagybankot Angliában azért, mert megpróbálta zöldre festeni a működését

Az Egyesült Királyság reklámszabályozási hatósága betiltotta a világ egyik legnagyobb bankja, a brit HSBC két reklámját, amiért azok a felügyelet indoklása szerint megtévesztőek voltak, ugyanis lényeges tényeket hallgattak el az HSBC klímaváltozást befolyásoló tevékenységeiről.

A döntésről beszámoló BBC cikke megjegyzi, hogy ez volt az első alkalom, hogy egy bankot “zöldre festésért” vonnak felelősségre. A zöldre festés (angolul greenwashing) azt jelenti, hogy egy cég azt a látszatot próbálja fenntartani, hogy környezetbarát, fenntartható, vagy zöld, miközben ezek az elvek a működésében nem, vagy nem teljes mértékben érvényesülnek.

Az HSBC szóvivője a BBC megkeresésére elmondta, a pénzügyi szektornak van felelőssége abban, hogy kommunikáljon a zöld átmenetben vállalt szerepével kapcsolatban, és mérlegelni fogják, hogy ennek hogy tudnak megfelelni.

A hirdetések tavaly októberben voltak láthatóak az utcákon az COP26 glasgow-i ENSZ klímacsúcsot megelőzően London és Bristol buszmegállóiban. A plakátokon a bank a zöld átmenetet elősegítő hitelezési céljait és a 2 millió fa ültetését célzó programját reklámozta.

A hatóság szerint ezzel az volt a probléma, hogy eközben az HSBC fontos információkat hallgatott el az üvegházhatású gázok kibocsátásához való hozzájárulásáról. Konkrétan arról, hogy miközben valóban vannak a zöld átmenetet elősegítő tevékenységei, olyan vállalkozások finanszírozásában is részt vesz, amelyek jelentősen hozzájárulnak a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátásához.

Az HSBC-t idén több alkalommal is érte kritika a környezetvédelem iránti elkötelezettségét illetően. A londoni ShareAction nevű, felelős befektetési alapelveket támogató szervezet hívta fel a figyelmet rá, hogy a Net Zero Banking Alliance-hez*Olyan bankok csoportja, amelyek vállalják, hogy működésükkel hozzájárulnak a nettó zéró célok teljesüléséhez, ami leegyszerűsítve azt az állapotot jelzi, amikor az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátást különféle módszerekkel ellensúlyozzák, azaz végső soron nettó értelemben karbonsemleges az egyenleg. csatlakozott 24 nagybank, köztük az HSBC tavaly óta idén februárig 33 milliárd dollárnyi hitelt adott új olaj- és gázprojektekhez. 

Májusban aztán abból lett botrány, amikor a bank egyik felsővezetője azt mondta, hogy a jegybankárok és más döntéshozók eltúlozzák a klímaváltozás kockázatait. Stuart Kirk, a bank vagyonkezelési részlegének felelős befektetési részlegének globális vezetője azt mondta: “mindig van valami őrült, aki a világvégéről beszél.” Kirk júliusban felmondott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Hihetetlenül nehéz rávenni az embereket, hogy átalakítsák az otthonukat"Az energiatermelés és közlekedés dekarbonizációja könnyebb, mint a táplálkozásé és a lakhatásé - mondta Philip Summerton, a Cambridge Econometrics vezetője a G7-nek adott, klímakonferenciát is értékelő interjújában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖntik a pénzt az erdőirtáshoz kapcsolódó projektekbe a globális nagybankokA párizsi megállapodás hatályba lépése óta tíz multi 119 milliárd dollárnyi finanszírozást nyújtott erdőirtással összefüggésbe hozható mezőgazdasági vállalkozásoknak.

Pénz bank fenntarthatóság hitelezés hsbc zöldre festés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Krekó Péter
2023. március 22. 17:34 Világ

Magyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előre

A magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.