Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. október 4. 13:04 Pénz

Utcahosszal veri az euróövezeti inflációt a magyar pénzromlás mértéke

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által közzétett adatok szerint az eurózóna történetében először emelkedett az átlagos infláció 10 százalékra. Az augusztusi adat 9,1 százalék volt.

A fogyasztói árak az egy évvel ezelőtti adathoz képest szeptemberben 10 százalékkal emelkedtek, míg Magyarországon a fogyasztói árak átlagos emelkedése augusztusban a tavaly augusztushoz képest 15,6 százalék volt – ráadásul a magyar adatban még nincs benne a rezsi hatósági árának részleges megszüntetése. 

A valutaközösségben a gyorsjelentés szerint az élelmiszer-, alkohol-, és dohányárak inflációja 11,8 százalék volt – Magyarországon hivatalosan 30,9 százalékos az élelmiszerinfláció, saját méréseink szerint viszont 38 százalék –, az ipari cikkeké 5,6 százalék, a szolgáltatásoké 4,3 százalék.

Leginkább az energiaárak emelkedése hajtja az emelkedést, az ugyanis meghaladta a 40 százalékot az eurozónában. 

Összeségében jelenleg a magyar infláció mintegy másfélszerese az eurózóna átlaginflációjának, de ez a különbség a közeljövőben tovább nőhet, ha megjelenik a magyar adatokban az energiaár-növekedés.

Ráadásul a forint az euróhoz és a dollárhoz képest is gyengül.

Ha az eurózóna országainak átlaginflációs értékeit nézzük, Magyarországnál a 19-ből csak négy országban van magasabb inflációs adat: 

  • Észtországban 24,2 százalék, 
  • Lettországban 22,4 százalék
  • Litvániában 22,5 százalék, 
  • Hollandiában 17,1 százalék.

Pénz euró bevezetés eurózóna infláció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Móricz Dániel
2023. március 31. 11:04 Pénz

Részvényt vagy államkötvényt érdemes most venni? Ne ítélj első látásra!

Részvények általános vételére vagy eladására ösztönző elemzésekben gyakran hangoztatott érv, hogy a részvénypiac osztalékhozama éppen mennyivel vonzóbb vagy kevésbé az annál, amennyit a kötvények, állampapírok vásárlásával lehet keresni. Ezzel az érveléssel több elméleti és gyakorlati probléma is van azonban.

Hajdu Miklós
2023. március 29. 13:11 Pénz

A világ legbiztonságosabb befektetése okozott óriási bajokat az elmúlt hetekben

A világ legbiztonságosabb befektetései között számon tartott amerikai állampapírok egyáltalán nem mentesek a kockázatoktól, amit a közelmúlt bankcsődjei is jól mutatnak.

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.

Fontos

Stubnya Bence
2023. április 1. 04:34 Podcast

Csak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?

A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban.

Pálos Máté
2023. március 31. 17:52 Közélet

Már 1767 pedagógus aláírta, hogy elhagyná a pályát, ha jön az új köznevelési státusztörvény

Bő két nap alatt közel 1800 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy felhagy a tanítással, amennyiben a kormány megvalósítja a köznevelésben a terveit.

Pálos Máté
2023. március 31. 13:04 Közélet

Romokban a magyar akadémiai szabadság és egyetemi autonómia

Nemzetközi elemzések szerint az elmúlt tíz évben a magyar akadémiai szabadság jelentősen csökkent, a vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek modellje pedig példátlan Európában.