Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. október 4. 13:04 Pénz

Utcahosszal veri az euróövezeti inflációt a magyar pénzromlás mértéke

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által közzétett adatok szerint az eurózóna történetében először emelkedett az átlagos infláció 10 százalékra. Az augusztusi adat 9,1 százalék volt.

A fogyasztói árak az egy évvel ezelőtti adathoz képest szeptemberben 10 százalékkal emelkedtek, míg Magyarországon a fogyasztói árak átlagos emelkedése augusztusban a tavaly augusztushoz képest 15,6 százalék volt – ráadásul a magyar adatban még nincs benne a rezsi hatósági árának részleges megszüntetése. 

A valutaközösségben a gyorsjelentés szerint az élelmiszer-, alkohol-, és dohányárak inflációja 11,8 százalék volt – Magyarországon hivatalosan 30,9 százalékos az élelmiszerinfláció, saját méréseink szerint viszont 38 százalék –, az ipari cikkeké 5,6 százalék, a szolgáltatásoké 4,3 százalék.

Leginkább az energiaárak emelkedése hajtja az emelkedést, az ugyanis meghaladta a 40 százalékot az eurozónában. 

Összeségében jelenleg a magyar infláció mintegy másfélszerese az eurózóna átlaginflációjának, de ez a különbség a közeljövőben tovább nőhet, ha megjelenik a magyar adatokban az energiaár-növekedés.

Ráadásul a forint az euróhoz és a dollárhoz képest is gyengül.

Ha az eurózóna országainak átlaginflációs értékeit nézzük, Magyarországnál a 19-ből csak négy országban van magasabb inflációs adat: 

  • Észtországban 24,2 százalék, 
  • Lettországban 22,4 százalék
  • Litvániában 22,5 százalék, 
  • Hollandiában 17,1 százalék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz euró bevezetés eurózóna infláció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 14:49 Élet, Pénz

A felújításra szoruló házak töredéke fér csak bele az új otthonfelújítási programba

A családok költségeit a program valószínűleg inkább növeli, mert hitelt kell felvenni, de nagy segítség lehet ahhoz, hogy az elengedhetetlen felújításokba végre bele tudjanak vágni.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?