Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 14. 14:10 Pénz

Európai recessszióra és a csődök sokasodására számítanak a hitelkockázat-kezelők

Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában is a nemfizető hitelek arányának növekedésére lehet számítani a globális recessziós kockázatok megugrása miatt – derül ki a Hitelkockázat-kezelők Nemzetközi Szövetségének (International Association of Credit Portfolio Managers – IACPM) felméréséből.

A New York-i székhelyű iparági szervezet tagjai 2023-ban és 2024-ben is a nemteljesítő hitelek arányának növekedésére számítanak. Bár egyelőre nem tapasztalható a nemteljesítések megugrása, a hitelfelárak már emelkednek, és a felmérésben megkérdezettek háromnegyede arra számít, hogy ezzel egy tartósabb trend veszi kezdetét – írja a Bloomberg.

A felmérés alapján a hitelkockázat-kezelők idén vagy 2023-ban gazdasági visszaesésre számítanak. Az Egyesült Államokban szerintük ezt a járvány alatt kiosztott transzferekből megmaradó tartalékok odázzák el. A szervezet vezetője, Som-lok Leung szerint ugyanakkor egyre inkább úgy néz ki, hogy a Fed akkor is szigorítani fog, hogy ha ez a növekedés kárára megy. „A nemteljesítések száma jelenleg még mélyponton van, de ez az év további részében változni fog” – mondta.

Az IACPM tagjai szerint azokra az iparágakra lesz majd érdemes odafigyelni, ahol jelentős a hitelek szerepe a vállalati finanszírozásban, külön kiemelve a kereskedelmi ingatlanpiacot, az egészségügyet, illetve azokat a kisvállalkozásokat, amik nehezen jutnak alternatív finanszírozáshoz, ha likviditási problémáik vannak.

A szervezet európai tagjai szerint az ukrajnai háború miatt Európában különösen nagy a recesszió kockázata a következő hónapokban, elsősorban a földgázellátás bizonytalansága miatt.

„Európában szinte biztosan több pénzügyi forrást fog lekötni az energiaellátás biztosítása, mint a világ más részein, és az ipari fennakadásokat egyértelműen lehetséges forgatókönyvnek látjuk most itt” – mondta Leung.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz amerikai jegybank, az orosz háború és a kínai lezárások elhozhatják a globális recessziótEgyre több elemző tart tőle, hogy az infláció elszaladása és a kedvezőtlen politikai és pénzügyi folyamatok miatt világszinten csökkeni fog a gazdasági teljesítmény idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány még nem beszél recesszióról, de az elmúlt évtizedekben minden kiigazítást az követettA kiigazítások mindig magukkal hozták a recessziót is, abból kilábalni viszont sokkal nehezebb lesz, amíg nem rendezzük a viszonyunkat az Európai Unióval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsődvédelem alatt van a cég, amely többek között az Aldi mosószereit is gyártjaA Tandil és Alio márkás tisztítószerek német gyártócége nem bírta ki a járvány kedvezőtlen hatásait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz csőd Európa hitel recesszió usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?