Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 14. 14:10 Pénz

Európai recessszióra és a csődök sokasodására számítanak a hitelkockázat-kezelők

Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában is a nemfizető hitelek arányának növekedésére lehet számítani a globális recessziós kockázatok megugrása miatt – derül ki a Hitelkockázat-kezelők Nemzetközi Szövetségének (International Association of Credit Portfolio Managers – IACPM) felméréséből.

A New York-i székhelyű iparági szervezet tagjai 2023-ban és 2024-ben is a nemteljesítő hitelek arányának növekedésére számítanak. Bár egyelőre nem tapasztalható a nemteljesítések megugrása, a hitelfelárak már emelkednek, és a felmérésben megkérdezettek háromnegyede arra számít, hogy ezzel egy tartósabb trend veszi kezdetét – írja a Bloomberg.

A felmérés alapján a hitelkockázat-kezelők idén vagy 2023-ban gazdasági visszaesésre számítanak. Az Egyesült Államokban szerintük ezt a járvány alatt kiosztott transzferekből megmaradó tartalékok odázzák el. A szervezet vezetője, Som-lok Leung szerint ugyanakkor egyre inkább úgy néz ki, hogy a Fed akkor is szigorítani fog, hogy ha ez a növekedés kárára megy. „A nemteljesítések száma jelenleg még mélyponton van, de ez az év további részében változni fog” – mondta.

Az IACPM tagjai szerint azokra az iparágakra lesz majd érdemes odafigyelni, ahol jelentős a hitelek szerepe a vállalati finanszírozásban, külön kiemelve a kereskedelmi ingatlanpiacot, az egészségügyet, illetve azokat a kisvállalkozásokat, amik nehezen jutnak alternatív finanszírozáshoz, ha likviditási problémáik vannak.

A szervezet európai tagjai szerint az ukrajnai háború miatt Európában különösen nagy a recesszió kockázata a következő hónapokban, elsősorban a földgázellátás bizonytalansága miatt.

„Európában szinte biztosan több pénzügyi forrást fog lekötni az energiaellátás biztosítása, mint a világ más részein, és az ipari fennakadásokat egyértelműen lehetséges forgatókönyvnek látjuk most itt” – mondta Leung.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz amerikai jegybank, az orosz háború és a kínai lezárások elhozhatják a globális recessziótEgyre több elemző tart tőle, hogy az infláció elszaladása és a kedvezőtlen politikai és pénzügyi folyamatok miatt világszinten csökkeni fog a gazdasági teljesítmény idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány még nem beszél recesszióról, de az elmúlt évtizedekben minden kiigazítást az követettA kiigazítások mindig magukkal hozták a recessziót is, abból kilábalni viszont sokkal nehezebb lesz, amíg nem rendezzük a viszonyunkat az Európai Unióval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsődvédelem alatt van a cég, amely többek között az Aldi mosószereit is gyártjaA Tandil és Alio márkás tisztítószerek német gyártócége nem bírta ki a járvány kedvezőtlen hatásait.

Pénz csőd Európa hitel recesszió usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2022. augusztus 8. 09:44 Pénz

Mire lesz képes az eurót védő új fegyver a közelgő válságban?

Az Európai Központi Bank új eszköze egyelőre úgy hatékony, hogy nem is kellett használni, de ha tovább romlanak a gazdasági kilátások, élesben is be kell majd vetni.

Bucsky Péter
2022. július 27. 09:28 Pénz, Támogatói tartalom

Mesterséges intelligenciával megmondja a bank, mikor akarunk utasbiztosítást vagy áruhitelt

Ha bemegyünk a kedvenc kávézónkba, jól esik, ha már tudják, hogy két cukorral és kis tejjel isszuk a kávét. Miért ne adhatnának hasonló élményt a pénzügyi szolgáltatók?

Váczi István
2022. július 26. 10:58 Pénz

Életünk legsúlyosabb válsága előtt állunk a híresen pesszimista közgazdász szerint

Nouriel Roubini szerint egyszerre jelentkezik a stagfláció és egy súlyos adósságválság, így az eredmény rosszabb lehet, mint amit a 70-es években és a nagy pénzügyi válság után láttunk.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 8. 17:04 Világ

A végén még elérik az oroszok, hogy új Szaúd-Arábia legyen egy afrikai országból

Az ukrajnai háború a műtrágyapiacot is teljesen átrendezte, és ez az élelmezési válságon keresztül Marokkót már a közeljövőben kulcsállammá teheti.

Hidi János
2022. augusztus 7. 16:31 Közélet

A 2008-as válságot kiváltó értékvesztés többszörösét hozhatja a mostani átrendeződés az energiapiacon, de ez elkerülhető

Elkerülhető a válság, de ehhez a magán és kormányzati szektorok közös munkájára lenne szükség.

Avatar
2022. augusztus 7. 04:34 Tech

2035-től ugyan villanyautóké lenne a főszerep Európában, de odáig eljutni nagyon nehéz lesz

2035-től nem lehet olyan új autót forgalomba helyezni az EU-ban, amit fosszilis üzemanyag hajt. A szabályozás elég szigorú, és a szakértők attól tartanak, hogy komoly véráldozatokkal fog járni.