Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 14. 14:10 Pénz

Európai recessszióra és a csődök sokasodására számítanak a hitelkockázat-kezelők

Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában is a nemfizető hitelek arányának növekedésére lehet számítani a globális recessziós kockázatok megugrása miatt – derül ki a Hitelkockázat-kezelők Nemzetközi Szövetségének (International Association of Credit Portfolio Managers – IACPM) felméréséből.

A New York-i székhelyű iparági szervezet tagjai 2023-ban és 2024-ben is a nemteljesítő hitelek arányának növekedésére számítanak. Bár egyelőre nem tapasztalható a nemteljesítések megugrása, a hitelfelárak már emelkednek, és a felmérésben megkérdezettek háromnegyede arra számít, hogy ezzel egy tartósabb trend veszi kezdetét – írja a Bloomberg.

A felmérés alapján a hitelkockázat-kezelők idén vagy 2023-ban gazdasági visszaesésre számítanak. Az Egyesült Államokban szerintük ezt a járvány alatt kiosztott transzferekből megmaradó tartalékok odázzák el. A szervezet vezetője, Som-lok Leung szerint ugyanakkor egyre inkább úgy néz ki, hogy a Fed akkor is szigorítani fog, hogy ha ez a növekedés kárára megy. „A nemteljesítések száma jelenleg még mélyponton van, de ez az év további részében változni fog” – mondta.

Az IACPM tagjai szerint azokra az iparágakra lesz majd érdemes odafigyelni, ahol jelentős a hitelek szerepe a vállalati finanszírozásban, külön kiemelve a kereskedelmi ingatlanpiacot, az egészségügyet, illetve azokat a kisvállalkozásokat, amik nehezen jutnak alternatív finanszírozáshoz, ha likviditási problémáik vannak.

A szervezet európai tagjai szerint az ukrajnai háború miatt Európában különösen nagy a recesszió kockázata a következő hónapokban, elsősorban a földgázellátás bizonytalansága miatt.

„Európában szinte biztosan több pénzügyi forrást fog lekötni az energiaellátás biztosítása, mint a világ más részein, és az ipari fennakadásokat egyértelműen lehetséges forgatókönyvnek látjuk most itt” – mondta Leung.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz amerikai jegybank, az orosz háború és a kínai lezárások elhozhatják a globális recessziótEgyre több elemző tart tőle, hogy az infláció elszaladása és a kedvezőtlen politikai és pénzügyi folyamatok miatt világszinten csökkeni fog a gazdasági teljesítmény idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány még nem beszél recesszióról, de az elmúlt évtizedekben minden kiigazítást az követettA kiigazítások mindig magukkal hozták a recessziót is, abból kilábalni viszont sokkal nehezebb lesz, amíg nem rendezzük a viszonyunkat az Európai Unióval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsődvédelem alatt van a cég, amely többek között az Aldi mosószereit is gyártjaA Tandil és Alio márkás tisztítószerek német gyártócége nem bírta ki a járvány kedvezőtlen hatásait.

Pénz csőd Európa hitel recesszió usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2023. március 29. 13:11 Pénz

A világ legbiztonságosabb befektetése okozott óriási bajokat az elmúlt hetekben

A világ legbiztonságosabb befektetései között számon tartott amerikai állampapírok egyáltalán nem mentesek a kockázatoktól, amit a közelmúlt bankcsődjei is jól mutatnak.

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.