Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 14. 14:10 Pénz

Európai recessszióra és a csődök sokasodására számítanak a hitelkockázat-kezelők

Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában is a nemfizető hitelek arányának növekedésére lehet számítani a globális recessziós kockázatok megugrása miatt – derül ki a Hitelkockázat-kezelők Nemzetközi Szövetségének (International Association of Credit Portfolio Managers – IACPM) felméréséből.

A New York-i székhelyű iparági szervezet tagjai 2023-ban és 2024-ben is a nemteljesítő hitelek arányának növekedésére számítanak. Bár egyelőre nem tapasztalható a nemteljesítések megugrása, a hitelfelárak már emelkednek, és a felmérésben megkérdezettek háromnegyede arra számít, hogy ezzel egy tartósabb trend veszi kezdetét – írja a Bloomberg.

A felmérés alapján a hitelkockázat-kezelők idén vagy 2023-ban gazdasági visszaesésre számítanak. Az Egyesült Államokban szerintük ezt a járvány alatt kiosztott transzferekből megmaradó tartalékok odázzák el. A szervezet vezetője, Som-lok Leung szerint ugyanakkor egyre inkább úgy néz ki, hogy a Fed akkor is szigorítani fog, hogy ha ez a növekedés kárára megy. „A nemteljesítések száma jelenleg még mélyponton van, de ez az év további részében változni fog” – mondta.

Az IACPM tagjai szerint azokra az iparágakra lesz majd érdemes odafigyelni, ahol jelentős a hitelek szerepe a vállalati finanszírozásban, külön kiemelve a kereskedelmi ingatlanpiacot, az egészségügyet, illetve azokat a kisvállalkozásokat, amik nehezen jutnak alternatív finanszírozáshoz, ha likviditási problémáik vannak.

A szervezet európai tagjai szerint az ukrajnai háború miatt Európában különösen nagy a recesszió kockázata a következő hónapokban, elsősorban a földgázellátás bizonytalansága miatt.

„Európában szinte biztosan több pénzügyi forrást fog lekötni az energiaellátás biztosítása, mint a világ más részein, és az ipari fennakadásokat egyértelműen lehetséges forgatókönyvnek látjuk most itt” – mondta Leung.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz amerikai jegybank, az orosz háború és a kínai lezárások elhozhatják a globális recessziótEgyre több elemző tart tőle, hogy az infláció elszaladása és a kedvezőtlen politikai és pénzügyi folyamatok miatt világszinten csökkeni fog a gazdasági teljesítmény idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány még nem beszél recesszióról, de az elmúlt évtizedekben minden kiigazítást az követettA kiigazítások mindig magukkal hozták a recessziót is, abból kilábalni viszont sokkal nehezebb lesz, amíg nem rendezzük a viszonyunkat az Európai Unióval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsődvédelem alatt van a cég, amely többek között az Aldi mosószereit is gyártjaA Tandil és Alio márkás tisztítószerek német gyártócége nem bírta ki a járvány kedvezőtlen hatásait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz csőd Európa hitel recesszió usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.