Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 29. 10:47 Pénz

Több tízmilliárd dolláros bedőlés tépázza az idegeket a világ legnagyobb tőzsdéin

Az amerikai tőzsdék pénteken kifejezetten jó napot zártak, az utóbbi három hét legnagyobb emelkedését produkálták a tavalyi tőzsdei emelkedés kezdetének egyéves évfordulóján. A figyelmet azonban olyasvalami kötötte le, ami nagyon szokatlan, és általában vérzivataros időkben fordul elő: összesen mintegy 20 milliárd dollárnyi részvénypakettek cseréltek gazdát nagy tételekben.

Az angolul block tradingnek nevezett kereskedés máskor is előfordul, ám általában kisebb volumenben, a vevő és az eladó pedig gyakran közvetlenül, a szokásos tőzsdei nyitva tartási időszakon kívül állapodik meg erről. Pénteken azonban egymás után zúdultak a kereskedési rendszerbe a nagy csomagmegbízások, ráadásul olyan hatalmas befektetési bankok megbízásai alapján, mint a Morgan Stanley és a Goldman Sachs.

Ennek hatására az érintett cégek árfolyamai hatalmasat zuhantak, összesen 35 milliárd dollárral csökkent az értékük. Ezek között főként kínai technológiai cégek vannak, mint a Baidu, a Tencent Music Entertainment Group és a Vipshop, továbbá amerikai médiacsoportok, mint a ViacomCBS és a Discovery.

Ezek után az amerikai pénzügyi újságírók a hétvége nagy részét az eset hátterének feltérképezésével töltötték, és mostanra nagyjából össze is állt a kép. A Bloomberg cikkei szerint az történt, hogy Bill Hwang üzletember Archegos Capital csoportját a finanszírozói lényegében csődben lévőnek minősítették a különböző pozíciókon elszenvedett veszteségek miatt, ennek nyomán pedig piacra dobták a fedezetet jelentő értékpapír-csomagokat.

Bill Hwang a 90-es évek elején a Hyundai Securitiesnél volt intézményi részvénykereskedő, majd 1995-ben Julian Robertson pénzügyi körökben legendásnak számító Tiger Managementjéhez csatlakozott. Ennek bezárása után saját lábra állt a nagybefektetőket kiszolgáló, Tiger Asia Management nevű hedge funddal. Ez a pénzügyi válság idején, 2008-2009-ben bennfentes információk alapján 16 millió dolláros profitra tett szert, miután azonban amerikai eljárás indult ellene, azt csak egy 60 millió dolláros büntetés befizetését követően tudta lezárni 2012-ben.

Az Archegosban alapvetően saját vagyonát forgatta, méghozzá a hírek szerint kifejezetten nagy tőkeáttéttel, azaz viszonylag szerény saját tőkéjét jelentős hitelekkel turbózta fel a kereskedés során. Jó esetben ez hatalmas nyereséget hoz neki és a finanszírozónak is, ám ez fordítva is igaz, irgalmatlanul nagyot is lehet bukni. Amikor a veszteség elér egy bizonyos mértéket, a finanszírozó felszólítja ügyfelét, hogy emelje meg saját tőkéjét, hozzájárulását az ügylethez (margin call), ha pedig erre nem képes, akkor jönnek a kényszerértékesítések, mint pénteken.

Ezek után az amerikai kereskedők a „monitorukhoz ragadva” várják a hétfői piacnyitást, hogy lesznek-e további kényszereladások, vagy elsimulnak az eset hullámai. A hongkongi tőzsde ma 2,7 százalékos mínuszban zárt, egyebek mellett az érintett kínai részvények esése miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúsz éve nem volt olyan tőzsdemámor, mint mostAz amerikai tőzsdei befektetők 20 éve, a dotkomlufi kipukkanása előtti időszak óta nem voltak olyan optimisták, mint most.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz amerikai tőzsde csőd Discovery Goldman Sachs Hongkong morgan stanley részvény Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.