Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 29. 10:47 Pénz

Több tízmilliárd dolláros bedőlés tépázza az idegeket a világ legnagyobb tőzsdéin

Az amerikai tőzsdék pénteken kifejezetten jó napot zártak, az utóbbi három hét legnagyobb emelkedését produkálták a tavalyi tőzsdei emelkedés kezdetének egyéves évfordulóján. A figyelmet azonban olyasvalami kötötte le, ami nagyon szokatlan, és általában vérzivataros időkben fordul elő: összesen mintegy 20 milliárd dollárnyi részvénypakettek cseréltek gazdát nagy tételekben.

Az angolul block tradingnek nevezett kereskedés máskor is előfordul, ám általában kisebb volumenben, a vevő és az eladó pedig gyakran közvetlenül, a szokásos tőzsdei nyitva tartási időszakon kívül állapodik meg erről. Pénteken azonban egymás után zúdultak a kereskedési rendszerbe a nagy csomagmegbízások, ráadásul olyan hatalmas befektetési bankok megbízásai alapján, mint a Morgan Stanley és a Goldman Sachs.

Ennek hatására az érintett cégek árfolyamai hatalmasat zuhantak, összesen 35 milliárd dollárral csökkent az értékük. Ezek között főként kínai technológiai cégek vannak, mint a Baidu, a Tencent Music Entertainment Group és a Vipshop, továbbá amerikai médiacsoportok, mint a ViacomCBS és a Discovery.

Ezek után az amerikai pénzügyi újságírók a hétvége nagy részét az eset hátterének feltérképezésével töltötték, és mostanra nagyjából össze is állt a kép. A Bloomberg cikkei szerint az történt, hogy Bill Hwang üzletember Archegos Capital csoportját a finanszírozói lényegében csődben lévőnek minősítették a különböző pozíciókon elszenvedett veszteségek miatt, ennek nyomán pedig piacra dobták a fedezetet jelentő értékpapír-csomagokat.

Bill Hwang a 90-es évek elején a Hyundai Securitiesnél volt intézményi részvénykereskedő, majd 1995-ben Julian Robertson pénzügyi körökben legendásnak számító Tiger Managementjéhez csatlakozott. Ennek bezárása után saját lábra állt a nagybefektetőket kiszolgáló, Tiger Asia Management nevű hedge funddal. Ez a pénzügyi válság idején, 2008-2009-ben bennfentes információk alapján 16 millió dolláros profitra tett szert, miután azonban amerikai eljárás indult ellene, azt csak egy 60 millió dolláros büntetés befizetését követően tudta lezárni 2012-ben.

Az Archegosban alapvetően saját vagyonát forgatta, méghozzá a hírek szerint kifejezetten nagy tőkeáttéttel, azaz viszonylag szerény saját tőkéjét jelentős hitelekkel turbózta fel a kereskedés során. Jó esetben ez hatalmas nyereséget hoz neki és a finanszírozónak is, ám ez fordítva is igaz, irgalmatlanul nagyot is lehet bukni. Amikor a veszteség elér egy bizonyos mértéket, a finanszírozó felszólítja ügyfelét, hogy emelje meg saját tőkéjét, hozzájárulását az ügylethez (margin call), ha pedig erre nem képes, akkor jönnek a kényszerértékesítések, mint pénteken.

Ezek után az amerikai kereskedők a „monitorukhoz ragadva” várják a hétfői piacnyitást, hogy lesznek-e további kényszereladások, vagy elsimulnak az eset hullámai. A hongkongi tőzsde ma 2,7 százalékos mínuszban zárt, egyebek mellett az érintett kínai részvények esése miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúsz éve nem volt olyan tőzsdemámor, mint mostAz amerikai tőzsdei befektetők 20 éve, a dotkomlufi kipukkanása előtti időszak óta nem voltak olyan optimisták, mint most.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz amerikai tőzsde csőd Discovery Goldman Sachs Hongkong morgan stanley részvény Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.