Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 29. 10:47 Pénz

Több tízmilliárd dolláros bedőlés tépázza az idegeket a világ legnagyobb tőzsdéin

Az amerikai tőzsdék pénteken kifejezetten jó napot zártak, az utóbbi három hét legnagyobb emelkedését produkálták a tavalyi tőzsdei emelkedés kezdetének egyéves évfordulóján. A figyelmet azonban olyasvalami kötötte le, ami nagyon szokatlan, és általában vérzivataros időkben fordul elő: összesen mintegy 20 milliárd dollárnyi részvénypakettek cseréltek gazdát nagy tételekben.

Az angolul block tradingnek nevezett kereskedés máskor is előfordul, ám általában kisebb volumenben, a vevő és az eladó pedig gyakran közvetlenül, a szokásos tőzsdei nyitva tartási időszakon kívül állapodik meg erről. Pénteken azonban egymás után zúdultak a kereskedési rendszerbe a nagy csomagmegbízások, ráadásul olyan hatalmas befektetési bankok megbízásai alapján, mint a Morgan Stanley és a Goldman Sachs.

Ennek hatására az érintett cégek árfolyamai hatalmasat zuhantak, összesen 35 milliárd dollárral csökkent az értékük. Ezek között főként kínai technológiai cégek vannak, mint a Baidu, a Tencent Music Entertainment Group és a Vipshop, továbbá amerikai médiacsoportok, mint a ViacomCBS és a Discovery.

Ezek után az amerikai pénzügyi újságírók a hétvége nagy részét az eset hátterének feltérképezésével töltötték, és mostanra nagyjából össze is állt a kép. A Bloomberg cikkei szerint az történt, hogy Bill Hwang üzletember Archegos Capital csoportját a finanszírozói lényegében csődben lévőnek minősítették a különböző pozíciókon elszenvedett veszteségek miatt, ennek nyomán pedig piacra dobták a fedezetet jelentő értékpapír-csomagokat.

Bill Hwang a 90-es évek elején a Hyundai Securitiesnél volt intézményi részvénykereskedő, majd 1995-ben Julian Robertson pénzügyi körökben legendásnak számító Tiger Managementjéhez csatlakozott. Ennek bezárása után saját lábra állt a nagybefektetőket kiszolgáló, Tiger Asia Management nevű hedge funddal. Ez a pénzügyi válság idején, 2008-2009-ben bennfentes információk alapján 16 millió dolláros profitra tett szert, miután azonban amerikai eljárás indult ellene, azt csak egy 60 millió dolláros büntetés befizetését követően tudta lezárni 2012-ben.

Az Archegosban alapvetően saját vagyonát forgatta, méghozzá a hírek szerint kifejezetten nagy tőkeáttéttel, azaz viszonylag szerény saját tőkéjét jelentős hitelekkel turbózta fel a kereskedés során. Jó esetben ez hatalmas nyereséget hoz neki és a finanszírozónak is, ám ez fordítva is igaz, irgalmatlanul nagyot is lehet bukni. Amikor a veszteség elér egy bizonyos mértéket, a finanszírozó felszólítja ügyfelét, hogy emelje meg saját tőkéjét, hozzájárulását az ügylethez (margin call), ha pedig erre nem képes, akkor jönnek a kényszerértékesítések, mint pénteken.

Ezek után az amerikai kereskedők a „monitorukhoz ragadva” várják a hétfői piacnyitást, hogy lesznek-e további kényszereladások, vagy elsimulnak az eset hullámai. A hongkongi tőzsde ma 2,7 százalékos mínuszban zárt, egyebek mellett az érintett kínai részvények esése miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúsz éve nem volt olyan tőzsdemámor, mint mostAz amerikai tőzsdei befektetők 20 éve, a dotkomlufi kipukkanása előtti időszak óta nem voltak olyan optimisták, mint most.

Pénz amerikai tőzsde csőd Discovery Goldman Sachs Hongkong morgan stanley részvény Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2021. március 31. 10:04 Pénz

Amerika az infláció első számú exportőrévé válhat

Minden adva van ahhoz, hogy visszatérjen a magasabb infláció az Egyesült Államokban.

Bucsky Péter
2021. március 31. 06:42 Pénz

Az online vásárlások erős jelszóhoz kötése több kárt okoz, mint hasznot

Alig 1,5 milliárd forintnyi csalás csökkentését teszi lehetővé az az uniós előírás, ami miatt sok online vásárlásnál újabb jelszóra vagy applikációra van szükségünk.

Avatar
2021. március 26. 16:58 Pénz

A tavalyi hivatalos adatok túlbecsültek, a valóságban a reálkeresetek alig emelkedhettek

Idén nyáron papírforma szerint a szocho csökkentése mellett a minimálbér emelése várható.

Fontos

Stubnya Bence
2021. április 10. 06:58 Podcast

A legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklés

G7 Podcast! A magas jövedelem mellett a szülők vagyona is komoly előnyt ad az életben a fiataloknak. Hogy mekkorát, arról Darvas Zsolttal beszélgettünk az új kutatása alapján.

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 06:25 Adat

Nagyítóval kell keresni az árkülönbséget az Aldi, a Lidl és a Penny Market között

Tizennégy hónapja vásárolunk a diszkontokban, de most tényleg feltehetjük a kérdést: van bármi különbség a három lánc között? És hogyan állnak a Tescóhoz képest?

Avatar
2021. április 8. 17:05 Világ

Merkel visszavonulása után akár fel is értékelődhet Magyarország szerepe

Az idei választások után új kormánykoalíció jön, és a Danube Capital elemzése szerint az új korszakban, illetve a járvány hatására akár még vonzóbbak is lehetünk a német ipar számára.