Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 2. 10:28 Pénz

Húsz éve nem volt olyan tőzsdemámor, mint most

Az amerikai tőzsdék szinte napról napra rekordokat döntenek, az S&P 500 és a Nasdaq is új történelmi csúcson zárt tegnap. Ilyen esetekben mindig felmerül, hogy megalapozott-e az emelkedés, vagy éppen olyan buborék fújódik, amelynek kipukkanásakor hatalmas vagyonok válnak semmivé.

Ezt előre sosem lehet biztosan megmondani, most pedig különösen nem, amikor a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági problémák nyomán világszerte hatalmas mennyiségben teremtettek friss pénzt a világ vezető jegybankjai. A befektetők hite különösen erős abban, hogy az amerikai Fed a jelen gazdasági körülmények között semmiképpen nem engedi majd, hogy komolyabb mértékben essenek a tőzsdék, ha kell, akár újabb több ezer milliárd dollárral segíti meg a piacokat.

Ennek tudatában is figyelemre méltó, hogy az amerikai tőzsdei befektetők utoljára 20 éve, a dotkomlufi kipukkanása – a technológiai vállalatok részvényeinek drámai összezuhanása – előtti időszak óta nem voltak olyan optimisták, mint most. A Citibanknak van egy több évtizedre visszamenő mutatója, a pánik/eufória modell, amelyet olyan adatokból épít fel, mint a részvény-adásvételi opciók, a részvények esésére játszó (short) pozíciók és a tőzsdei hírlevelek ajánlásai.

Jelenleg a mutató 1,1-es értéken áll, olyan magasan, mint utoljára körülbelül 20 éve. Ez ugyan a dotkomlufi csúcsán látott 1,5-től még messze van, de így is közel háromszor akkora, mint amit már az eufória tartomány kezdetének tart a Citibank. A pénzügyi csoport vezető amerikai részvénypiaci stratégája szerint sok alapkezelő fél attól, hogy jelentősen alulteljesíti a piaci átlagot, vagyis kimarad az emelkedésből, ezért egyre több részvényt vásárol.

Tobias Levkovich hozzátette, a Fed támogatja a piacot, de amikor korábban hasonló szinten volt a tőzsdei eufória, azt szinte mindig lejtmenet követte a következő egy évben.

Ezért gondolkozunk azon, mi történt 1999-ben és 2000-ben. Nem gondoljuk, hogy ez ugyanolyan buborék, és a Fed sem ugyanúgy viselkedik, de kissé aggódunk, hogy a befektetők túlságosan magabiztosak

mondta a Bloombergnek stratéga.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a tőzsdemámor ne haladhatná meg akár a 2000-es mértéket is; igaz, minél magasabbra hág, annál nagyobb az esélye utána a komolyabb esésnek. A nagy ismeretlen, hogy ezt milyen mértékben engedné az amerikai jegybank.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMerre tovább, részvénypiacok?Igazuk van azoknak is, akik szerint indokolt a részvénypiacok emelkedése, de ugyanannyi racionális okot lehet amellett is felsorakoztatni, hogy buborékot látunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz amerikai tőzsde Nasdaq S&P 500 Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.