Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 2. 10:28 Pénz

Húsz éve nem volt olyan tőzsdemámor, mint most

Az amerikai tőzsdék szinte napról napra rekordokat döntenek, az S&P 500 és a Nasdaq is új történelmi csúcson zárt tegnap. Ilyen esetekben mindig felmerül, hogy megalapozott-e az emelkedés, vagy éppen olyan buborék fújódik, amelynek kipukkanásakor hatalmas vagyonok válnak semmivé.

Ezt előre sosem lehet biztosan megmondani, most pedig különösen nem, amikor a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági problémák nyomán világszerte hatalmas mennyiségben teremtettek friss pénzt a világ vezető jegybankjai. A befektetők hite különösen erős abban, hogy az amerikai Fed a jelen gazdasági körülmények között semmiképpen nem engedi majd, hogy komolyabb mértékben essenek a tőzsdék, ha kell, akár újabb több ezer milliárd dollárral segíti meg a piacokat.

Ennek tudatában is figyelemre méltó, hogy az amerikai tőzsdei befektetők utoljára 20 éve, a dotkomlufi kipukkanása – a technológiai vállalatok részvényeinek drámai összezuhanása – előtti időszak óta nem voltak olyan optimisták, mint most. A Citibanknak van egy több évtizedre visszamenő mutatója, a pánik/eufória modell, amelyet olyan adatokból épít fel, mint a részvény-adásvételi opciók, a részvények esésére játszó (short) pozíciók és a tőzsdei hírlevelek ajánlásai.

Jelenleg a mutató 1,1-es értéken áll, olyan magasan, mint utoljára körülbelül 20 éve. Ez ugyan a dotkomlufi csúcsán látott 1,5-től még messze van, de így is közel háromszor akkora, mint amit már az eufória tartomány kezdetének tart a Citibank. A pénzügyi csoport vezető amerikai részvénypiaci stratégája szerint sok alapkezelő fél attól, hogy jelentősen alulteljesíti a piaci átlagot, vagyis kimarad az emelkedésből, ezért egyre több részvényt vásárol.

Tobias Levkovich hozzátette, a Fed támogatja a piacot, de amikor korábban hasonló szinten volt a tőzsdei eufória, azt szinte mindig lejtmenet követte a következő egy évben.

Ezért gondolkozunk azon, mi történt 1999-ben és 2000-ben. Nem gondoljuk, hogy ez ugyanolyan buborék, és a Fed sem ugyanúgy viselkedik, de kissé aggódunk, hogy a befektetők túlságosan magabiztosak

mondta a Bloombergnek stratéga.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a tőzsdemámor ne haladhatná meg akár a 2000-es mértéket is; igaz, minél magasabbra hág, annál nagyobb az esélye utána a komolyabb esésnek. A nagy ismeretlen, hogy ezt milyen mértékben engedné az amerikai jegybank.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMerre tovább, részvénypiacok?Igazuk van azoknak is, akik szerint indokolt a részvénypiacok emelkedése, de ugyanannyi racionális okot lehet amellett is felsorakoztatni, hogy buborékot látunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz amerikai tőzsde Nasdaq S&P 500 Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés Magyarországon

A korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Gergely Péter
2024. március 10. 04:34 Élet, Pénz

Elmaradt eddig a roham, de a lakáskampány haszna csak évek múlva lesz igazán mérhető

Messze a korábban beharangozott alatt van a lakásbiztosítási kampányban eddig váltók száma, ennek ellenére nem pusztába szórt pénz a mostani kampányköltés.

Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Hat-hét éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

Fontos

Fabók Bálint
2024. március 19. 04:34 Adat, Közélet

Valóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkalapú társadalom

Adatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.