Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 2. 10:28 Pénz

Húsz éve nem volt olyan tőzsdemámor, mint most

Az amerikai tőzsdék szinte napról napra rekordokat döntenek, az S&P 500 és a Nasdaq is új történelmi csúcson zárt tegnap. Ilyen esetekben mindig felmerül, hogy megalapozott-e az emelkedés, vagy éppen olyan buborék fújódik, amelynek kipukkanásakor hatalmas vagyonok válnak semmivé.

Ezt előre sosem lehet biztosan megmondani, most pedig különösen nem, amikor a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági problémák nyomán világszerte hatalmas mennyiségben teremtettek friss pénzt a világ vezető jegybankjai. A befektetők hite különösen erős abban, hogy az amerikai Fed a jelen gazdasági körülmények között semmiképpen nem engedi majd, hogy komolyabb mértékben essenek a tőzsdék, ha kell, akár újabb több ezer milliárd dollárral segíti meg a piacokat.

Ennek tudatában is figyelemre méltó, hogy az amerikai tőzsdei befektetők utoljára 20 éve, a dotkomlufi kipukkanása – a technológiai vállalatok részvényeinek drámai összezuhanása – előtti időszak óta nem voltak olyan optimisták, mint most. A Citibanknak van egy több évtizedre visszamenő mutatója, a pánik/eufória modell, amelyet olyan adatokból épít fel, mint a részvény-adásvételi opciók, a részvények esésére játszó (short) pozíciók és a tőzsdei hírlevelek ajánlásai.

Jelenleg a mutató 1,1-es értéken áll, olyan magasan, mint utoljára körülbelül 20 éve. Ez ugyan a dotkomlufi csúcsán látott 1,5-től még messze van, de így is közel háromszor akkora, mint amit már az eufória tartomány kezdetének tart a Citibank. A pénzügyi csoport vezető amerikai részvénypiaci stratégája szerint sok alapkezelő fél attól, hogy jelentősen alulteljesíti a piaci átlagot, vagyis kimarad az emelkedésből, ezért egyre több részvényt vásárol.

Tobias Levkovich hozzátette, a Fed támogatja a piacot, de amikor korábban hasonló szinten volt a tőzsdei eufória, azt szinte mindig lejtmenet követte a következő egy évben.

Ezért gondolkozunk azon, mi történt 1999-ben és 2000-ben. Nem gondoljuk, hogy ez ugyanolyan buborék, és a Fed sem ugyanúgy viselkedik, de kissé aggódunk, hogy a befektetők túlságosan magabiztosak

mondta a Bloombergnek stratéga.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a tőzsdemámor ne haladhatná meg akár a 2000-es mértéket is; igaz, minél magasabbra hág, annál nagyobb az esélye utána a komolyabb esésnek. A nagy ismeretlen, hogy ezt milyen mértékben engedné az amerikai jegybank.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMerre tovább, részvénypiacok?Igazuk van azoknak is, akik szerint indokolt a részvénypiacok emelkedése, de ugyanannyi racionális okot lehet amellett is felsorakoztatni, hogy buborékot látunk.

Pénz amerikai tőzsde Nasdaq S&P 500 Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2020. szeptember 24. 10:02 Pénz, Támogatói tartalom

Hogyan árazzák azokat a művészeti alkotásokat, amelyeket “bárki el tudna készíteni”?

A falhoz ragasztott banán egy műalkotás, amelyet egy magát éhesnek nevező művész megevett, értéke mégsem csökkent..

Pap Iván Avatar
2020. szeptember 1. 15:15 Pénz, Támogatói tartalom

Van alapja a mostani tech-fellendüléstől való félelemnek?

A szektor felívelését elnézve adódik a kérdés, hogy egy újabb eszközárbuborékot látunk képződni, mint a dotkomlufi esetében, vagy jelenleg a piac helyesen áraz.

Avatar
2020. augusztus 17. 12:05 Pénz

Valami változott: erősebb lett az euró, de ezzel jól járhatnak az európai cégek

Eddig az is baj volt, ha gyengült az euró, és az is, ha erősödött, a járvány azonban ezt is megváltoztatta.

Fontos

Váczi István
2020. szeptember 23. 06:29 Közélet

Simicska ment, Szíjj László jött, közel háromszorosára drágult az autópálya-építés

Az évtized elején még nagyjából egymilliárd forintból is ki lehetett hozni egy kilométer olyan sztrádát, ami manapság már több mint három milliárdba kerül.

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.