Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 2. 10:28 Pénz

Húsz éve nem volt olyan tőzsdemámor, mint most

Az amerikai tőzsdék szinte napról napra rekordokat döntenek, az S&P 500 és a Nasdaq is új történelmi csúcson zárt tegnap. Ilyen esetekben mindig felmerül, hogy megalapozott-e az emelkedés, vagy éppen olyan buborék fújódik, amelynek kipukkanásakor hatalmas vagyonok válnak semmivé.

Ezt előre sosem lehet biztosan megmondani, most pedig különösen nem, amikor a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági problémák nyomán világszerte hatalmas mennyiségben teremtettek friss pénzt a világ vezető jegybankjai. A befektetők hite különösen erős abban, hogy az amerikai Fed a jelen gazdasági körülmények között semmiképpen nem engedi majd, hogy komolyabb mértékben essenek a tőzsdék, ha kell, akár újabb több ezer milliárd dollárral segíti meg a piacokat.

Ennek tudatában is figyelemre méltó, hogy az amerikai tőzsdei befektetők utoljára 20 éve, a dotkomlufi kipukkanása – a technológiai vállalatok részvényeinek drámai összezuhanása – előtti időszak óta nem voltak olyan optimisták, mint most. A Citibanknak van egy több évtizedre visszamenő mutatója, a pánik/eufória modell, amelyet olyan adatokból épít fel, mint a részvény-adásvételi opciók, a részvények esésére játszó (short) pozíciók és a tőzsdei hírlevelek ajánlásai.

Jelenleg a mutató 1,1-es értéken áll, olyan magasan, mint utoljára körülbelül 20 éve. Ez ugyan a dotkomlufi csúcsán látott 1,5-től még messze van, de így is közel háromszor akkora, mint amit már az eufória tartomány kezdetének tart a Citibank. A pénzügyi csoport vezető amerikai részvénypiaci stratégája szerint sok alapkezelő fél attól, hogy jelentősen alulteljesíti a piaci átlagot, vagyis kimarad az emelkedésből, ezért egyre több részvényt vásárol.

Tobias Levkovich hozzátette, a Fed támogatja a piacot, de amikor korábban hasonló szinten volt a tőzsdei eufória, azt szinte mindig lejtmenet követte a következő egy évben.

Ezért gondolkozunk azon, mi történt 1999-ben és 2000-ben. Nem gondoljuk, hogy ez ugyanolyan buborék, és a Fed sem ugyanúgy viselkedik, de kissé aggódunk, hogy a befektetők túlságosan magabiztosak

mondta a Bloombergnek stratéga.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a tőzsdemámor ne haladhatná meg akár a 2000-es mértéket is; igaz, minél magasabbra hág, annál nagyobb az esélye utána a komolyabb esésnek. A nagy ismeretlen, hogy ezt milyen mértékben engedné az amerikai jegybank.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMerre tovább, részvénypiacok?Igazuk van azoknak is, akik szerint indokolt a részvénypiacok emelkedése, de ugyanannyi racionális okot lehet amellett is felsorakoztatni, hogy buborékot látunk.

Pénz amerikai tőzsde Nasdaq S&P 500 Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Fontos

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Bucsky Péter
2022. május 25. 04:00 Közélet, Vállalat

Annyi pénzt öntött az állam a magyar startup ökoszisztémára, hogy az megfulladt

160 milliárdot költött a kockázati tőkepiacra a magyar állam, amivel sikeresen szorította ki a külföldi befektetőket. Ezzel sikerült elérnie, hogy Magyarország a régió startup-sereghajtója legyen.