Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 20. 11:48 Pénz

Annyi bitcoint koboznak el, hogy piacteret hoznak létre az értékesítésre

Ahogy a bitcoin árfolyama újabb csúcsokat dönt – jelenleg már 54 ezer dollár, illetve 45 ezer euró felett jár – egyre nagyobb figyelem irányul a különböző hatóságok által lefoglalt kriptodevizákra.

Januárban írtunk a finn vám- és pénzügyőrség által több tételben lefoglalt 1981 bitcoinról, amely a cikk megjelenésekor 60 millió eurót ért. Ha azóta sem adták el, akkor most már közel 90 milliós értéken tarthatják nyilván.

A bajorországi Kempten ügyészsége hasonló nagyságrendű vagyonra tett szert egy kiberbűnöző elfogásakor, ehhez azonban nem fér hozzá. Az illető már le is töltötte a büntetését, de nem árulja el a bitcointárcájának jelszavát, így aztán nem lehet hozzáférni a több mint 75 millió eurót érő kriptodevizához.

A német hatóságok azért általában szerencsésebbek ennél, és ahogy a Süddeutsche Zeitung és a Tagesschau német médiumok közös kutatásából kiderült, az utóbbi években legalább 50 millió euróval gyarapították a közvagyont lefoglalt kriptodevizák értékesítése révén.

Németországban tartományonként eltér, hogy mit kezdenek az ilyen formában lefoglalt anyagi eszközökkel. Hessenben – ahová a pénzügyi központ Frankfurt is tartozik – nagyjából 2200 bitcoint foglalt le az internetes bűnözés elleni hatóság, és ezt egyelőre nem is adta el. Jelenlegi értéke 99 millió euró körül van.

Máshol viszont – például Bajorországban, Rajna-vidék-Pfalz és Schlewig-Holstein tartományokban – a lehető leghamarabb túladnak a lefoglalt kriptodevizákon, még akkor is, ha nincs jogerős ítélet. Erre az a német jogszabály ad lehetőséget, amely szerint a lefoglalt értékek azonnal eladhatók, ha jelentős értékvesztés fenyegeti őket. Ezt pedig nem nehéz bebizonyítani a szélsőségesen ingadozó árfolyamú kriptopénzek esetében.

Az eladásokat aukció keretében vagy kriptodeviza-tőzsdéken keresztül bonyolítják le, de Észak-Rajna-Vesztfália tartomány már tervbe vette, hogy létrehoz egy saját kereskedési felületet, ahol megválhat majd a lefoglalt kriptopénzektől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa buborék is a bitcoin, egész más, mint a korábbiakA bitcoin tíz év alatt három nagy összeomlási ciklust is túlélt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin bűnözés kriptodevizák németország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. október 13. 05:25 Pénz

A hitelkártyáknál is felbukkantak az ajándékpénzek

A bankszámlákhoz vagy a lakáshitelekhez hasonlóan már a hitelkártyáknál is egyszeri jóváírást kínáló ajánlatokkal próbálják a bankok bevonzani az új ügyfeleket.

Stubnya Bence
2024. október 11. 12:59 Közélet, Pénz

Jövőre magasabb fokozatra kapcsol az ingatlanpiac fűtésében a kormány

1000 milliárd forintos nagyságrendű pénz jelenhet meg a piacon a nyugdíjpénztári és állampapírban tartott megtakarításokból, 10-15 százalékos drágulás jöhet.

Al-Hilal István
2024. október 11. 04:41 Pénz

Hogyan lehet befektetni egészségügyi cégekbe, hogy az ne legyen dupla vagy semmi játék?

A tudományos eredmények előrejelzése helyett a megbízható alapokkal rendelkező minőségi vállalkozások azonosítás lehet a nyerő megközelítés.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.