Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. május 28. 10:23 Pénz

A kormány úgy költené a pénzt jövőre, mintha nem is lenne válság

Nem lankad a kormány optimizmusa a koronaválság lefutásával kapcsolatban, legalábbis ez derül ki a héten benyújtott költségvetési tervezetből. Bár az idei évet nézve Varga Mihály a GDP három százalékos visszaesését emlegette nyilatkozataiban, a 2021-re vonatkozó költségvetés már 4,8 százalékos bővülést feltételez. De nem csak a GDP-növekedésnél, hanem az adóbevételekre vonatkozó becsléseknél is az tükröződik vissza, hogy gyors visszapattanást várnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont akkor használhatatlanok a gazdasági előrejelzések, amikor a legfontosabbak lennénekNem kérdés, hogy recesszió lesz, de iszonyatosan nagy a szórás a becslések között.

Általános forgalmi adóból például 4982 milliárd forint beérkezésével számol a dokumentum, míg egy évvel ezelőtt ugyanezen a soron 4970 milliárd forint volt előirányozva 2020-ra. Pedig már a tavaly beadott tervezet is meglehetősen optimistának tűnt az áfa-bevételeket nézve: a fogyasztási adóbevételek példátlanul magas, az előző évhez képest 16 százalékos növekedését vetítette előre, miközben a gazdasági körülményekkel kapcsolatban a következő megállapítást tette:

Fel kell tehát készülni arra, hogy a nemzetközi gazdasági környezet romlása miatt a magyar gazdaságot tovább kell erősíteni (…).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy tervez válságálló költségvetést a kormány, hogy extrém bevételnövekedést várNagy reményeket fűz a kormány a rejtett gazdaság felszámolásához.

Hasonló a helyzet a személyi jövedelemadót nézve is, a jövőre várt 2684 milliárdos bevétel szintén valamivel meghaladja az egy évvel ezelőtt 2020-ra prognosztizált 2609 milliárd forintot. Az idei sokkszerű összeomlás után tehát nem csak a fogyasztás, hanem a munkabérek, illetve a foglalkoztatás is eléri nagyjából az eredetileg 2020-ra várt szintet a kormányzat szerint. (Persze az inflációt is figyelembe kell venni, amit három százalékra becsül a 2021-es költségvetési tervezet, a 2020-as pedig 2,8 százalékra.)

A járvány nyomán fellépő rendkívüli kiadások fedezése sem arra utal, hogy a kormány jelentősen változtatni kívánna az eddigi költségvetési pályán. A Járvány Elleni Védekezési Alap (ami alapvetően korábban már létező kiadások összevonásából áll) harminc milliárdos központi tartalékán felül leginkább az eddig az önkormányzatokhoz befolyó gépjárműadó 87 milliárd forintos összegére és az idén májustól érvényben lévő kiskereskedelmi különadóból befolyó 54 milliárd forintra támaszkodhat. Vagyis a koronavírussal kapcsolatos kiadásokat jobbára nem a korábban is a kormányzat rendelkezésére álló forrásokból fedezi a költségvetés.

Az egyedi beruházások léptéke sem változik érdemben, a 2020-as 2070 milliárd forint után 2021-ben 2051 milliárdot szán a kormány az olyan fejlesztésekre, amelyeknek gazdaságélénkítő hatása lehet az állami megbízásokon keresztül. Összességében tehát a koronavírus a kormány tervei szerint nem rázza meg különösebben az állami költségvetést, a járvány teremtette rendkívüli helyzethez leginkább az önkormányzatoknak és a különadókat fizető vállalatoknak kell alkalmazkodniuk.

Pénz áfa költségvetés költségvetési tervezet koronavírus válság Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2021. szeptember 20. 17:10 Pénz

Csak rajtunk múlik, nyugdíjazzuk-e a készpénz után a bankkártyát is

Mit tudunk ma kifizetni a hazai banki mobilappokkal? A lehetőségek mostanra szélesre nyíltak, így a labda már egyértelműen az ügyfelek oldalán pattog.

Avatar
2021. szeptember 14. 14:02 Közélet, Pénz

Arra készül a kormány, hogy nem lesz már kiegyezés a választásokig az EU-val

A dollár- és eurókötvény-csomag mérete alapján a kormány azzal számol, hogy a választásokig nem fér hozzá az uniós helyreállítási forrásokhoz.

Török Zoltán
2021. szeptember 13. 17:21 Pénz

A magyar infláció úgy is gyors maradhat, ha a növekedés leáll

A gazdasági felzárkózás folytatásához új ötletekre lesz szükség, különben Magyarországon eljöhet a stagfláció időszaka, amikor lefullad a növekedés, de az infláció magas marad.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.