Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. május 28. 10:23 Pénz

A kormány úgy költené a pénzt jövőre, mintha nem is lenne válság

Nem lankad a kormány optimizmusa a koronaválság lefutásával kapcsolatban, legalábbis ez derül ki a héten benyújtott költségvetési tervezetből. Bár az idei évet nézve Varga Mihály a GDP három százalékos visszaesését emlegette nyilatkozataiban, a 2021-re vonatkozó költségvetés már 4,8 százalékos bővülést feltételez. De nem csak a GDP-növekedésnél, hanem az adóbevételekre vonatkozó becsléseknél is az tükröződik vissza, hogy gyors visszapattanást várnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont akkor használhatatlanok a gazdasági előrejelzések, amikor a legfontosabbak lennénekNem kérdés, hogy recesszió lesz, de iszonyatosan nagy a szórás a becslések között.

Általános forgalmi adóból például 4982 milliárd forint beérkezésével számol a dokumentum, míg egy évvel ezelőtt ugyanezen a soron 4970 milliárd forint volt előirányozva 2020-ra. Pedig már a tavaly beadott tervezet is meglehetősen optimistának tűnt az áfa-bevételeket nézve: a fogyasztási adóbevételek példátlanul magas, az előző évhez képest 16 százalékos növekedését vetítette előre, miközben a gazdasági körülményekkel kapcsolatban a következő megállapítást tette:

Fel kell tehát készülni arra, hogy a nemzetközi gazdasági környezet romlása miatt a magyar gazdaságot tovább kell erősíteni (…).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy tervez válságálló költségvetést a kormány, hogy extrém bevételnövekedést várNagy reményeket fűz a kormány a rejtett gazdaság felszámolásához.

Hasonló a helyzet a személyi jövedelemadót nézve is, a jövőre várt 2684 milliárdos bevétel szintén valamivel meghaladja az egy évvel ezelőtt 2020-ra prognosztizált 2609 milliárd forintot. Az idei sokkszerű összeomlás után tehát nem csak a fogyasztás, hanem a munkabérek, illetve a foglalkoztatás is eléri nagyjából az eredetileg 2020-ra várt szintet a kormányzat szerint. (Persze az inflációt is figyelembe kell venni, amit három százalékra becsül a 2021-es költségvetési tervezet, a 2020-as pedig 2,8 százalékra.)

A járvány nyomán fellépő rendkívüli kiadások fedezése sem arra utal, hogy a kormány jelentősen változtatni kívánna az eddigi költségvetési pályán. A Járvány Elleni Védekezési Alap (ami alapvetően korábban már létező kiadások összevonásából áll) harminc milliárdos központi tartalékán felül leginkább az eddig az önkormányzatokhoz befolyó gépjárműadó 87 milliárd forintos összegére és az idén májustól érvényben lévő kiskereskedelmi különadóból befolyó 54 milliárd forintra támaszkodhat. Vagyis a koronavírussal kapcsolatos kiadásokat jobbára nem a korábban is a kormányzat rendelkezésére álló forrásokból fedezi a költségvetés.

Az egyedi beruházások léptéke sem változik érdemben, a 2020-as 2070 milliárd forint után 2021-ben 2051 milliárdot szán a kormány az olyan fejlesztésekre, amelyeknek gazdaságélénkítő hatása lehet az állami megbízásokon keresztül. Összességében tehát a koronavírus a kormány tervei szerint nem rázza meg különösebben az állami költségvetést, a járvány teremtette rendkívüli helyzethez leginkább az önkormányzatoknak és a különadókat fizető vállalatoknak kell alkalmazkodniuk.

Pénz áfa költségvetés költségvetési tervezet koronavírus válság Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2020. július 8. 18:14 Pénz

Átmeneti a csapás a munkaerőpiacon?

Borúsabbak lettek a kilátások, de annyira talán nem, hogy hosszú távon ne térne vissza a munkaerőhiány.

Pap Iván
2020. július 7. 17:03 Pénz, Támogatói tartalom

Nagyon népszerűek lettek az ETF-ek, de keveset beszélnek a kockázataikról

Éppen akkor lehetnek veszélyesek a tőzsdén kereskedett alapok, amikor stresszhelyzet alakul ki a piacon.

Avatar
2020. július 3. 15:17 Pénz

Infláció: mítosz vagy valóság?

A gazdaságban számtalan mellékfolyamat és párhuzam rejlik, és ezek képesek a jegybankok által teremtett magasabb pénzmennyiség hatásainak elnyelésére.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 10. 06:25 Közélet

Egyetlen ígért új nagyvállalati munkahely átlagosan 16 millió forintba került tavaly az adófizetőknek

52 cég kapott 105 milliárdot. Ebből 18,6 milliárd olyan cégekhez került, ahol csökkent a munkavállalók száma.

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.