Hírlevél feliratkozás
Nagy Bertalan
2020. április 2. 15:53 Pénz

Meddig bírják ki a magyar családok a válságban?

(A cikk szerzője a Concorde Értékpapír Zrt. privátbanki üzletfejlesztési igazgatója)

A válság hatására több százezren veszíthetik el munkájukat Magyarországon, a következő hónapokban akár a családok fele is elvesztheti a jövedelmét részben vagy teljes egészében. A háztartások több mint felének a megtakarítása csak maximum 2-3 hónapra lehet elég. Ezért elengedhetetlen lesz, hogy a munkanélküli segélyrendszert nagyvonalúbbá tegyék, és bevezessenek egy átmeneti alapmegélhetést biztosító rendszert.

Tudomásom szerint a kamatvágás nem hatásos a koronavírus ellen, azonban a piacok most mégis a jegybankokra figyelnek, hogy a Fed, az EKB vagy akár az MNB mikor jelent be újabb kamatvágást vagy pénznyomtatást, esetleg más jellegű lazítást. A jegybankok és a kormányok versenyt futnak az idővel, hiszen ilyet még nem nagyon láttunk, hogy a gazdaság lassulás helyett gyakorlatilag pár hét leforgása alatt a földbe áll, szektorok állnak le és nullára esik a termelés.

Ez azért is ijesztő, mert ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor a korlátozások, a karanténok több hónapig is tarthatnak. A munkanélküliség országosan átmeneti időre akár 20 százalék fölé is emelkedhet, de látva, hogy egyes szektorok, mint például a légi közlekedés, a turizmus vagy a vendéglátás akár ennél hosszabb ideig is szenvedhet, könnyen elképzelhető, hogy 15-20 százalék körüli munkanélküliség maradhat velünk a következő időben.

Varga Mihály is azt nyilatkozta, hogy akár 500 ezer ember is elvesztheti a munkáját a járvány miatt. Más országokból, mint például Amerikából is hasonló, 20-30 százalékos átmeneti munkanélküliségi várakozások érkeztek. Ha 20 százalékkal számolunk, akkor ez azt jelenti, hogy idehaza is közel egymillió munkanélkülivel lehet számolni, akinek ebben az időszakban, ha van, akkor a megtakarításukhoz kell majd nyúlniuk. Tíz év gazdasági fellendülés után jött ez a gazdasági összeomlás, melyre most reagálniuk kell a családoknak. Érdemes megvizsgálni, hogy az EU-ban kit hogyan érint, mennyi megtakarítása van a családoknak, hogy átvészeljék a következő hónapokat.

A háztartások pénzügyi helyzetét alapvetően két módszerrel lehet vizsgálni. Az egyik a makrogazdasági megközelítés, amikor a nemzeti számlákban megvizsgálják a háztartásokra jutó összegeket. Ebben az esetben azonban én a másik megközelítést tartom találóbbnak, amely magukra a háztartásokra koncentrál egy reprezentatív minta segítségével, akiket kikérdezve lehet következtetni a megtakarításokra. Ez jobban megragadja a problémát.

Ehhez az Európai Központi Bank által vezényelt háztartási vagyonfelmérést használtam, a Household Finance and Consumption Survey-t (HCSB). Ezt háromévente végzik el, a legutóbbi eredmények 2017-ből vannak, azonban az arányok vélhetően nem sokat változtak, azaz csak remélni tudom, hogy ezek a megtakarítási számok valamelyest nőttek.

 

Eszerint a hazai háztartások 81-82 százalékának van pénzügyi megtakarítása. Az átlagos pénzügyi vagyon ugyan 12 ezer euró (ez egyébként nagyságrendileg összecseng a makro szemlélettel), de a pénzügyi megtakarítással rendelkező háztartások háromnegyede ezen összeg alatt helyezkedik el. Ebben a megközelítésben a felső 10 százalék megtakarítása erősen torzíthatja a képet. Ami jelen helyzetben sokkal fontosabb, hogy a pénzügyi megtakarítással rendelkező háztartások felének nem, vagy alig éri el az ezer eurót a megtakarítása, azaz a jelenlegi gyenge forint mellett is a háztartások felének 350 ezer forint körül lehet.

Idehaza a háztartások 20 százalékának kevesebb, mint 100 euró, azaz 36 ezer forint a megtakarítása, azaz a fizetés átmeneti kiesése is kölcsön felvételére kényszerítheti őket. A háztartások következő 20 százaléka hazánkban 400 euró, azaz 144 ezer forint vagyonnal rendelkezik, ami még mindig kevesebb, mint 1 hónapra ad védelmet. A táblázat alapján az is látszik, hogy a következő 20 százalék éri el átlagosan a 900 euró megtakarítást, ami 324 ezer forint nettó megtakarítást jelent, ami esetünkben már elég lehet 1-2 hónap finanszírozására. Mindez az jelenti, hogy a hazai családok 60 százalékát hozhatja nehéz helyzetbe a kialakult válság 2-3 hónapon belül és hozzá kell nyúlniuk a megtakarításukhoz, vagy akár kölcsön is kell kérniük, hogy átvészeljék az előttünk álló nehezebb időszakot.

Ha a következő 20 százalékot nézzük, akkor sem sokkal megnyugtatóbb a helyzet, mert még ebben a szegmensben is csak átlagosan 1600 euró a megtakarítás, azaz 576 ezer forint áll rendelkezésükre, ha rendkívüli kiadásaik lesznek, vagy elveszítik munkájukat.

A helyzet kicsit javulna, amennyiben az ingatlanokat is belevesszük a vagyonba, azonban ez sajnos a jelen helyzetben nem sokat segít a likviditás kezelésében. Gyors megoldást egy ingatlan értékesítése jelen helyzetben nem hoz, ilyen helyzetben azokat is csak nyomott áron lehetne értékesíteni.

A jelenlegi gazdasági válság éppen ezért a magyar lakosság jelentős részét érinti. A megtakarításokat látva kimondható, hogy ez az 1-2 havi megtakarítás egy elhúzódó válság esetén sokakat a csőd szélére juttathat. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy erre megoldást találjanak a kormányok és a jegybankok idehaza éppúgy, mint a világ más országaiban.

Magyarországon a munkanélküli segély, más néven az álláskeresési járadék 90 napon keresztül jár azoknak, akiknek az elmúlt 3 évben legalább 1 év munkaviszonyuk volt és a bér 60 százalékát, de legfeljebb a minimálbér összegét teszi ki. A 90 nap letelte után a települési önkormányzat saját hatáskörben megítélhet úgynevezett foglalkoztatást helyettesítő támogatást, amelynek összege 22 800 forint. Ebből is látszik, hogy akik most elveszítik a munkájukat, létfontosságú, hogy 3 hónapon belül újra munkába tudjanak lépni.

A kormánynak tehát elemi érdeke, hogy a vállalkozásokat, ezáltal a munkahelyeket is életben tartsa, de várhatóan a következő hónapokban a szociális juttatásokat is nagyvonalúbban kell kezelnie, hogy megoldható legyen több százezer ember napi megélhetésének biztosítása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fejlett világ legszűkmarkúbb ellátása vár a sok százezer magyar munkanélkülireA munkanélküli segélyezés hazai rendszere kirívóan és szükségtelenül szigorú. Ez már nem a munkára ösztönöz, hanem válság esetén rontja a kilábalás esélyeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon kevés kézben koncentrálódnak a magyar pénzügyi eszközökA legvagyonosabb 1 százalék birtokolja az összes magyar kötvény és részvény túlnyomó többségét. Ez eddig nem ismert adatokból derült ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA százezer leggazdagabb magyar betört az európai elitbe, a félmillió legszegényebb lecsúszottÖsszejött az európai felső tíz százalék a leggazdagabb magyaroknak. Közben a magyarok alsó néhány százaléka csúszik le, lassan az európai padlónak ütközik. Jövedelem-eloszlás még több pöttyel!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.