Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. március 31. 11:30 Pénz

Miért őrült meg a tőkepiac? Mert még rosszabbra számítanak

(A szerző a HOLD Alapkezelő senior privát vagyonkezelője, az Alapblog szerzője.)

Az utóbbi hetekben teljesen megőrült a tőkepiac. Hogy megértsük, miért, menjünk vissza az előző cikkeimben bemutatott analógiákra (gazdaság és piac mint kutya-gazda, illetve a világgazdaság, mint egészségügyi problémákkal küzdő szervezet).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA koronavírus okozta válság befektetői lélektanaOlyan ez, mint a kutyasétáltatás. Csak most éppen fülét-farkát behúzva fut vissza a korábban előreszaladó kutya.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világgazdaság már köhög és láza is van, de a keringés még nem állt leTizenegy évig szaladt együtt előre a piac és a világgazdaság. Hirtelen volt a megállás.

A gazdának, tehát a gazdaságnak látható tünetként enyhe köhögése és éppen felmenő láza kezdődött. Az ismert megbetegedések száma a föld lakosságához viszonyítva még mindig elenyésző, a halálok száma is sokadik tört százalék. A gazda a máig ismert múltbeli statisztikák alapján alig lassított az előző 11 évi meneteléshez képest.

A kutya, azaz a piac mégis megőrült, méghozzá azért, mert nem a gazda jelenlegi állapotára reagál, hanem a jövőt próbálja megjósolni a jelenleg ismert információk alapján.

A kutya azt látja, hogy a gazda még csak köhécsel és lassan kúszik fel a láza, de folyamatosan elemzi a történéseket. Azt is látja, hogy a Föld lakosságának ma közel harmadát (és ez a szám nagyon gyorsan nő) határozottan felszólították arra, hogy ne hagyja el otthonát. Így teljes rendszerek állnak le, és bár ez még a növekedési adatokon alig látszik (hiszen az múltbeli statisztika), de a várakozásokba igenis beépült. Brutális visszaesés várható a szektorok jelentős részében.

A szolgáltatói szektor leállt, ahogy az idegenforgalom is. A bankszektor már most ki van feszítve, hiszen a hitelek nem kis része ezekbe és más, a jövőben leálló szektorokba van kihelyezve. Az olaj ára összeszakadt. Bár ez utóbbi a koronavírussal párhuzamosan zajló történet, de (nem véletlenül) épp jól sikerült időzíteni. Egész országok zárták le a határaikat, így a vérkeringés nem tud elég oxigént szállítani a legfőbb szervekbe, amelyek elkezdtek sorvadni. Az emésztőrendszer (Kína) érezhetően kezd talpra állni, de az ellátási láncok így is sok helyen megszakadtak.

A gyártás a karanténok és ellátási problémák miatt sok helyen szünetel vagy jelentősen csökkentett kapacitás mellet zajlik. Az így kieső készlet valahol hiányt (élelmiszeripar, gyógyszeripar stb.) épít, más dolgokban pedig teljesen eltűnt a kereslet, ezért túlkínálat is tapasztalható bizonyos dolgokból. Új autót vagy ingatlant például elég kevesen akarnak karanténból venni. A múltbeli statisztika még nem olyan rossz, de a jövőre szóló várakozások katasztrofálisak.

A kutya ma azt várja, hogy a gazda megállíthatatlanul és nagyon gyorsan lesz sokkal betegebb. A láza 40 fok fölé kúszik és egyes szervei, valamint a szervek közötti jó kommunikáció le fog állni (vagy jelentősen lassul). Ez már határa az életben maradásnak. Így érthető módon a kutya nagyon ideges. A gazda minden egyes rezdülésére sokkal nagyobbat ugrik előre vagy hátra, mint azt megszoktuk az elmúlt 11 évben. Túlreagálja a jó és rossz híreket is. A félelem az elsődleges úr, amely most elnyomja a kapzsiságot (hiszen alapvetőn ez a két érzelem vezérli a globális tőkepiacokat).

Az elmúlt négy hétben a globális tőkepiacok a februári csúcsukhoz képest elvesztették értékük 28-35 százalékát. Ez a mindenkori leggyorsabb esés a tőkepiacok történetében. Soha nem futott még ilyen gyorsan vissza a kutya.

Az ábrán az látható, hogy a mostani esés (a piros vonal) hogyan viszonyul a korábbi nagy válságok árfolyammozgásához. Fontos kiemelni, hogy a komolyabb válságok igen ritkán álltak meg ennyire kicsi esés után. Gyakran voltak kisebb-nagyobb emelkedések ugyan az esésben, például a mostani esetben is 10-17 százalékot mentek fel az ábrán látható mélypontból múlt héten a piacok, de ha mély volt a válság, és komolyan sérültek a fundamentumok, akkor még bőven volt a mostani szinteken túl 10-20(-30+) százalékpont esés a válság aljáig.

A globális GDP várt csökkenésére pedig most is szürreális projekciók jönnek ki. Az USA GDP-jére vetítve a 24 százalékos visszaesés egy negyedév alatt (annualizálva) sem tűnik teljesen blőd becslésnek.

Eközben a központi bankok döntő többsége készíti elő, és lépteti életbe nagyobbnál nagyobb gazdaságélénkítő csomagjait. Az eddigi intézkedések leginkább a vérdoppinghoz hasonlíthatóak. A meglévő vérmennyiség mellé (a vér ebben az esetben pénzt, likvid tőkét jelent), a rendszeren kívülről vett (esetünkben nyomtatott) további vért tolnak be a keringési rendszerbe. Hiszen magát a vérkeringést nem tudják gyorsítani, ha a vírus a szívet (is) támadja. Így talán sikerül azt elérni, hogy a gyenge vérkeringés több vérrel valamennyire kiszolgálja az oxigénben szűkölködő szerveket.

Ráadásul úgy tűnik, hogy most a jegybanki vérdopping is kevés lesz. Kell még stimulus a rendszerbe. Ennek megfelelően gigantikus méretű adrenalininjekciókat is készítenek az egyes államok költségvetései, annak érdekében, hogy a leállni készülő szívbe döfjék megfelelő időben.

Fontos tudni azonban, hogy mindezen eszközök csak intenzív osztályos kezelések. A céljuk a létfontosságú szervek életben tartása. Ennek megfelelően, és főleg idő hiányában, ezek jövőbeni mellékhatásaival még vajmi keveset foglalkoznak a döntéshozók. Mint ahogy az újraélesztésnél sem az az elsődlegesen figyelembe veendő szempont, hogy közben a szívmasszázs eltörheti a bordákat. Az elsődleges cél, hogy a beteg élje túl, aztán a többivel majd foglalkoznak később.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.