Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. március 30. 10:58 Pénz

A világgazdaság már köhög és láza is van, de a keringés még nem állt le

(A szerző a HOLD Alapkezelő senior privát vagyonkezelője, az Alapblog szerzője.)

Milyen állapotban van a reálgazdaság, miután végigsöpört rajta a koronavírus? Az előző cikkben bemutattam André Kosztolányi kutya-gazda analógiáját, amelyben a globális reálgazdaság a gazda, a tőkepiac pedig a gazda körül pórázon ide-oda szaladgáló kutya. Ebben a cikkben a gazdáról lesz tehát szó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA koronavírus okozta válság befektetői lélektanaOlyan ez, mint a kutyasétáltatás. Csak most éppen fülét-farkát behúzva fut vissza a korábban előreszaladó kutya.

A 2008-ban kezdődött válság 2009 márciusi mélypontja óta eltelt 11 évben szinte folyamatosan növekedett a globális reálgazdaság. A kutya 11 éve azt látta, hogy innen csak előrefelé van, és kifeszítette előre a pórázt, már jóval a gazdaság előtt mutatta az utat. Egyébként is reális lett volna már, hogy megpihenjen egy kicsit a gazda. Ezt jó másfél éve mi is jeleztük előre, de sajnos nem azonnal következett be.

Ráadásul a 11 éves séta nem is úgy ér véget, hogy csak leül egy kicsit vagy lassítja lépteit, hanem teljesen váratlanul összeszedett egy komolyabb tüdőgyulladást is.

Ez megállásra, sőt megfordulásra kényszeríti. A kórház visszafelé van az úton.

Nézzük meg az elmúlt pár hónap pillanatfelvételeit! Mi is történt az ismert adatok alapján a gazdával?

Február közepéig még alig kezdett el köhögni. A kínai gazdaság megtorpant ugyan egy-két hónapra januárban (méret és súly alapján ez nagyságrendileg egy erősebb gyomorrontás globális gazdánkra nézve), de a készletezéseknek köszönhetően a globális termelés és kereslet sem esett azonnal nagyot, sőt.

Február közepétől azonban a megbetegedés egyre több szervre terjedt át. Először Olaszország (gazdaságméretet tekintve ez nagyjából egy nagylábujjnyi méret a globális gazdára/gazdaságra nézve) kapta el, és bizony nem jól reagálták le. Ott üszkösödés kezdődött. Egészen biztos, hogy legalább egy nagylábbujkörmöt itt elveszít a gazda, és hosszú idő lesz mire az újra, teljes értékűen visszanőhet. Napokon belül ráadásul egyre több testrész és szerv kezdett el gyorsuló módon megbetegedni. Olaszország után következett az EU több országa és az Egyesült Királyság is. Együttesen ez már létfontosságú szervek csoportja (mondjuk egy teljes légzőrendszer).

A március elején ismert adatok alapján azonban még csak a betegség első-második tünetei látszottak. Az akkor ismert, nagyságrendileg 5000 haláleset a globális lakosság 0,00006 százaléka. Ez gazdasági értelemben gazdánkra nézve egy nagyon enyhe szárazköhögéssel és az esetek ismert növekedési trendje egyelőre csak emelkedő testhővel volt egyenértékű. Március elejére tehát gazdánk már kicsit köhögött, sőt egy kis hőemelkedése is volt, de messze volt még a láztól.

Időközben az USA is megbetegedni látszott. Ismert esetszám alapján még ma is csak az exponenciális görbe első harmadán járnak. Az USA gazdánkra nézve már a teljes keringési rendszerrel egyenértékű, hiszen egyszemélyben adja a globális gazdaság GDP-jének 24 százalékát és ő jegyzi az amerikai dollárt, ami a világ nagy részének elsőszámú kereskedési és tartalékdevizája. A legtöbb fejlődő ország dollárban vette fel a múltban a hiteleit. Jogos tehát a keringési rendszer hasonlat. Dollár gazdánk teljes szervezetének szinte minden pontján valamilyen formában megjelenik. A március közepén ismert adatok alapján ez még mindig csak a keringési rendszer döcögésével volt egyenértékű. Az USA-ban akkor kezdett el felpörögni a megbetegedések száma. Az alábbi ábrán látható, hogy gazdánk szervezetének ki mekkora mértékben része globális GDP adatok alapján.

A március végén ismert adatok viszont már azt is mutatják, hogy gazdánk immunrendszere is elkezdett dolgozni. Kína analógiámban a gyomor és bélrendszer, hiszen ő dolgozza fel a globális nyersanyagok nagy részét és szállítja a tápanyagot a világ gyárainak (azaz a szerveknek) további felhasználásra. Úgy tűnik, hogy Kína lokalizálta a vírust és jelentős részét el is pusztította. Azonban nem fejlődött ki immunitás, hiszen az ellenszer még nincs meg, de a gyomorban olyan védekezőkaput állítottak működésbe, ami gyorsan észreveszi a nyelőcsőből érkező vírust (pontosan tudják mit keressenek). Ha egy része át is jut, azt nagyon gyorsan lokalizálni tudják, és visszakövetve a beérkezés útját, a teljes fertőzést azelőtt tudják karanténba zárni, mielőtt újra nagy lenne a baj.

Bár a pontos módszertant nem ismerjük, de az olvasható elemzések arra engednek következtetni, hogy Kínában ennek érdekében nagyon extrém intézkedéseket vezettek be. Olyanokat, amilyeneket meggyőződésem, hogy demokratikus irányítás alatt és kultúra mellett gyakorlatilag lehetetlen alkalmazni. Ennek része az alapvető személyiségi jogok egy részének teljes negligálása (persze Kína ebben eddig sem volt erősnek mondható), az emberek folyamatos és totális nyomon követése. Kockázati szempontból színeket vezettek be. Aki zöld, nyugodtan dolgozhat, használhatja a tömegközlekedést, járhat étterembe, aki sárga, azt tesztelni kell és vagy zöld lesz vagy piros, aki azonban piros, azt azonnal karanténba kell helyezni, és jó eséllyel visszakövetni, hogy kikkel találkozott a múltban, majd őket is tesztelni, tesztelni, tesztelni. És azonnal reagálni. Ez tűnik ma hatékony időhúzó technikának addig, amíg végül elkészül a védőoltás.

Időközben Indiában is beütött a ménkű. Bár ott máig még alig van ismert haláleset, gyakorlatilag azonnal 3 hetes országos kijárási tilalmat rendeltek el.

Gazdánk tehát már köhög, és a mostanáig ismert halálesetek száma alapján lassan már enyhe láza is van, de erre normál időkben az orvosok még lázcsillapítót sem szoktak adni. Miért készíti hát a világ összes jegybankja és állama a saját lázcsillapítóját hihetetlen sebességgel és soha nem látott méretben? És miért szaladt ezalatt a 4 hét alatt 30-35 százalékot vissza a kutya az eredeti helyéről? És miért rohant újra előre a március 23-i mélyponttól három nap alatt 10-17 százalékot? Mi ez a kapkodás és idegesség?

A válasz alapvetően abban keresendő, hogy a kutya nem a gazda jelenlegi állapotára reagál, hanem a jövőt próbálja megjósolni a jelenleg ismert információk alapján. De akkor mi is várható és erre hogyan érdemes reagálni? Erről fog szólni a cikksorozat következő néhány része. (A cikk a 2020.03.30-as állapotot veszi figyelembe, akkor íródott. A későbbi események az itt elhangzó állásponton még sokat változtathatnak és jó eséllyel változtatni is fognak.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.