Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. március 27. 10:19 Pénz

A koronavírus okozta válság befektetői lélektana

(A szerző a HOLD Alapkezelő senior privát vagyonkezelője, az Alapblog szerzője.)

Be kell kapcsolni a biztonsági öveket és feltölteni a pszichológiai raktárakat, ez nem egy hónapos történet lesz.

Mivel a nagy(obb) válságok lélektanukat és tőkepiaci viselkedésüket tekintve nagyon hasonlók, ezért sokat lehet a korábbiakból tanulni arra nézve, hogy mit is lesz érdemes csinálni a mostaniban. Erről fog szólni ez a cikksorozat.

A tőkepiac általában felfelé és lefelé is túlreagálja a reálgazdaság által adott ingereket. André Kosztolányi klasszikus analógiája a kutyáról és a gazdaságról jól jellemzi ezt. A példa szerint a reálgazdaság és a tőkepiac úgy mozog együtt, mint a pórázon sétáltatott kutya és a pórázt tartó gazdája. A reálgazdaság a gazda, a tőkepiac pedig néha a gazda elé, néha a gazda mögé szaladó kutya, ami akármennyire szaladgál előre-hátra, a póráznál távolabb sosem tud eltávolodni a reálgazdaságtól.

Érdemes az analógiát kibővíteni néhány megállapítással.

  1. Általában, amíg a reálgazdaság (mint gazda) a maga ütemében mozog, addig a kutya a gazda várható mozgására előre reagál. Vagyis előreszalad, ha azt gondolja, hogy a gazda gyorsítani fogja lépteit, és visszaszalad, ha a gazda lassulására számít. Sőt hátrarohan, ha a gazda megfordulására (ha úgy tetszik, a globális GDP nominális csökkenésére) számít, figyelembe véve azt is, hogy az aktuális információk alapján mekkora fordulat várható. Ha nagy, akkor akár akkorát is szaladhat visszafelé, hogy megrántva a pórázt gyorsabb megállásra kényszerítheti a gazdaságot.
  2. Fontos, hogy a kutya nem (vagy nem csak) a már megtörtént eseményekre reagál, hanem minél jobban megpróbálja megismerni gazdája éppen aktuális hangulatát és mozdulatait – hiszen bőven több mint száz éve sétálnak már együtt -, és a gazda általa várt jövőbeli mozgását reagálja le (sokszor túl).
  3. Szintén fontos, hogy mindig az aktuális információk alapján dönti el, hogy meddig és merre szaladjon. Így, ha új információ kerül elő (például váratlanul tüsszent egyet a gazda), akár pillanatok alatt is újraértékeli a helyzetet, és jelen helyzetben fülét-farkát behúzva rohanhat vissza az azelőtt boldogan előre szaladgáló kutya.
  4. A kutya gyors reagálású és igen jó megfigyelő, hiszen több százmillió befektető és kereskedő robot folyamatosan változó véleményét figyelembe véve másodpercről másodpercre találja ki, hogy merre lépjen. Míg rövid távon a póráz hossza és saját idegessége is erősen beleszól a viselkedésébe, addig hosszú távon mégiscsak a gazda mozgása határozza meg az irányát és trendjét.

A mostani tőkepiaci hangulat jól mutatja, hogy mekkorát tud változni a tőkepiaci befektetők véleménye a reálgazdaság jövőbeli irányával kapcsolatban. A cikk következő részeiben éppen ezeket a hatásokat fogom személetesen kifejteni, az analógiát folytatva. Érdemes lesz követni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetések koronavírus tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Mészáros R. Tamás
2024. május 8. 05:43 Pénz, Vállalat

Az OTP-t is érintheti, hogy fogy a türelem az Oroszországban üzletelő európai bankokkal szemben

A Raiffeisen, az Unicredit és az OTP is hatalmas profitot csinál az orosz piacon – amit az európai szabályozók igyekeznek keményebb eszközökkel megvágni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.