Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. augusztus 5. 10:01 Pénz

Annak is örülhetnek a nyaralók, ha nem lesz még gyengébb a forint

A cikk eredeti formájában a Privátbankár.hu-n jelent meg.

Történelmi mélypontok közelében járt a forint, 327,95 is volt az euró a múlt hét utolsó napján, amire eddig még csak párszor volt példa. A történelmi rekord tavaly júliusban 330,895 volt az Investing.com szerint. Most júliusban 328,18, tavaly szeptemberben pedig 329,36 forintos lokális csúcsokat mértek az euró-forint árfolyamnál.

Vajon ez csak Magyarországon van így, vagy esetleg másutt is? – merül fel a kérdés. A Privátbankár.hu felrajzolt hát pár grafikont, az elsőt az utóbbi másfél évre, öt kelet-közép-európai devizáról. Azért pont másfél évre, mert az euró/forint több éves stagnálás és sávozás után már tavaly nyár elején is megindult, és tavaly júliusban tetőzött. Indokoltnak látszott inkább egy nyugalmasabb, semlegesebb időszakhoz viszonyítani.

Az derült ki, hogy a forint ez időszak alatt valóban a leggyengébb volt a térségbeli devizák között. Míg az euró/forint árfolyam (narancssárga vonal) 5,66 százalékkal emelkedett, az euró/zloty (vörössel) csak 4,11-el.

Erős a kuna

A cseh koronából 1,7, a román lejből (zölddel) 1,5 százalékkal többet kellett adni egy euróért, mint másfél éve. (Lásd baloldalt a tengelyen.) A horvát kuna viszont fél százalékkal még erősödni is tudott, ingadozása is jóval kisebb. Az utóbbi hónapokban megint erősebb lett, ami nem jó hír a magyar nyaralóknak. Bár nem is annyira a kuna árváltozása jelentős, hanem inkább a forinté.

Egyébként az az igazság, hogy sokféle időszakot választhatunk, és mindig kicsit másféle eredmény jön ki. Az utóbbi öt évre például eltérő a kép, a román lej veszi át a vezetést hét százalék körüli gyengüléssel. Forintból 4,3, zlotyból 2,6 százalékkal kell többet adni egy euróért, mint öt éve.

A korona és az árfolyamküszöb

Öt év alatt a horvát kuna (sötétkékkel) 3,2, a cseh korona 7,6 százalékkal erősödött az euróhoz képest. Így a forint mintegy hét százalékkal értékelődhetett le kunában számolva. A cseh koronánál (világoskékkel) az óriási erősödés azután jött, hogy megszüntették a svájci frankéhoz hasonló árfolyamküszöböt.

Az is látható az ötéves grafikonon, hogy az euró/lengyel zlotynak 2016 elején, majd 2016 végén is volt egy-egy hegyes árfolyamcsúcsa. (De nem ekkor volt rekord gyenge a zloty, hanem sok évvel korábban.) A román lej ez év elején gyengült hirtelen, de alapvetően sok éve folyamatosan gyengülő pályán mozog. Úgy látszik, mindegyik térségbeli devizának vannak jobb és rosszabb korszakai.

A jegybankunk a hibás?

A Concorde Blog csak az utóbbi egy évet és csak a zlotyt meg a koronát vizsgálta. Arra jutott, hogy „éves szinten az euróval szemben a cseh korona 0,2 százalékot, a lengyel zloty 0,5 százalékot, míg a forint 1,9 százalékot gyengült”.

Szerintük „ezt részben magyarázhatja, hogy mindkét ország esetében az irányadó ráta magasabb, a magyar 0,9 százalékkal szemben a lengyel kamat 1,5, a cseh – több emelés után már – 2 százalék”. De számos más olyan elemzői és brókervéleményt lehetett az utóbbi egy-két évben olvasni, amely hasonló véleményen volt, és a jegybanki politikát sejti a devizánk mozgása mögött.

Elszalad 330-ig is?

Számos korábbi cikk és blogbejegyzés szerint a forint alapvetően lassú gyengülésre van ítélve. Az MNB ugyanis egyike a leginkább lazításpárti, galamblelkű, alacsonykamat-párti jegybankoknak a világon. Az infláció eközben legalábbis nem alacsony. (Ilyen cikkek olvashatók itt, itt és itt.) Úgy is mondhatjuk, hogy a szakértők előre megmondták.

Rövid távon, két brókercég elemzései szerint a 327,50 vagy a 328,0 forintos szintek áttörése esetén az euró-forint árfolyam könnyen elszaladhat 330-ig is. Az első említett szint már pénteken elesett.

Egzotikus devizák és a forint

A nemzetközi tőkepiaci hangulat is nyilván nagyban befolyásolja a feltörekvő piaci devizák értékét, de különböző mértékben. Érdemes-e olyan egzotikusabb, híres feltörekvő piaci pénznemekhez hasonlítani forintunkat, mint az orosz, török, brazil vagy dél-afrikai fizetőeszközök?

Amint a harmadik ábrán látható, a mozgások iránya egyes időszakokban talán megegyezik, a forint kis mértékben van, hogy követi ezeket a devizákat. De ezek a pénzek általában sokkal volatilisebbek, sokkal szélesebb tartományokban mozognak. Magas infláció, politikai krízisek, egyes nyersanyagok árfolyama, sok minden befolyásolja őket, néha szélsőséges mértékben.

Öt év alatt az euró török lírában például 115 százalékkal ment fel, tehát a török pénz értékének több mint felét elveszítette. Az orosz rubel pedig nagyjából a harmadát, mivel 49 százalékkal drágult náluk az euró. A forint és ezek a devizák ég és föld, nagyon eltérnek egymástól.

Nekünk is rossz hír érkezett a Fed-től?

Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő szakembere szerint a Fed múlt heti döntése és annak kommentárja – mely szerint nem terveznek kamatcsökkentési sorozatot – itthon is következményekkel járhat. „A forint számára kissé negatív a fenti forgatókönyv, ugyanis ha a kamatszint a világban mégsem esik nagyon, sőt később emelkedik, akkor a magyar deviza kamathátránya nőhet (…) emiatt valószínűleg újabb lépésekre lesz szükség, és ezúttal már nemcsak a lakosság, hanem az intézményi szereplők számára is magasabb kamatot kell majd biztosítani.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz velünk, ha még a mostaninál is gyengébb lesz a forint?Soha nem volt még olyan gyenge a forint az euróval szemben, mint ezekben a napokban. Lehet, hogy hamarosan ennél is rosszabb lesz, és ehhez alkalmazkodni kell majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz cseh korona euró forintárfolyam kuna zloty Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.