Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. június 25. 12:07 Pénz

Saját sikerének áldozata lehet a szuperállampapír

A cikk eredeti formájában az Mfor.hu-n jelent meg.

A Magyar Államkincstár már a negyedik sorozatra vonatkozó nyilvános ajánlattételt tette közé az ötéves futamidejű Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+), újabb 100 milliárd forintos keretösszeget lehet lejegyezni. A korábbiak esetében jelentős volt a túljegyzés, a napi.hu szerint az első három sorozat esetében az elfogadott mennyiség 883 milliárd forint lett – ami valóban imponáló, tekintettel arra, hogy a kincstár sorozatonként 100 milliárddal hirdette meg a jegyzési lehetőséget.

Ha ebben az ütemben folytatódik az értékesítés – bár azért látszik, hogy az első heti kiemelkedő, 500 milliárd forintot meghaladó jegyzést mérsékeltebb érdeklődés követte az újabb kibocsátások során -, akkor a legutóbb meghirdetett N2024/04-es sorozattal elérhetővé válik az 1000 milliárdos bevonás. Ha pedig nem az elfogadott, hanem a kibocsátott mennyiséget nézzük az Államadósság Kezelő Központ honlapján, akkor már túl is léptük az 1000 milliárdot.

Az újabb kibocsátás július elsejével indul, jegyezni a mostani héten lehet a papírokból. A kibocsátó ezúttal sem áll meg a 100 milliárdos keretösszegnél, ha jelentősebb érdeklődést tapasztal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg szuper a szuperállampapír?Lesz majd, amikor vissza lehet váltani a MÁP-ot. Na de mennyi ideig?

Az új papír bevezetése előtt a kormány terve az volt, hogy a lakossági megtakarítások állománya a MÁP+ segítségével öt év alatt, 2023-ig megduplázódjon, elérve a 11 ezer milliárd forintot. Mint látjuk, ezer milliárd forintot néhány hét alatt máris sikerült becsatornázni, vagyis kérdés, kitart-e öt évig ez a kampány, vagy hamarabb elérjük a kormány által kívánatosnak tartott mennyiséget. Természetesen ezt befolyásolja, hogyan alakul közben az egyéb állampapír-befektetések állománya, azok visszaváltásából fedezik-e az ügyfelek a MÁP+ vásárlását, vagy új pénzek kerülnek elő. Mint ahogy az is kérdés, hogy ha idő előtt elérnénk a 11 ezer milliárdot, megelégedne-e az állam ezzel, vagy további lehetőséget biztosítana a lakossági befektetőknek ezzel a papírral.

Mindenesetre feltettük az ezzel kapcsolatos kérdést a múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergelynek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ha ilyen intenzív marad a kereslet az állampapír iránt, akkor elképzelhető-e, hogy a tervezett 5 évnél hamarabb kifut a jegyzési lehetőség, gyorsabban lezárul a MÁP+ kampánya.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza szerint ez elképzelhető, maguk is azt tapasztalják, hogy nagyon népszerű termékről van szó, de egyelőre a jegyzésre buzdítják a lakosságot, mert rendkívül jó megtakarítási lehetőségnek tartják az új papírt. Hozzátette viszont, hogy

„természetesen a Pénzügyminisztériumban mindig vizsgálják, hogy meddig tudják fenntartani ezt a lehetőséget (…) egyelőre tudják”.

Szavai alapján úgy tűnik, a kormányzat rendszeres tájékoztatást kap az illetékes minisztériumtól a MÁP+ állományának alakulásáról, és ha élesen egyelőre nem is vetődött fel a kibocsátás fékezése, de kaphattak olyan visszajelzést a miniszterek, amely alapján mérlegelés tárgya lehet a MÁP+ most futó kampányának idő előtti kifuttatása, mivel a tervezettnél jóval hamarabb sikerülhet elérni a megcélzott összeget. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy néhány év múlva már ne lehetne vásárolni a papírból, de azt igen, hogy a kibocsátó tartani fogja magát a meghirdetett keretösszeghez, és nem teszi lehetővé a túljegyzést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz uniós statisztikában kiveri a szemünket Matolcsy György tevékenységeA magyar államadósságnak már 22 százaléka van a lakosságnál, és ez nagyon magas érték

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Gulyás Gergely Magyar Államkincstár magyar állampapír plusz máp+ Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.