Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. június 25. 12:07 Pénz

Saját sikerének áldozata lehet a szuperállampapír

A cikk eredeti formájában az Mfor.hu-n jelent meg.

A Magyar Államkincstár már a negyedik sorozatra vonatkozó nyilvános ajánlattételt tette közé az ötéves futamidejű Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+), újabb 100 milliárd forintos keretösszeget lehet lejegyezni. A korábbiak esetében jelentős volt a túljegyzés, a napi.hu szerint az első három sorozat esetében az elfogadott mennyiség 883 milliárd forint lett – ami valóban imponáló, tekintettel arra, hogy a kincstár sorozatonként 100 milliárddal hirdette meg a jegyzési lehetőséget.

Ha ebben az ütemben folytatódik az értékesítés – bár azért látszik, hogy az első heti kiemelkedő, 500 milliárd forintot meghaladó jegyzést mérsékeltebb érdeklődés követte az újabb kibocsátások során -, akkor a legutóbb meghirdetett N2024/04-es sorozattal elérhetővé válik az 1000 milliárdos bevonás. Ha pedig nem az elfogadott, hanem a kibocsátott mennyiséget nézzük az Államadósság Kezelő Központ honlapján, akkor már túl is léptük az 1000 milliárdot.

Az újabb kibocsátás július elsejével indul, jegyezni a mostani héten lehet a papírokból. A kibocsátó ezúttal sem áll meg a 100 milliárdos keretösszegnél, ha jelentősebb érdeklődést tapasztal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg szuper a szuperállampapír?Lesz majd, amikor vissza lehet váltani a MÁP-ot. Na de mennyi ideig?

Az új papír bevezetése előtt a kormány terve az volt, hogy a lakossági megtakarítások állománya a MÁP+ segítségével öt év alatt, 2023-ig megduplázódjon, elérve a 11 ezer milliárd forintot. Mint látjuk, ezer milliárd forintot néhány hét alatt máris sikerült becsatornázni, vagyis kérdés, kitart-e öt évig ez a kampány, vagy hamarabb elérjük a kormány által kívánatosnak tartott mennyiséget. Természetesen ezt befolyásolja, hogyan alakul közben az egyéb állampapír-befektetések állománya, azok visszaváltásából fedezik-e az ügyfelek a MÁP+ vásárlását, vagy új pénzek kerülnek elő. Mint ahogy az is kérdés, hogy ha idő előtt elérnénk a 11 ezer milliárdot, megelégedne-e az állam ezzel, vagy további lehetőséget biztosítana a lakossági befektetőknek ezzel a papírral.

Mindenesetre feltettük az ezzel kapcsolatos kérdést a múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergelynek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ha ilyen intenzív marad a kereslet az állampapír iránt, akkor elképzelhető-e, hogy a tervezett 5 évnél hamarabb kifut a jegyzési lehetőség, gyorsabban lezárul a MÁP+ kampánya.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza szerint ez elképzelhető, maguk is azt tapasztalják, hogy nagyon népszerű termékről van szó, de egyelőre a jegyzésre buzdítják a lakosságot, mert rendkívül jó megtakarítási lehetőségnek tartják az új papírt. Hozzátette viszont, hogy

„természetesen a Pénzügyminisztériumban mindig vizsgálják, hogy meddig tudják fenntartani ezt a lehetőséget (…) egyelőre tudják”.

Szavai alapján úgy tűnik, a kormányzat rendszeres tájékoztatást kap az illetékes minisztériumtól a MÁP+ állományának alakulásáról, és ha élesen egyelőre nem is vetődött fel a kibocsátás fékezése, de kaphattak olyan visszajelzést a miniszterek, amely alapján mérlegelés tárgya lehet a MÁP+ most futó kampányának idő előtti kifuttatása, mivel a tervezettnél jóval hamarabb sikerülhet elérni a megcélzott összeget. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy néhány év múlva már ne lehetne vásárolni a papírból, de azt igen, hogy a kibocsátó tartani fogja magát a meghirdetett keretösszeghez, és nem teszi lehetővé a túljegyzést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz uniós statisztikában kiveri a szemünket Matolcsy György tevékenységeA magyar államadósságnak már 22 százaléka van a lakosságnál, és ez nagyon magas érték

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Gulyás Gergely Magyar Államkincstár magyar állampapír plusz máp+ Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.