Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. május 29. 09:07 Pénz

Az amerikai bikát nem könnyű leszúrni

A szerző a HOLD Alapkezelő vezető portfóliókezelője, partnere. A cikk eredetileg az Alapblogon jelent meg.

Elképesztően jól állja a sarat az amerikai részvénypiac – különösen az S&P 500 index – a rossz hírek zivatarában.

A 2019-es részvénypiaci emelkedést három tényezővel magyarázták a szakértők:

  1. a Fed januári irányváltásával (miszerint leáll a monetáris szigorítással);
  2. a kínai gazdaságélénkítési lépésekkel (főleg költségvetési stimulus, de némi hiteldinamika-gyorsulás is volt); valamint
  3. az USA és Kína közötti kereskedelmi megállapodás növekvő valószínűségével.

Most már tudjuk, hogy az utóbbi hiú ábránd volt, az ázsiai makrogazdasági adatok alapján pedig úgy tűnik, a kínai stimulus nem sokat ért. Az S&P 500 ennek ellenére alig 4 százalékkal áll a mindenkori csúcsa alatt.

Pedig most már az amerikai makroadatok is egyre csúnyábbak, a feldolgozóiparban durva lassulás van. A szentiment indikátorok vegyesek, azok alapján a befektetők óvatosabbá váltak, de nagy félelemről, pánikról nincs szó. Sok elemzésből pedig elképesztő optimizmus tükröződik. Az alábbi véleményekkel találkozhatunk:

  1. Az amerikai részvények nem eshetnek, mert Trumpnak nagyon fontos a tőzsde, nem engedheti meg, hogy sokat essen a piac.
  2. A részvénypiac nem eshet, mert vagy megállapodik Kína és az USA, ami jó hír, vagy ha ez nem történik meg, akkor jön az erőteljes kínai stimulus, ami jó hír az egész világnak és az összes kockázatos eszköznek.
  3. A piac nem eshet, mert ha esne, akkor a Fed lazítani fog, és akkor 17-es P/E-n*Egy részvényre jutó éves eredmény. már a kötvényekhez képest nagyon olcsók a részvények.
  4. Az amerikai részvénypiac nem eshet, mert hiába váltanak vissza sok részvényalapot a befektetők, ennél sokkal fontosabb és nagyobb hatású, hogy a vállalatok veszik a saját részvényeiket.

A fentiek alapján adódik az optimális recept az ötezer pontos S&P 500 indexhez*Az index tegnap 2802 ponton zárt.. Lényegtelen, hogy mi történik a gazdaságban és a vállalati profitokkal, nem számít, hogy mit csinálnak a befektetők, irreleváns a kereskedelmi háború, ha Trump behúzza a 2020-as választásokat, nyomására a Fed nullába viszi az alapkamatot, és a vállalatok meg közben visszaveszik az összes részvényüket.

Azért ebben ne higgyünk! Egyrészt ha ilyen könnyű lenne (mellékhatások nélkül) fenntartani a részvénypiaci emelkedést (vagy a kínai növekedést), akkor a gazdaságpolitikusok eddig is folyamatosan ezt tették volna. Másrészt a vállalatok tipikusan a piac tetején költik a legtöbbet a saját részvények visszavásárlására. (Most is sokat vesznek, az USA-ban az idei első négy hónapban közel 300 milliárd dollárnyit, szemben az 50 milliárd dollárnyi amerikai részvényalap-visszaváltással.) Azonban ez a forrás is időnként ki szokott apadni.

Persze lehet, hogy a részvénypiac a mostanában napvilágra kerülő makroadatokon „túlnéz”, és azt árazza, hogy a megingás csak átmeneti, idővel ismét javulásnak indulnak a dolgok. Ezt az optimizmust azonban az amerikai részvénybefektetők elfelejtették megosztani a devizapiaci szereplőkkel (ahol az elmúlt három hónap legerősebb devizái a tipikusan menekülőeszköznek tekintett svájci frank, japán jen és USA dollár), a kötvénypiaci invesztorokkal (a fejlett piaci kötvényhozamok lassulást árazva új éves mélypontra estek), az árupiaci szereplőkkel (az ipari fémárak a decemberi mélypontjukig csorogtak vissza), valamint a ciklikus, az USA-n kívüli és főleg a fejlődő piaci részvény befektetőkkel (a fejlődő piaci részvények négyhónapos mélypontra zuhantak).

Az amerikai bikát nem könnyű leszúrni!

Pénz amerikai tőzsde Donald Trump fed kereskedelmi háború Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2019. szeptember 13. 15:11 Pénz

Ha a béremelkedést akarják eltüntetni, jöhet a 444 forintos euró

Ha a jegybank célja a gyenge forinttal a versenyképesség javítása, akkor nem kell megállniuk 333 forintnál.

Stubnya Bence
2019. szeptember 13. 13:11 Pénz, Világ

Újraindítják a pénznyomdát Európában, kérdés, hogy ez mire lesz elég

Nagy fordulatot jelentett be az európai pénzpolitikában Mario Draghi szerdán, azonban ő is tisztában van vele, hogy német költségvetési élénkítés nélkül tehetetlen az európai jegybank.

Avatar
2019. szeptember 11. 10:28 Pénz

Megfeledkezett az egyszülős családokról a kormány, látszik is az eredménye

Még odébb van Orbán célja, hogy a gyermeket vállalók jobban éljenek, mint a gyermektelen párok, az egyedülálló szülők helyzete pedig különösen rossz.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. szeptember 16. 10:39 Világ

Néhány drónnal szétbombázták a kőolaj világpiacát

Kiesett a világ kőolaj-termelésének az öt százaléka, amire húsz százalékot ugrott az olajár. Újra megjelent a veszély a Közel-Keleten.

Stubnya Bence
2019. szeptember 15. 07:53 Adat

A devizahitelek gerjeszthették a nagy magyar kivándorlási hullámot

A szegényebb háztartások részesülnek nagyobb részben a külföldön dolgozó magyarok hazautalásaiból. Fontos motiváció volt a külföldön munkát keresőknek, hogy a család fizetni tudja a törlesztőt.

Jandó Zoltán
2019. szeptember 14. 08:08 Vállalat

Az állam és a mobilhasználók is milliárdokat bukhatnak a tegnapi döntés miatt

Mindenki arra számított, hogy a Digi frekvenciát szerez magának és szétrobbantja a magyar mobilpiacot, erre egyszerűen kivágták őket a frekvenciatenderről.