Hírlevél feliratkozás
Móricz Dániel
2019. május 29. 09:07 Pénz

Az amerikai bikát nem könnyű leszúrni

A szerző a HOLD Alapkezelő vezető portfóliókezelője, partnere. A cikk eredetileg az Alapblogon jelent meg.

Elképesztően jól állja a sarat az amerikai részvénypiac – különösen az S&P 500 index – a rossz hírek zivatarában.

A 2019-es részvénypiaci emelkedést három tényezővel magyarázták a szakértők:

  1. a Fed januári irányváltásával (miszerint leáll a monetáris szigorítással);
  2. a kínai gazdaságélénkítési lépésekkel (főleg költségvetési stimulus, de némi hiteldinamika-gyorsulás is volt); valamint
  3. az USA és Kína közötti kereskedelmi megállapodás növekvő valószínűségével.

Most már tudjuk, hogy az utóbbi hiú ábránd volt, az ázsiai makrogazdasági adatok alapján pedig úgy tűnik, a kínai stimulus nem sokat ért. Az S&P 500 ennek ellenére alig 4 százalékkal áll a mindenkori csúcsa alatt.

Pedig most már az amerikai makroadatok is egyre csúnyábbak, a feldolgozóiparban durva lassulás van. A szentiment indikátorok vegyesek, azok alapján a befektetők óvatosabbá váltak, de nagy félelemről, pánikról nincs szó. Sok elemzésből pedig elképesztő optimizmus tükröződik. Az alábbi véleményekkel találkozhatunk:

  1. Az amerikai részvények nem eshetnek, mert Trumpnak nagyon fontos a tőzsde, nem engedheti meg, hogy sokat essen a piac.
  2. A részvénypiac nem eshet, mert vagy megállapodik Kína és az USA, ami jó hír, vagy ha ez nem történik meg, akkor jön az erőteljes kínai stimulus, ami jó hír az egész világnak és az összes kockázatos eszköznek.
  3. A piac nem eshet, mert ha esne, akkor a Fed lazítani fog, és akkor 17-es P/E-n*Egy részvényre jutó éves eredmény. már a kötvényekhez képest nagyon olcsók a részvények.
  4. Az amerikai részvénypiac nem eshet, mert hiába váltanak vissza sok részvényalapot a befektetők, ennél sokkal fontosabb és nagyobb hatású, hogy a vállalatok veszik a saját részvényeiket.

A fentiek alapján adódik az optimális recept az ötezer pontos S&P 500 indexhez*Az index tegnap 2802 ponton zárt.. Lényegtelen, hogy mi történik a gazdaságban és a vállalati profitokkal, nem számít, hogy mit csinálnak a befektetők, irreleváns a kereskedelmi háború, ha Trump behúzza a 2020-as választásokat, nyomására a Fed nullába viszi az alapkamatot, és a vállalatok meg közben visszaveszik az összes részvényüket.

Azért ebben ne higgyünk! Egyrészt ha ilyen könnyű lenne (mellékhatások nélkül) fenntartani a részvénypiaci emelkedést (vagy a kínai növekedést), akkor a gazdaságpolitikusok eddig is folyamatosan ezt tették volna. Másrészt a vállalatok tipikusan a piac tetején költik a legtöbbet a saját részvények visszavásárlására. (Most is sokat vesznek, az USA-ban az idei első négy hónapban közel 300 milliárd dollárnyit, szemben az 50 milliárd dollárnyi amerikai részvényalap-visszaváltással.) Azonban ez a forrás is időnként ki szokott apadni.

Persze lehet, hogy a részvénypiac a mostanában napvilágra kerülő makroadatokon „túlnéz”, és azt árazza, hogy a megingás csak átmeneti, idővel ismét javulásnak indulnak a dolgok. Ezt az optimizmust azonban az amerikai részvénybefektetők elfelejtették megosztani a devizapiaci szereplőkkel (ahol az elmúlt három hónap legerősebb devizái a tipikusan menekülőeszköznek tekintett svájci frank, japán jen és USA dollár), a kötvénypiaci invesztorokkal (a fejlett piaci kötvényhozamok lassulást árazva új éves mélypontra estek), az árupiaci szereplőkkel (az ipari fémárak a decemberi mélypontjukig csorogtak vissza), valamint a ciklikus, az USA-n kívüli és főleg a fejlődő piaci részvény befektetőkkel (a fejlődő piaci részvények négyhónapos mélypontra zuhantak).

Az amerikai bikát nem könnyű leszúrni!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz amerikai tőzsde Donald Trump fed kereskedelmi háború Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.