Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. április 3. 10:24 Pénz

Késhet a jövő nyugdíjasainak szánt NYEMÁ bevezetése

A cikk a privatbankar.hu-n jelent meg először.

Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását. Ez év elején pedig az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) helyezett kilátásba egy új állampapírtípust.

Néhány napja aztán egy konferencián az ÁKK vezetője, Barcza György a nyugdíjkötvény részleteibe is betekintést engedett. Eszerint annak 

kamata az inflációt 1,7-3 százalékponttal haladhatja meg, s havonta 10-40 ezer forintot lehetne befektetni.

Méghozzá hosszú távra, amit az garantálna, hogy a nyugdíjkötvénybe tett megtakarításhoz csak a nyugdíjba vonuláskor lehetne hozzáférni – noha korábban még úgy volt, hogy ez 65 éves kor előtt is lehetséges lett volna.

Az időközben Varga Mihály által a parlament elé beterjesztett törvénymódosító javaslat pedig azt indítványozta, hogy a 2019. június 1-jét követően kibocsátott lakossági állampapírokon elért jövedelem (kamat, hozam) mentesüljön a – jelenleg 15 százalékos – személyi jövedelemadó megfizetése alól.

Ez utóbbi módosítással a kormány lapunk értesülése szerint egy új állampapír-fajta kibocsátásának ágyazna meg, amelynek már meg is van a neve: Nemzeti Kötvény. A feltételei még nem ismertek, de pusztán már az adómentesség miatt is vonzóbb lehet a jelenleg futó sorozatoknál, amelyek a nullához közelítő kamatkörnyezethez képest így is szépen fialnak. Úgy tudni, annak érdekében, hogy a befektetők ne vesszenek el a széles kínálatban, az ÁKK szűkítené az állampapírok fajtáit, még jobban ráirányítva a befektetők figyelmét az új instrumentumra.

Állítólag a műhelymunkának volt olyan része, amikor az egyszerűsítés érdekében még az is felmerült, hogy a nyugdíjkötvény kibocsátásától visszalép a kormány. Végül azonban értesülésünk szerint arra hajlanak a döntéshozók, hogy 

a Nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír (NYEMÁ) nevet kapó konstrukció elindul, csak az első tervekhez képest néhány hónappal később, augusztusban vagy szeptemberben.

Így e papír nem zavarná meg a Nemzeti Kötvény június elejére időzített debütálását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHétfőtől kevesebbet buksz, ha kölcsönadsz az államnakA tartósan 3 százalék körüli infláció miatt az Államadósság Kezelő Központ kénytelen volt emelni néhány állampapír kamatát.

Kérdés persze, hogy az ezzel párhuzamosan ambiciózus adósságcsökkentési pályát kijelölő kormányzat szerint hogyan lehet kordában tartani az adósságot, ha a lakosság – ahogy azt az MNB is kívánatosnak tartja – a készpénzben tartott megtakarításait állampapírokba fekteti. A GDP 10-11 százalékát kievő, 4000-5000 milliárd forintról van szó, vagyis ha ez az összeg egy csapásra átkerülne állampapírokba, azzal megint 80 százalék fölé kerülne az adósságmutatónk. Erre az volt Banai Péter Benő pénzügyminisztériumi államtitkár válasza egy hétfői tájékoztatón, hogy a következő években változatlanul csökkenő adósságpályával számol a szaktárca, azzal együtt is, hogy nyilvánvaló, a lakosságnak csak magasabb kamattal lehet értékesíteni ezeket a termékeket.

A lapunk érdeklődésére elmondottakból arra a következtetésre tudunk jutni, hogy a kormány következő évekre vonatkozó forgatókönyvében nem szerepel ennek a több ezer milliárdos készpénzállománynak a gyors ütemű átkonvertálása állampapírokba, az állomány csak lassabban tud felépülni. Ennek hatását a teljes állományra természetesen befolyásolja az intézményi körben és külföldi kézen lévő államkötvények állományának alakulása. Utóbbi leépítése például határozott kormányzati cél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMóricz Dániel: Pontosan annyit takarított meg Magyarország, mint amennyi uniós pénz bejöttNem használta ki az ország a békeidőket, a költségvetés és a Magyar Nemzeti Bank is gázt ad, amikor éppen jól mennek a dolgok. Ennek megvannak a kockázatai a HOLD Alapkezelő befektetési vezetője szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz államadósság Államadósság Kezelő Központ lakossági állampapírok Pénzügyminisztérium Varga Mihály Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.