Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. február 26. 14:01 Pénz

Kilenc évvel kullog Budapest mögött a legrosszabbul fizetett megye

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg.

Az elmúlt közel egy évtizedben hatalmasra hízott a szakadék a legnagyobb és a legalacsonyabb átlagos nettó fizetést regisztráló megyék között. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megyei lebontású adatai alapján 2018-ban a legmagasabb fizetést regisztráló Budapesten 275 273 forint volt az átlagosan hazavitt összeg, szemben a legalacsonyabb összeget rögzítő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével, ahol mindössze 153 451 forintot vihettek haza a dolgozók átlagosan.

A differencia 79,3 százalék, nominálisan több mint 120 ezer forint – vagyis

majdnem egyhavi bérrel több pénzből gazdálkodhatnak azok, akik a fővárosban dolgoznak, mint azok, akik az ország keleti felében.

A helyzetet még inkább súlyosbítja az a tény, hogy annyit, amit átlagosan tavaly év végén hazavihettek a szabolcsiak, a budapestiek már 2009-ben megkerestek átlagosan. Akkor a fővárosban 152 ezer forint volt az átlagos nettó fizetés, Szabolcsban pedig 100 ezer forint. A két értékből is már sejthető, akkora szakadék közel sem volt nettók terén, mint ami mára kialakult.

 

A fővárosi bér elszakadása a mezőnytől az országos átlagot is felhúzza, a mögötte következő legmagasabb nettó ugyanis Győr-Moson-Sopron megyében regisztrálták, és közel 50 ezer forinttal kevesebb összeg, 226 ezer forint. Így, 

ha Budapestet kivennénk a számításból, akkor az országosan jellemző átlagos 219 ezer forint helyett 188 ezer forintos nettó fizetésről tájékoztatna a KSH.

Noha tavaly Szabolcs megyében jobban emelkedtek a fizetések, mint a fővárosban, nagy előnyt nem tudhat magáénak. Az ország keleti csücskében 11,8, a fővárosban pedig 10,4 százalékos volt a növekedés mértéke, ami csak nagyon lassú felzárkózásra enged következtetni.

A háttérben nemcsak a minimálbér-emelések közvetlen és közvetett hatása mutatkozhat meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hanem technikai okokkal is magyarázható a fővárosinál nagyobb mértékű bérnövekedés. A kormány ugyanis elkezdte szűkíteni a közfoglalkoztatási programokat, ahol a minimálbérnél is alacsonyabb fizetés érhető el, ez pedig lehúzza a megyei átlagot. Tavaly azonban nemcsak országosan, de Szabolcs megyében is kevesebb közfoglalkoztatott volt, bár ez továbbra is az ország azon része, ahol a munkaerőpiacon meghatározó szerepet töltenek be ezek a programok az egyéb, piaci munkalehetőségek alacsony száma miatt.

A legnagyobb mértékben egyébként Veszprém megyében nőttek a nettó bérek, 13,2 százalékkal, a legkisebb növekedést pedig Budapesten és Vas megyében regisztrálták, 10,4 százalékosat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNőttek a fizetések, de a többség még mindig alig jön ki a pénzébőlA bruttó átlagkereset 329,9 ezer, a nettó 219,4 ezer forint volt tavaly, a magyarok több mint felének azonban még mindig csak az alapvető megélhetésre elég a pénze.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Budapest fizetések KSH nettó keresetek Szabolcs-Szatmár-Bereg Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.