Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 21. 13:09 Pénz

Nőttek a fizetések, de a többség még mindig alig jön ki a pénzéből

Év végén sem tört meg a keresetek növekedésének üteme, így 2018 egészében a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 11,3 százalékkal nőtt a KSH ma publikált adatai szerint. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete*a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 329 900 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 341 600 forint volt. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 306 500 forint volt.

 

A családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 219 400 forint volt. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlagot 228 ezer forintra becsüli a KSH.

 

Az infláció tavaly 2,8 százalék volt, így a reálkereset 8,3 százalékkal emelkedett.

A trendek fényében nem meglepő a piackutató Nielsen szintén ma publikált felmérésének eredménye, miszerint a magyarok 46 százaléka úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt éve. Ez magasabb, mint a 37 százalékos európai arány, az 58 százalékos világátlagtól ugyanakkor elmarad. Európán belül a románok helyezkednek el a skála pozitív végén 61 százalékkal, a másikon pedig az olaszok 17-tel.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a többség ne ütközne anyagi korlátokba.

A magyarok mindössze 2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szabadon költheti a pénzét. Ez csupán ötöde az európai átlagnak, és jócskán elmarad a globális 15 százaléktól is. Ennél sokkal népesebb az a tábor, aki „kényelmesen kijön” a pénzéből: idehaza százból 44-en tartoznak ide, szemben a 42 százalékos európai átlaggal.

A magyar megkérdezettek több mint felének (54 százalékának) azonban még mindig csak az alapvető megélhetésre elég a pénze. Európában ez az arány 48 százalék, a világátlag pedig 32 százalék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz átlagkereset fizetés KSH Nielsen Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.