Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. december 1. 16:04 Pénz

Nagyot nőttek tavaly a magyar jövedelmek

Tavaly az egy főre jutó éves nettó jövedelem 1,3 millió forint volt a KSH friss elemzése szerint, ami 8,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest. A változás illeszkedik a keresetek 2013 óta folyamatosan emelkedő tendenciájába, sőt, az elmúlt öt év során tavaly mérte a legnagyobb növekedést az előző évhez képest a statisztikai hivatal. Mindennek köszönhetően 2013 és 2017 között összességében közel egynegyedével több nettó bevétel jutott egy főre a háztartásokban. Ha a bejövő pénz valós értékének változását nézzük, akkor elmondható, hogy a reáljövedelem 5,9 százalékkal nőtt tavaly 2016-hoz képest.

 


A különböző jövedelmi források közül a munkajövedelmek súlya is tovább növekedett tavaly, tehát a háztartások bevételeinek egyre nagyobb része származik a munkáért kapott fizetésekből, és egyre inkább visszaszorul az olyan, úgynevezett társadalmi jövedelmek részaránya, mint a nyugdíjak és a családdal, gyermekekkel kapcsolatos ellátások – mindez a kedvező gazdasági helyzetről árulkodik.

 

 

A legjobban és a legrosszabbul kereső társadalmi csoportok közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket nézve azonban kedvezőtlen változás történt tavaly. A legkisebb bevételű tíz százalékba tartozó háztartásokhoz képest a legmagasabb jövedelmű tizedben tízszeres volt tavaly az egy főre jutó bruttó jövedelem. A jövedelmi különbségeket mérő Gini-együttható*Röviden megfogalmazva azt méri, hogy mennyire egyenletes a jövedelem eloszlása a társadalomban, értéke 0 és 100 között mozog, a nagyobb szám nagyobb egyenlőtlenségekre utal. és S80/S20-index*A legszegényebb és a leggazdagabb ötödök közötti jövedelemkülönbségeket méri, szintén a nagyobb értéke utal a mélyebb egyenlőtlenségekre. pedig arról árulkodik, hogy az egyenlőtlenségek 2012 és 2016 között tapasztalt stagnálását tavaly a növekedés váltotta fel – igaz, Magyarország e változások ellenére még mindig az unió közepesen egyenlőtlen országai közé tartozik.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar vergődés Európa alján, ahogy még sosem láttadÚj módon ábrázoljuk az európai jövedelemkülönbségeket. A környékbeli országok maguk mögött hagyták Magyarországot, de az összeomló Görögországra majdnem sikerült felzárkózni.

Nagyok a különbségek a leggazdagabbak és a legszegényebbek által elvárt jövedelmeket nézve is: a legkevesebb pénzből gazdálkodó háztartásokban havi nettó 80 ezer forint fejenkénti jövedelmet tartottak elégségesnek egy átlagos életszínvonal fenntartásához, míg ez az összeg a felső tíz százalékban 179 ezer forint volt. Érdekesség, hogy ez utóbbi összeg jóval, mintegy 45 százalékkal kevesebb, mint amennyi pénzt az ide tartozó háztartásokban megkeresnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA százezer leggazdagabb magyar betört az európai elitbe, a félmillió legszegényebb lecsúszottÖsszejött az európai felső tíz százalék a leggazdagabb magyaroknak. Közben a magyarok alsó néhány százaléka csúszik le, lassan az európai padlónak ütközik. Jövedelem-eloszlás még több pöttyel!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz jövedelem jövedelmi egyenlőtlenség KSH Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.