Hírlevél feliratkozás
Avatar
2018. november 15. 06:54 Pénz

Elképesztő adóssághalom húzza le Mészáros Lőrinc vidéki lapbirodalmát

Általában pénzgyárként gondolunk a kormányközeli médiacégekre, így Mészáros Lőrinc médiabirodalmára is. De ha jobban megnézzük az elérhető adatokat, akkor kiderül, hogy nem ilyen jó a kép. Az Opus médiaportfóliója mögött ugyanis több tízmilliárd forintos, bonyolult szerkezetű adósságtömeg van, amely csak az állami hirdetésdömpinggel tartható fenn. A közpénzből élő médiacég hamarosan kikerülhet Mészárosék tőzsdei cégéből, az Opus Globalból.

Mészáros Lőrinc médiaportfóliója jelenleg úgy néz ki, hogy az Opus Global Nyrt. birtokolja az Opus Press Zrt.-t, amelynek leányvállalata a legtöbb Mészáros-médiát, így most már a megyei lapok többségét is összefogó Mediaworks Zrt.*A portfólió legnagyobb része 2016-ban került a mai Mészáros-portfólióba, akkor, amikor az előző tulajdonos, az osztrák Heinrich Pecina utolsó tulajdonosi döntéseként megszüntette a Mediaworks legnagyobb múlttal rendelkező újságját, a Népszabadságot. A Mediaworks egyesült a kilenc vidéki lapot kiadó Pannon Lapok Társaságával és kisebb cégekkel együtt került az Opimus Press Zrt. tulajdonába.
Mészáros Lőrincnek van egy televíziója is, az Echo TV. Ez a tőzsdei a Mészáros-birodalmon kívül van, a Talentis Group Zrt. alá tervezték.
 

Első ránézésre kifejezetten egészséges cégnek tűnik a Mediaworks Zrt.: 2017-ben húszmilliárdnál is több árbevétel mellett 4,3 milliárd forint adózott eredményt ért el. Ez kétségkívül nagyon jól néz ki, de valójában önmagában nem árul el sokat a cégcsoport valós helyzetéről. Persze tudjuk, hogy nem feltétlenül racionális befektetői megközelítés uralkodik e médiaportfólió körül, de mégis érdemes ilyen szemmel megnézni a számokat és a cég hátterét.

A Mediaworks portfóliója nagyrészt nyomtatott lapok kiadásából áll, a cég nem különösebben erős az online területen. Ezért mindenképpen kérdés, hogy mennyire fenntartható az üzletmenet, attól függetlenül, hogy jelen pillanatban ömlik a hirdetési pénz a kiadóhoz a kormánytól és az állami cégektől. Ahogy korábban megírtuk, a cég bevételeinek több, mint hatvan százalékát adják az alku nélkül, listaáron hirdető állami cégek. Ha pedig a választási kampány miatt idén felpörgő kormányzati hirdetés-dömping bevételét is megpróbáljuk hozzászámolni, könnyedén 80 százalék fölé ugorhat ez az arány. Az kiadó tehát csak a bevételeinek egy apróbb részét szerzi a piacról.

Ha a bevételeket nézzük, a Mediaworks az eredménykimutatása szerint mind a hirdetési, mind a lapértékesítési bevételeit növelte 2016-ról 2017-re. A lapeladásból 5,2 milliárdról 6,9 milliárdra nőtt a bevétel, míg a hirdetési árbevétel még ennél is meredekebben ugrott meg, 2,8 milliárdról 8,2-re. De nőttek a költségek is: anyagjellegű ráfordítása a cégnek 6,8-ról 9,2 milliárdra nőtt, míg a bérköltségek a 2016-os 3,5 milliárd után 5,6 milliárdot tettek ki 2017-ben. Tehát hosszú távon 14,6 milliárdos költségszinttel kell számolnia a Mediaworksnek, amennyiben nem szánja el magát jelentős költségcsökkentő programra.

Ennek fényében messze nem tűnik bagatellnek a cég adóssága. A rövid távú kötelezettségállomány 2,9-ről 5,6 milliárdra ugrott, miközben a hosszú lejáratú adósság 7 milliárdról 5,8 milliárdra csökkent. Az 1,2 milliárdos különbséget is megtalálni a Mediaworks mérlegében, hiteltörlesztés soron szerepel. A hitelt az MKB Banktól vette fel a cég, erről tanúskodik egy óvadéki szerződés is, amely szerint egy 9,486 milliárd forint összegű hitel biztosítékaként az MKB-nál vannak óvadékban a cég papírjai.

 

Ám nem ez az egyetlen komoly kötelezettség a portfólió mögött. Az már az anyacég, az Opus Press mérlegéből és annak kiegészítő mellékletéből olvasható ki, hogy ők is 6,2 milliárdnyi hosszú távú kötelezettséget tartanak nyilván egy 2016-os, zárt körű kötvénykibocsátás eredményeként. A kötvényeket 2019 áprilisában vásárolják majd vissza, de valószínűleg nem saját forrásból. A cég tavalyi éves beszámolójában ugyanis az olvasható, hogy a „kötvénykibocsátásból adódó kötelezettségek teljesítése érdekében a társaság nem zárkózik el egy további kötvénykibocsátás lehetőségétől sem”. Ez pedig arra utal, hogy az Opus Press nem kifizeti tartozását, hanem egy újabbal váltja ki azt, és így eladósodva marad.

Ha a teljes médiaportfólió konszolidált számait nézzük, amelyre végső soron az Opus Global részvényesei is kíváncsiak lehetnek, azt láthatjuk, hogy összesen 13 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettségállományt tartanak nyilván, de ezen túl 15 milliárd forint rövid lejáratú kötelezettség is van. Utóbbiak java része szállítói követelés.

Ez igen sok adósság, és a számokból úgy tűnik, hogy a cégcsoport e nyereséges működés mellett sem képes vagyonának érdemi növelésére. Így hiába megingathatatlan a Mediaworks piaci fölénye a nyomtatott lappiacon, a toronymagas költségek és a jelentős hitelállomány miatt kizárólag az állami hirdetések jelenlegi struktúrája mellett tartható fenn a cég. Erre utal az is, hogy az Opus Press 2017-es beszámolójának kiegészítő melléklete szerint a Mediaworks méretes nyeresége ellenére mindössze 200 millió forint osztalékot fizetett.

Az egyre szűkülő lappiacon a Mediaworks zászlóshajóiként működő vidéki napilapok is jelentős léket kaptak: a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség és az Mfor közös gyűjtése alapján csak az elmúlt egy év alatt átlagosan 20, de 2014 óta már 40 százalék fölött csökkent a példányszámuk. Úgy tudni, a zuhanórepülés a kormánypárt háza táján is hónapok óta napirenden van (ahogyan az Andy Vajna, Habony Árpád, Matolcsy Ádám, Schmidt Mária és Heinrich Pecina által felvásárolt médiumok egyre nagyobb közpénzt felemésztő finanszírozása is). A helyzet kezelése Liszkay Gáborra, a Mediaworks elnök-vezérigazgatójára és az általa nyár óta gründolt Media Fundamentum Nonprofit Zrt.-re hárul majd, amely alá hamarosan berendeződhetnek a jelenleg kormány körüli üzleti kezekben lévő médiumok is. A nonprofit Zrt. mögött az Index.hu tulajdonosi szerkezetének mintájára egy alapítvány állhat majd, amely a Közép-Európai Sajtó és Média nevet kapta.

Bár az Opus Global részvényesei valószínűleg hamarosan elbúcsúzhatnak a feneketlen közpénzeket felemésztő, és jelentős adósságot felhalmozó Mediaworkstől, a hírek szerint a főrészvényes Mészáros Lőrinc befolyása mégis fennmaradhat az új fideszes médiaholding mögött. Erre utal legalábbis, hogy az egységesített fideszes holding kulcsintézményét, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt Mészáros egyik jogtanácsosa, Kertész József Tamás jegyezte be, akinek ügyvédi irodája, a Kertesz&Partners biztosítja majd a médiacsoport későbbi jogi szolgáltatásait is.

De az egykori Buda-Cash vezetők cégcsoportjának romjaiból létrejövő Opus részvényesei ezek után sem maradnak államilag felpumpált cég nélkül. Február óta húzódik a tőzsdei vállalatnál az a tőkeemelés, amellyel a Mészáros birodalom két meghatározó építőipari cége, az R-Kord és Mészáros és Mészáros Kft. többségi tulajdona is a részvénytársaságba kerül. A két cég tavalyi adózott eredménye több, mint 11 milliárd forint volt tavaly, ami jelentősen meghaladja a kieső Mediaworks eredményét. Sőt, hamarosan beolvadhat az Opusba a másik nagy Mészáros-részvénytársaság, a Konzum is, amely elsősorban a méretes szállodaportfóliójáról ismert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVégre megértettük a csodálatos Mészáros-részvények titkátIndokolt a húszezer százalékos emelkedés, mert Mészáros Lőrincre mindig lehet számítani: olcsón szerzett cégeket értékel drágára. Ilyen egyszerű.

Pénz állami hirdetések Mediaworks Opus Global Opus Press Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. január 31. 09:27 Közélet, Pénz

Egyre inkább csak Magyarországról és Oroszországról szól a közép-európainak szánt bank

Csehország és Szlovákia a napokban lépett ki, és hamarosan Bulgária és Románia is ki fog a budapesti székhelyű IIB-ből, amelyet az USA ki akart szorítani.

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Fontos

Pálos Máté
2023. február 2. 04:34 Közélet

Nem szaladt volna bele az Erasmus-pofonba a kormány, ha van fék és ellensúly

Néha talán még a kormánynak sem jönne rosszul, ha lenne valamilyen fék a brüsszeli fal előtt, ennek hiányában marad az elhúzódó csata az Európai Bizottsággal.

Kolozsi Ádám
2023. február 1. 17:17 Élet, Közélet

Februári tavaszi szünettel és júliusi vizsgákkal spórol a rezsin több nagy egyetem

Rendkívüli intézkedésekkel próbálják elérni a kormány által elvárt 25 százalékos megtakarítást. Kérdés, hogy nem kell-e majd emiatt kötbért fizetniük a gázszolgáltatónak.

Jandó Zoltán
2023. február 1. 04:35 Adat, Vállalat

Miért kapjuk négyszer drágábban az orosz gázt, mint a csehek?

Szijjártó Péter szerint az orosz gázszerződés árképlete sokkal kedvezőbb, mint a korábbi. Azzal az árképlettel azonban az elmúlt két évben több mint ezermilliárd forintot spóroltunk volna.