Hírlevél feliratkozás
Avatar
2018. november 15. 06:54 Pénz

Elképesztő adóssághalom húzza le Mészáros Lőrinc vidéki lapbirodalmát

Általában pénzgyárként gondolunk a kormányközeli médiacégekre, így Mészáros Lőrinc médiabirodalmára is. De ha jobban megnézzük az elérhető adatokat, akkor kiderül, hogy nem ilyen jó a kép. Az Opus médiaportfóliója mögött ugyanis több tízmilliárd forintos, bonyolult szerkezetű adósságtömeg van, amely csak az állami hirdetésdömpinggel tartható fenn. A közpénzből élő médiacég hamarosan kikerülhet Mészárosék tőzsdei cégéből, az Opus Globalból.

Mészáros Lőrinc médiaportfóliója jelenleg úgy néz ki, hogy az Opus Global Nyrt. birtokolja az Opus Press Zrt.-t, amelynek leányvállalata a legtöbb Mészáros-médiát, így most már a megyei lapok többségét is összefogó Mediaworks Zrt.*A portfólió legnagyobb része 2016-ban került a mai Mészáros-portfólióba, akkor, amikor az előző tulajdonos, az osztrák Heinrich Pecina utolsó tulajdonosi döntéseként megszüntette a Mediaworks legnagyobb múlttal rendelkező újságját, a Népszabadságot. A Mediaworks egyesült a kilenc vidéki lapot kiadó Pannon Lapok Társaságával és kisebb cégekkel együtt került az Opimus Press Zrt. tulajdonába.
Mészáros Lőrincnek van egy televíziója is, az Echo TV. Ez a tőzsdei a Mészáros-birodalmon kívül van, a Talentis Group Zrt. alá tervezték.
 

Első ránézésre kifejezetten egészséges cégnek tűnik a Mediaworks Zrt.: 2017-ben húszmilliárdnál is több árbevétel mellett 4,3 milliárd forint adózott eredményt ért el. Ez kétségkívül nagyon jól néz ki, de valójában önmagában nem árul el sokat a cégcsoport valós helyzetéről. Persze tudjuk, hogy nem feltétlenül racionális befektetői megközelítés uralkodik e médiaportfólió körül, de mégis érdemes ilyen szemmel megnézni a számokat és a cég hátterét.

A Mediaworks portfóliója nagyrészt nyomtatott lapok kiadásából áll, a cég nem különösebben erős az online területen. Ezért mindenképpen kérdés, hogy mennyire fenntartható az üzletmenet, attól függetlenül, hogy jelen pillanatban ömlik a hirdetési pénz a kiadóhoz a kormánytól és az állami cégektől. Ahogy korábban megírtuk, a cég bevételeinek több, mint hatvan százalékát adják az alku nélkül, listaáron hirdető állami cégek. Ha pedig a választási kampány miatt idén felpörgő kormányzati hirdetés-dömping bevételét is megpróbáljuk hozzászámolni, könnyedén 80 százalék fölé ugorhat ez az arány. Az kiadó tehát csak a bevételeinek egy apróbb részét szerzi a piacról.

Ha a bevételeket nézzük, a Mediaworks az eredménykimutatása szerint mind a hirdetési, mind a lapértékesítési bevételeit növelte 2016-ról 2017-re. A lapeladásból 5,2 milliárdról 6,9 milliárdra nőtt a bevétel, míg a hirdetési árbevétel még ennél is meredekebben ugrott meg, 2,8 milliárdról 8,2-re. De nőttek a költségek is: anyagjellegű ráfordítása a cégnek 6,8-ról 9,2 milliárdra nőtt, míg a bérköltségek a 2016-os 3,5 milliárd után 5,6 milliárdot tettek ki 2017-ben. Tehát hosszú távon 14,6 milliárdos költségszinttel kell számolnia a Mediaworksnek, amennyiben nem szánja el magát jelentős költségcsökkentő programra.

Ennek fényében messze nem tűnik bagatellnek a cég adóssága. A rövid távú kötelezettségállomány 2,9-ről 5,6 milliárdra ugrott, miközben a hosszú lejáratú adósság 7 milliárdról 5,8 milliárdra csökkent. Az 1,2 milliárdos különbséget is megtalálni a Mediaworks mérlegében, hiteltörlesztés soron szerepel. A hitelt az MKB Banktól vette fel a cég, erről tanúskodik egy óvadéki szerződés is, amely szerint egy 9,486 milliárd forint összegű hitel biztosítékaként az MKB-nál vannak óvadékban a cég papírjai.

 

Ám nem ez az egyetlen komoly kötelezettség a portfólió mögött. Az már az anyacég, az Opus Press mérlegéből és annak kiegészítő mellékletéből olvasható ki, hogy ők is 6,2 milliárdnyi hosszú távú kötelezettséget tartanak nyilván egy 2016-os, zárt körű kötvénykibocsátás eredményeként. A kötvényeket 2019 áprilisában vásárolják majd vissza, de valószínűleg nem saját forrásból. A cég tavalyi éves beszámolójában ugyanis az olvasható, hogy a „kötvénykibocsátásból adódó kötelezettségek teljesítése érdekében a társaság nem zárkózik el egy további kötvénykibocsátás lehetőségétől sem”. Ez pedig arra utal, hogy az Opus Press nem kifizeti tartozását, hanem egy újabbal váltja ki azt, és így eladósodva marad.

Ha a teljes médiaportfólió konszolidált számait nézzük, amelyre végső soron az Opus Global részvényesei is kíváncsiak lehetnek, azt láthatjuk, hogy összesen 13 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettségállományt tartanak nyilván, de ezen túl 15 milliárd forint rövid lejáratú kötelezettség is van. Utóbbiak java része szállítói követelés.

Ez igen sok adósság, és a számokból úgy tűnik, hogy a cégcsoport e nyereséges működés mellett sem képes vagyonának érdemi növelésére. Így hiába megingathatatlan a Mediaworks piaci fölénye a nyomtatott lappiacon, a toronymagas költségek és a jelentős hitelállomány miatt kizárólag az állami hirdetések jelenlegi struktúrája mellett tartható fenn a cég. Erre utal az is, hogy az Opus Press 2017-es beszámolójának kiegészítő melléklete szerint a Mediaworks méretes nyeresége ellenére mindössze 200 millió forint osztalékot fizetett.

Az egyre szűkülő lappiacon a Mediaworks zászlóshajóiként működő vidéki napilapok is jelentős léket kaptak: a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség és az Mfor közös gyűjtése alapján csak az elmúlt egy év alatt átlagosan 20, de 2014 óta már 40 százalék fölött csökkent a példányszámuk. Úgy tudni, a zuhanórepülés a kormánypárt háza táján is hónapok óta napirenden van (ahogyan az Andy Vajna, Habony Árpád, Matolcsy Ádám, Schmidt Mária és Heinrich Pecina által felvásárolt médiumok egyre nagyobb közpénzt felemésztő finanszírozása is). A helyzet kezelése Liszkay Gáborra, a Mediaworks elnök-vezérigazgatójára és az általa nyár óta gründolt Media Fundamentum Nonprofit Zrt.-re hárul majd, amely alá hamarosan berendeződhetnek a jelenleg kormány körüli üzleti kezekben lévő médiumok is. A nonprofit Zrt. mögött az Index.hu tulajdonosi szerkezetének mintájára egy alapítvány állhat majd, amely a Közép-Európai Sajtó és Média nevet kapta.

Bár az Opus Global részvényesei valószínűleg hamarosan elbúcsúzhatnak a feneketlen közpénzeket felemésztő, és jelentős adósságot felhalmozó Mediaworkstől, a hírek szerint a főrészvényes Mészáros Lőrinc befolyása mégis fennmaradhat az új fideszes médiaholding mögött. Erre utal legalábbis, hogy az egységesített fideszes holding kulcsintézményét, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt Mészáros egyik jogtanácsosa, Kertész József Tamás jegyezte be, akinek ügyvédi irodája, a Kertesz&Partners biztosítja majd a médiacsoport későbbi jogi szolgáltatásait is.

De az egykori Buda-Cash vezetők cégcsoportjának romjaiból létrejövő Opus részvényesei ezek után sem maradnak államilag felpumpált cég nélkül. Február óta húzódik a tőzsdei vállalatnál az a tőkeemelés, amellyel a Mészáros birodalom két meghatározó építőipari cége, az R-Kord és Mészáros és Mészáros Kft. többségi tulajdona is a részvénytársaságba kerül. A két cég tavalyi adózott eredménye több, mint 11 milliárd forint volt tavaly, ami jelentősen meghaladja a kieső Mediaworks eredményét. Sőt, hamarosan beolvadhat az Opusba a másik nagy Mészáros-részvénytársaság, a Konzum is, amely elsősorban a méretes szállodaportfóliójáról ismert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVégre megértettük a csodálatos Mészáros-részvények titkátIndokolt a húszezer százalékos emelkedés, mert Mészáros Lőrincre mindig lehet számítani: olcsón szerzett cégeket értékel drágára. Ilyen egyszerű.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz állami hirdetések Mediaworks Opus Global Opus Press Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.

Hajdu Miklós
2023. május 26. 12:35 Közélet, Pénz

Olyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnni

A rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

Pálos Máté
2023. május 23. 15:54 Pénz

Elkezdték a vágást Matolcsyék, így a magyar kamatszint már csak a 14. legmagasabb a világon

Az infláció azonban továbbra is közellenség, fogalmazott a jegybankelnök.

Fontos

Stubnya Bence
2023. május 27. 04:32 Podcast

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.

Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

Változatos formában, de máig sokan süllyednek rabszolgasorsba, Magyarországon főleg a kiszolgáltatott, alacsony státuszú embereket fenyegeti a kényszermunka.

Váczi István
2023. május 26. 16:49 Világ

Van fontosabb földgáz is az orosznál Kína számára

Miközben az új orosz vezetékkel kapcsolatos döntést halogatják, Közép-Ázsia felé ők szeretnék felgyorsítani a megvalósítást.