Hírlevél feliratkozás
Avatar
2018. október 14. 15:54 Pénz

Cristiano Ronaldo egy 21 éves lánytól tanulhat az üzleti életben

(A szerző Jónap Richárd, a Concorde Csoporthoz tartozó Accorde Alapkezelő portfóliómenedzsere.)

Cristiano Ronaldo és Lebron James napjainkban mind a játéktudásukat, mind pedig a marketingértéküket tekintve a globális sport legnagyobb királyai. Krisztusi korba érve 2018 nyarán megkötötték életük utolsó nagy szerződését, ahol a sportszempontok mellett már a pályafutásuk utáni karrierjükre is nagy hangsúlyt helyeztek. A két 33 éves zseni életpályája meglepően sok hasonlóságot mutat.

Ronaldo Madeirán született egy szakácsnő és egy kertész negyedik gyermekeként. Amikor áldott állapotba került, anyukája azon gondolkozott, hogy elveteti a gyermeket, mert a család anyagi helyzete már nemigen engedett meg még egy éhes szájat. Az apuka alkoholbeteg volt. James korai évei ennél is nehezebbek voltak. Lebron anyukája 16 éves volt a fia születésekor, az apuka nem volt jelen a gyermek életében. Lakásról lakásra költözve folytatott a mama kíméletlen küzdelmet a mindennapi betevő biztosításáért.

Mindketten mérhetetlen kitartást hoztak gyermekkorukból magukkal, a nyilvánvaló tehetség mellett a nagyon komoly edzésmunka megszállottjai. Napjaink fizikális és atletikus paramétereket minden fölé helyező csapatsportjaiban ők ketten az abszolút etalonok. Gyermekkori benyomásaik miatt Ronaldo egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, míg James a talán legpéldásabb családi életet élő csúcssportoló ma a világon, aki középiskolás szerelmével neveli három gyermekét.

LeBron James. Fotó: AFP/Europress

Mind Ronaldóra, mind Jamesre már 18 éves korában csiszolatlan gyémántként tekintettek a labdarúgás és a kosárlabda szakemberei. Ronaldo a 2003-as év nyarán, egy Sportinggal játszott barátságos mérkőzés után igazolt a Manchester Unitedhez, míg James ekkor került be az NBA-be. Sir Alex Ferguson karrierje egyik legizgalmasabb fiatal tehetségeként jellemezte a labdarúgót.

James esetében a középiskola végén a csapatnak már egy 5500 fős egyetemi csarnokot kellett kibérelnie a meccseire, így fért el ugyanis az összes játékosmegfigyelő, aki az új csodagyerekre volt kíváncsi. Még pályára sem lépett az NBA-ben, de a Nike már egy 93 millió dolláros hétéves szerződést kötött vele. A világ döbbenten figyelte ezt a számot akkoriban. Utólag nézve nagyon jutányos árat fizetett a sportszergyártó.

Később a Nike egy komoly közös pont lett két főhősünk életében. James 2015 végén, míg Ronaldo 2016 végén kötött élethosszig tartó szerződést az amerikai sportszergyártóval.

Michael Jordanen kívül másnak ilyen szerződés még nem jutott.

A két sportoló élete 2003 és 2018 között már egyre nagyobb rivaldafényben zajlott. Közös pont az első hat-hét profi év utáni váltás egy még erősebb klubba. Itt teljesedett ki igazán a két karrier, bár különbség, hogy James négy Miamiben eltöltött év után visszaigazolt szülővárosába, Clevelandbe.

Ronaldo öt egyéni Aranylabda mellett ötször nyert Bajnokok Ligáját, míg James három bajnoki cím mellett négyszer volt az NBA legértékesebb játékosa. Nagyon nehezen megdönthető egyéni rekordok sorát hagyják az utódokra. Ronaldo már 121 Bajnokok Ligája-gólnál járt a 2017/18-as szezon végén, miközben a korábbi rekorder Raul 70 találatnál fejezte be. A Real Madrid színeiben 292 meccsen lőtt 311 gólt. Messi itt még azért odaérhet és oda is ért bizonyos dicsőségek tekintetében. James az NBA rájátszásaikban eddig 6911 pontot dobott, a listán második Michael Jordan 5987 pontnál áll. A nyolc egymás után lejátszott döntő is tekintélyt parancsoló statisztika.

Mind Lebron, mind pedig Cristiano immár 15 éve futja félelmetes karrierjét. Tíz éve szinte (Messiről itt ne feledkezzünk meg) egyeduralkodók szeretett sportáguk világában. Ezt a hosszúságú karriert nagyon tudatos munkájuk mellett az önmagukba való szinte példátlan befektetésnek is köszönhetik. Ronaldo kirobbanó formája és ereje itthon jobban ismert. Lebron James sem hanyagolja el azonban legfontosabb munkaeszközét, a testét.

Beszámolók szerint évi 1,5 millió dollárt költ a testi állapota tökéletes szinten tartására.

Az otthon berendezett teljes értékű konditeremtől kezdve a különböző edzők, masszőrök, táplálkozási szakértők alkalmazásán át sok tétel tartozik ide. Pár éve 12 kilót fogyott, hogy még atletikusabb legyen, és csökkentse a térdein, ízületein lévő nyomást. Ezekkel a döntésekkel évekkel hosszabbítja meg a sportolói karrierjét. A csúcson lévő sportolók egy jelentékeny része – élükön Ronaldóval – teljesen hasonlóan jár el.

A két ikon 2018-ban krisztusi korba ért. Pályafutásukból még mindig hátravan néhány erős év, köszönhetően a fókuszált és sportszerű életmódnak. Ronaldo három Bajnokok Ligáját nyert a Real Madriddal zsinórban, 2016-ban pedig Eb-trófeát a portugálokkal. Zinedine Zidane zsenialitása még érdemben emelni tudott Cristiano játékának a színvonalán.

James ugyan nem nyert bajnoki címet az elmúlt két évben, ám amit idén csinált a rájátszásban, arra elakadt minden szakírónak a szava. Ahogy egyedül vitte be csapatát az NBA döntőjébe, arra csak egy példát lehet hozni a sporttörténelemből, Maradona 1986-os világbajnokságát. Ha karrierjüket szeretnénk valakihez hasonlítani, akkor egy-egy összehasonlítási alap maradt csupán: Lionel Messi és Michael Jordan. A sztori befektetői és tőkepiaci szemüvegen keresztül nézve itt kezd nagyon izgalmassá válni.

„Ő hozzáértő. Intelligens a pénzügyi kérdésekben. Elképesztő számomra az érettsége, amiről bizonyságot tesz.”

Nem akárki mondta ezeket a dicsérő szavakat Lebron Jamesről, mint a befektetőguru Warren Buffett. James pontosan tudja, hogy a neve mit ér a mai világban. Az Economist szerint Cleveland és környéke évente 500 millió dollárral magasabb GDP-t állított elő azokban az években, amikor James ott játszott. Ezt nevezte az újság Lebron-hatásnak, ami egyébként 0,42 százalékot jelentett a helyi GDP-hez mérve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszámolták, mennyi pénzt jelent egy városnak, ha LeBron James ott játszikAz NBA sztár most elmegy Clevelandből, így megcsappan a nézőszám és bezárnak az éttermek.

Csak a Cleveland Cavaliers jegybevétele éves szinten 129 millió dollárral emelkedett a 2014-es hazaigazolásakor. Előtte 68 dollár, utána 195 dollár volt az átlagos jegyár. A Harvard Kennedy School professzora kimutatta, hogy mind a Miamiba, mind a Clevelandbe igazolásakor a csapat csarnokának egy mérföldes körzetében 13 százalékkal nőtt az éttermek száma.

„A legfontosabb az egyesület, utána a csapat és végül a játékos” – tartja a régi mondás, amit napjainkra nemcsak James cáfol meg döbbenetes módon, hanem Ronaldo is. A Real Madrid első hazai spanyol bajnoki meccsére 2014 és 2017 között átlagosan 64 905 néző volt kíváncsi. A Getafe elleni 2018. augusztus 19-én lejátszott mérkőzést – ami az első volt Madridban a Ronaldo-éra után – 48 466 szurkoló előtt játszották le. Mindeközben Torinóban nem lehet Juventus meccsjegyhez jutni. A Juventus idegenbeli olasz bajnoki meccseire pedig két-háromszorosára emelik a jegyárakat a csapatok. Mindenki Ronaldot szeretné látni.

És itt meg is érkeztünk a két vizsgált szupersztár idén nyáron lezajlott átigazolásához. Ronaldo 100 millió euróért a Real Madridból a Juventushoz igazolt a következő négy évre, ahol évi 30 millió eurót fog keresni. James a Cleveland Cavalierstől a Los Angeles Lakershez ment szabadügynökként*a lejárt szerződésű játékosok szabadon igazolhatók, ahol évi 38,5 millió dollárt keres majd. Az ő szerződése is négyéves.

A két kontraktus egymás ikertestvére.

A két kiemelkedő sportoló eddig is komoly hasonlóságoktól hemzsegő életpályája most szinte teljesen egy mederbe terelődött. Még semelyik sportágban nem kötött 33 éves játékos ilyen összegű és hosszúságú szerződést. Életmódjuk, edzésmunkájuk, a testük karbantartására fordított energiájuk predesztinálta őket erre.

Mindkét klubnak busásan megéri a két szupersztár szerződtetése. Az 500 millió dolláros clevelandi Lebron-hatást nyugodtan áthelyezhetjük Kaliforniába is, sőt jó eséllyel ez még nagyobb is lesz, tekintve a piac méretét.

Ha létezik Lebron-hatás, akkor természetesen létezik Cristiano-hatás is. Napjainkban az olasz labdarúgásnak mint egy falat kenyérre, úgy volt szüksége valami nagy dobásra. A Ronaldo-szerződés az egész bajnokság, a Serie A számára egy fantasztikus esemény.

Véleményem szerint a következő egy év meg fogja mutatni azt, hogy akár tetszik, akár nem, a megasztár üzleti értéke nagyobb, mint magáé a klubé. Ronaldo a következő négy évben az átigazolási díjjal, ügynöki jutalékokkal, fizetéssel és adókkal összesen 340 millió euróba fog kerülni a Juventusnak, ami évi 85 millió eurós költség.

A KPMG készített egy elemzést, hogy éves szinten mennyivel nőhet a zebracsíkos mezben játszó klub bevétele a transzfer hatásaként. A következő számok a könyvvizsgáló cég becsléseinek a középértékei. A bérlet és jegybevétel 15 millió, a meccsnapi bevétel szintén 15 millió, a tévés jogdíj 17 millió, a merchandise 16 millió, míg a reklámbevétel 29 millió euróval nőhet meg. Ez összesen 92 millió euró.

És a becslések nagyon szolidak.

Az Adidas például 23 millió eurót fizet a mezszállítási szerződésért évente a Juvénak, miközben a Barcelona 111 milliót kap a Nike-tól. Az első nap eladott 520 ezer CR7 mezből kifizeti a német gyártó a következő kétéves mezszállítási szerződés díját. Arról itt már ne is beszéljünk, hogy egy Ronaldónál kisebb játéktudású sztár költsége is lenne legalább a fele a portugálénak, anélkül, hogy annak bármilyen pozitív hozzáadott értéke lenne pénzügyileg.

Egy szó, mint száz, Ronaldo ugyanolyan olcsó lesz a Juventusnak, mint amilyen olcsó volt 2009-ben a Real Madridnak az akkori világrekord összegért. A Lebron-hatáshoz hasonlóan Torino, a torinói éttermek és szállodák, az egész olasz labdarúgó-bajnokság és annak összes csapata igazi nyertese ennek az átigazolásnak. A felértékelési hatás valószínűleg itt is csak James clevelandi számaihoz hasonlítható. Rettentően cinikusan hangzik, de Ronaldo a Juventustól kapott 30 millió eurója mellé kérhetne ugyanennyit az olasz ligától és a többi csapattól is, és még ekkor is dörzsölhetnék a tenyerüket az olaszok.

Folytatva a gondolatmenetet Jamesszel és a két szerződés közötti párhuzammal, életük utolsó komoly szerződése már kettős célt szolgál. A klasszikus mondás szerint az élsportoló kétszer hal meg, egyszer a sípszónál (vagy dudaszónál) az utolsó mérkőzésén és egyszer földi halandóként. Mind Ronaldo, mind James, illetve az őket képviselő és a nevükből már most nagyon jól élő üzleti csoportok tudatosan készülnek az utolsó sípszó utáni pillanatra.

A mostani szerződések sportszakmailag megkérdőjelezhetetlenek, ám egyikük részéről sem a további címek és trófeák iránti hajtás az elsődleges cél. Mindkét játékostól várható, hogy továbbra is ki fogják tenni a szívüket a pályán, minden körülmények között harcolni fognak a győzelmekért és a bajnoki címekért. A mostani két átigazolás azonban már a helyszínről és a sportolói pályafutás utáni üzleti karrierről is szól.

Fotó: AFP/Europress

James kosárlabda utáni elsődleges érdeklődési területe a média, emiatt evidencia volt a Los Angelesbe szerződése. Ronaldo már napjainkban is az egyik legkomolyabb divatikon. Ezt a karriert építendő választhatott Párizs és Milánó között. A két milánói futballklub jelenlegi sanyarú helyzetében a 143 kilométerre lévő Torino volt a racionális döntés.

A 2018-as évben fizetésként és szponzori pénzekből 108 millió dolláros bevételhez jutó Ronaldo és a 86 milliót kereső James jelenlegi jövedelme már most is felfoghatatlannak tűnik az átlagember számára. Az az üzleti modell azonban, amiben még aktív sportolóként vannak, számukra már nem a legjövedelmezőbb típus napjainkban. Klubcsapatok, bajnokságok, klubtulajdonosok, sportszergyártók, szponzorok és még sok mindenki keres a nevükkel a javadalmazásuknak többszörösére rúgó összegeket.

A személyes brandjükből származó pénzek jelentékeny része ezáltal kifolyik a kezeik közül.

Eddig ez volt a világ természetes rendje. Ám napjainkban a közösségi média kezd szinte mindent drasztikusan átalakítani, amit eddig a világról gondoltunk. Itt jön a képbe az Instagram királynője, Kylie Jenner, aki az amerikai szabályok szerint még csak augusztusban lett nagykorú, ám sok mindent megtaníthat a labdarúgás, valamint a kosárlabda királyának.

Kylie Jenner jelenleg a személyes brand pénzzé alakításának nem hivatalos világbajnoka. Instagramos posztolásokon keresztül felépített, kozmetikai eladásokból származó vagyonát 900 millió dollárra becsülik 21 éves korára. Sokan legyintenek erre, mondván, a 115 millió Instagram-követővel rendelkező hölgy mögött nincs semmilyen teljesítmény.

Szerintem teljesítmény nélkül ennyi idősen ennyi pénzt keresni óriási eredmény. Se Ronaldo, se James nem tudott eddig ennyit összerakni, hiába ülnek hosszú ideje a labdarúgás, illetve a kosárlabda csúcsán. Pedig Ronaldo tulajdonképpen David Beckham marketingértékét és Messi játékerejét tudhatja magáénak egy személyben.

Amit ez a két ember meg tud csinálni a pályafutása végén, az a Jenner-modell lemásolása. Ronaldónak 141 millió Instagram-követője van. Könnyen el tudom képzelni, hogy a Ronaldo és a James mögött álló üzleti csoportok már komolyan tanulmányozzák a Jenner-szisztémát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKicsit túlzásnak tűnik, hogy Selena Gomez 140 millió forintot kap, ha posztol valamitEgyre nagyobb összegeket kapnak az úgynevezett véleményvezér befolyásolók, ha reklámtartalmú posztokat helyeznek el a közösségi médiás oldalaikon.

A Kylie Jenner anyukája által létrehozott üzleti modell zseniális, és napjainkban az összes globális divatmárka számára komoly aggodalmakat okozhat a terjedése. A modell lényege, hogy a közösségi médiában elképesztő mértékben befuttatott személyes brandet képviselő üzleti csoport minden nagy céget kiiktat az eladási folyamatból. Jenner modellje a sajátmárkás termékek értékesítésére épül, aminek során minden munkát alvállalkozók végeznek el. A hölgy posztol, a rajongók pedig kiéhezve várják a kozmetikai termékeket, amiket Kylie Jenner a nevével elad.

Nincs már szüksége divatmárkákra vagy kozmetikai cégekre. Közvetlenül éri el az interneten keresztül a rajongóit/vásárlóit, ezáltal a személyes brandjéből kisajtolható összes pénz nála marad. A világban zajló változások félelmetes sebességéről tanúskodik, hogy Kylie Jenner az Instagram segítségével majdnem akkora vagyont tudott rövid idő alatt felhalmozni, mint amennyiért hat és fél éve a Facebook az egész Instagramot megvette (1 milliárd dollár, 2012. április 9.)

Visszatérve Ronaldóhoz és Jameshez, amennyiben valamelyik úriember fel tud építeni egy olyan saját márkát, amely képes milliárd dolláros éves árbevételt termelni, akkor a brand arca könnyen találhatja magát tíz év múlva a világ 100 leggazdagabb embere között. Ehhez most 14 milliárd dolláros vagyon kell. Ezeket a folyamatokat elnézve a mostani részvénypiaci száguldás ellenére sem ülhet a Nike (és másik piacvezetőként az Adidas) menedzsmentje nyugodtan a babérjain. Nem véletlenül kötöttek két-három éve élethosszig tartó szerződést Ronaldóval és Jamessel.

(Az írás a Concorde Iránytű magazinban megjelent cikk szerkesztett változata.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Cristiano Ronaldo Instagram Juventus Kylie Jenner LeBron James Los Angeles Lakers Nike Real Madrid Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.