Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 9. 16:50 Élet, Világ

Kiszámolták, mennyi pénzt jelent egy városnak, ha LeBron James ott játszik

LeBron James, napjaink legjobbnak tartott kosárlabdázója Clevelandből Los Angelesbe igazolt, vasárnap jelentették be, hogy négy évre szóló, 154 millió dolláros szerződést kötött a nyugati parti város csapatával, a Lakersszel. Hogy mi lesz most Clevelanddel, az nemcsak sportszempontból, hanem anyagi értelemben is jó kérdés.

Annyira jó, hogy a CNBC neki is állt kiszámolni. LeBron James két szempontból is kiváló alany arra, hogy megnézzék a városra gyakorolt hatását. Egyrészt profi pályafutása során eddig csak két helyen játszott, az első hét évet Clevelandben töltötte, majd négy szezont húzott le Miamiban, hogy 2014-től három évre megint visszatérjen Ohio állam második legnagyobb városába. Másrészt pedig Clevelandnek nincs annyi sztárja, hogy James kiesését pótolni tudják, a környék lakosai számára a jelenléte egyenlő azzal, hogy van szupersztárjuk vagy nincs, ezért a neki köszönhetően elköltött dollárokat kevésbé tudják máshova átcsoportosítani.

A Harvard Kennedy School kutatói már tavaly májusban tanulmányban vizsgálták a kérdést, akkor még csak a Clevelandből Miamiba tett négyéves kitérőt elemezve. Azt találták, hogy annak a stadionnak az 1,6 kilométeres (1 mérföldes) körzetében, ahol LeBron James játszik, 13 százalékkal nő a vendéglátóipari egységek száma, és ebben a mikrorégióban 23,5 százalékkal emelkedik a foglalkoztatottak száma.

Mivel Cleveland egyetlen szupersztárja LeBron James, nyilvánvaló, hogy a jegyeladások 2010-es visszaesése az ő távozásának tudható be: a következő két évben 37 százalékkal kevesebb jegyet tudtak csak eladni a “Q”-nak becézett arénába. Amikor visszatért, két szezon alatt visszaállt az eredeti mennyiség, ráadásul ezalatt az idő alatt 60 dollárról 108 dollárra sikerült emelni az átlagos jegyárat.

Most, amikor bejelentette, hogy a Los Angeles Lakers mezét húzza fel, az ottani jegyek és bérletek utáni online érdeklődés hirtelen 1800 százalékkal megemelkedett.

Clevelandbe az elmúlt két szezonban sokan utaztak elsősorban azért, hogy meccset nézzenek, az általuk szállásra és étkezésre költött összeg most kiesik a városi bevételből. Amikor LeBron James visszatért Miamiból, a város turisztikai bevételei 10 százalékkal megemelkedtek, ami évi 100 millió dollárt jelent. A szakértői vélemények azonban megoszlanak arról, hogy ennek mekkora része köthető ténylegesen a kosárlabdához, és most mennyi fog kiesni.

Miamiban LeBron James megjelenése és távozása egyáltalán nem jelentett ekkora változást, és várhatóan így lesz ez Los Angelesben is, mert ott messze nem ő lesz az egyetlen szupersztár sportoló. Cleveland azonban kiváló példáját adja annak, hogy ha egy városnak kevés szuperhőse van, akkor gazdaságilag is sokkal jobban függ tőlük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ átigazolás Cleveland kosárlabda LeBron James Los Angeles NBA Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.