Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 27. 14:11 Élet, Világ

Kicsit túlzásnak tűnik, hogy Selena Gomez 140 millió forintot kap, ha posztol valamit

Selena Gomez mexikói származású amerikai énekes- és színésznőnek 132 millió követője van az Instagramon, és cikkünk megjelenésekor 1406 bejegyzés fűződik a nevéhez. Ezek egy része nyíltan reklámtartalmú, legutóbb például január 3-án egy Coach márkájú táskával pózolt, és azt írta, már alig várja, hogy elinduljon a cég új kampánya. Gomez amúgy is a Coach egyik szerződött arca, és nem tudni, hogy milyen megállapodás szerint posztol az énekesnő, de a Financial Times a napokban azt írta, hogy egy-egy hasonló bejegyzésért 550 ezer dollárt, azaz durván 140 millió forintot kap.

Gomez említett posztja több mint 5 millió kedvelést és 67 ezernél több kommentet gyűjtött be, így a táskás fotó világszerte potenciális vevők millióinak agykérgébe égett bele. Ez az influencer marketing semmihez sem hasonlítható erőssége, amikor egy nagyon ismert, vagy egy kisebb szubkultúrában meghatározó személyiség olyan természetes módon jeleníti meg a reklámozott terméket, mintha amúgy önként is ajánlaná. A legtöbb esetben persze a szálak összeérnek, és az influencer valóban kötődik az adott termékekhez, ami könnyedén teszi hitelessé a kampányokat. (Túljutottunk már a hőskorszakon, amikor pénzért bárkinek korpásodott a haja.)

Az influencer marketinget a hirdetők egyre jelentősebb része tartja hatásosabbnak és főleg költséghatékonyabbnak, mint a hagyományos csatornákat, ezért erre a területre egyre nagyobb pénzeket csoportosítanak át. A megszokott hirdetési módszereket ez nem váltja ki, de ma már szinte kötelezően egészíti ki, vagyis a hirdetési torta további szeletelésének vagyunk tanúi. Az is a véleményvezéreknek kedvez, hogy felmérések szerint világszerte 615 millió eszközre telepítettek már reklámblokkoló szoftvereket, egy influencer posztja azonban elegánsan kikerüli ezeket, a hirdető üzenetével együtt.

 

A New Year’s first just for you guys- I’m so excited to reveal my new @Coach campaign. #CoachSS18 #CoachNY

Selena Gomez (@selenagomez) által megosztott bejegyzés,

A kampányokat természetesen már jó ideje ügynökségek szervezik, ők hozzák össze az influencereket a hirdetőkkel, és ők segítenek kitalálni a közösségi médiás megjelenések kreatív tartalmát is. Az egyik erre szakosodott ügynökség, a Mediakix becslése szerint az influencer marketing piaca jelenleg évi 1 milliárd dolláros lehet.

A folyamat a bloggerekkel kezdődött, a szélesebb körben olvasott blogokra a hirdetők előszeretettel helyeztek el termékmegjelenítéseket, mára azonban a közösségi média vette át a vezető szerepet. Ezen belül az Instagram, a Snap és a YouTube vezet. A fotók megosztására szolgáló Instagramon például a felhasználók 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy poszt valamilyen konkrét akcióra inspirálta, például egy weboldal felkeresésére vagy konkrétan vásárlásra. Az Instagramot azért is szeretik az ügynökségek, mert azon könnyen követhető az elért hatás, átlátható, hogy hány embert és konkrétan kiket ért el a poszt. A megosztások olyan hatással vannak, mint amikor valami szájról-szájra terjed, márpedig ez felmérések szerint 200-szor hatékonyabb, mint egy szimplán feladott hirdetés.

Jean-Claude Biver, a TAG Heuer luxusóra-márka vezetője a Financial Timesnak azt mondta, hogy amióta Cristiano Ronaldo és Bella Hadid modell lett a nagykövetük, sokkal több fiatal veszi az óráikat, ami nem csak a jövő szempontjából ígéretes, hanem már a jelenben is sokat hoz, mert a felmérések szerint a luxustermékek piacán az ezredforduló tájékán született generáció költése már jelentős.

 

Cristiano Ronaldo (@___.cristiano.___) által megosztott bejegyzés,

Az influencerek díjazása ma még nagyon változó. Egy márka általában komplex szerződésben állapodik meg a véleményvezérrel, hogy többek között a közösségi médiás posztokban is együttműködjön vele, és a posztokért kapott összeg nagyon sok mindentől függhet.

A Financial Times szerint egy 100 ezer Instagram követővel rendelkező véleményvezér 2 ezer fontot, azaz 710 ezer forintot kaphat bejegyzésenként, a 4-20 millió követő közötti celebek tarifája azonban már 1,8-4,6 millió forint között mozog.

A luxusmárkáknak az ilyen kampányokkal egyébként az is a céljuk, hogy a leszerződött celeb valóban megszeresse a termékeiket, és a szerződés lejárta után, kvázi ingyenreklámként is hű maradjon hozzájuk. Ezért fontos már a kezdetektől fogva, hogy az influencert ne pusztán a számok alapján szerződtessék. Így a kisebb táborral bíró véleményvezérek is fontosak lehetnek, hiszen náluk a tapasztalatok szerint könnyebb kialakítani a kötődést.

Chiara Ferragni, az egyik legfelkapottabb divatblogger például azt mondja, mindent csak lelkesedésből, és gyakran önteltségből csinál. Jelenleg 11 millió követője van az Instagramon, de tavaly 6 millió euró bevételt ért el influencer marketingből, számításai szerint ez idén 80 százalékkal nőni fog. Ez jelentős összeg, ahhoz képest, hogy a saját cipőmárkájának értékesítése, vagyis a tényleges biznisz évi 20 millió dolláros bevételt hoz.

A véleményvezérekkel szemben alapvető követelmény, hogy egyértelműen jelöljék a reklámtartalmat, Magyarországon Kasza Tibor és Rubint Réka után nemrég Dukai Regina is belefutott abba, hogy a Gazdasági Versenyhivatal szerint ezt nem tette meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDukai Regina is megúszta büntetés nélkül a jelöletlen Instagramos reklámokatA versenyhivatal érveléséből úgy tűnik, eddig nem felelt meg a törvényeknek Dukai Instragram és Facebook-oldala, de büntetés helyett elfogadják a kötelezettségvállalást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ influencer marketing Selena Gomez véleményvezér Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.