Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 27. 11:14 Pénz

Vannak, akiknek még mindig óriási profitot termel a bitcoin

Először engedett betekintést számaiba a kriptodeviza-biznisz legjelentősebb, egyben leginkább titkolózó és legmegosztóbb vállalata, a Bitmain Technologies, amely a hongkongi tőzsdére készül bevezetni a részvényeit. A közzétett számokból kiderül, hogy az idei első fél évben a cég bevétele 2017 azonos időszakához képest körülbelül tízszeresére, 2,8 milliárd dollárra emelkedett, miközben a profit a kilencszeresére, 742,7 millióra ugrott. A tőkearányos megtérülés 58,9 százalékos.

A forgalom nagy részét, 94,3 százalékát a kriptodevizák előállításához szükséges eszközök értékesítése adta. Ebben a cég világpiaci részesedése 75 százalék körüli. Olyan szerverméretű dobozokról van szó, amelyek nem a személyi számítógépeknél megszokott alkatrészekből állnak, hanem olyan egységekből*például videokártyákból, amelyek a minél nagyobb számítási teljesítményhez szükségesek.

A kriptodevizák úgy jönnek létre, illetve az azokkal végzett tranzakciók úgy zajlanak, hogy az adott rendszernek dolgozó számítógépek bonyolult kódolási feladatokat végeznek el, jutalmul pedig bizonyos mennyiségű bitcoint, ethert vagy más kriptodevizát termelnek a tulajdonosaiknak. A néhány száz vagy pár ezer dollárba kerülő berendezéseket erre szakosodott cégek veszik, és valamilyen olcsó áramforrást kihasználva helyezik őket üzembe. A 2013-ban alapított Bitmain saját szerverfarmot is üzemeltet, amivel szintén a világ legjelentősebbjei közé tartozik.

Az első féléves számok meglehetősen meggyőzők, de sokan megkérdőjelezik ezek fenntarthatóságát, hiszen a kriptodevizák összesített értéke idén nem kevesebb mint 600 milliárd dollárral zuhant. Ez valószínűleg csökkenti a keresletet a Bitmain termékei iránt, emellett a kriptodevizák előállítása is kevésbé jövedelmezővé vált. Ezért többen úgy vélik, hogy a cég alapítói még azelőtt szeretnék learatni munkájuk gyümölcsét a tőzsdei bevezetéssel, mielőtt túl késő lesz.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRossz idők járnak a bitcoinraA kriptodevizák összesítette piaci értéke 190 milliárd dollárra esett, pedig januárban ez a szám még 835 milliárd volt.

 

A két kínai alapító, Jihan Wu és Micree Zhan persze nem így áll a dologhoz. Előbbi azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia területén is szeretnék megvetni a lábukat, mert ott ugyanúgy fontos a nagy számítási teljesítmény, mint a kriptodevizák előállításánál.

Azt egyelőre nem közölte a cég, hogy milyen ársávot céloz meg vagy mennyi tőkét akar bevonni. A Bloomberg által elért források 3 milliárd dollárt említettek augusztusban. A kibocsátás annak is tesztje lesz, hogy mennyire hisznek a befektetők még az ágazatban.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint 60 milliárd forintnyi bitcoint öntöttek a piacraMintegy 63 milliárd forint értékben adott el bitcoint és bitcoin cash-t a négy évvel ezelőtt bedőlt Mt. Gox kriptodeviza-tőzsde vagyonfelügyelője.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin Bitmain Hongkong kriptodevizák tőzsdei bevezetés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.