Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 9. 17:31 Pénz

Nyolc perc alatt 9 milliárdot hozott Mészáros Lőrincnek a Fidesz kétharmada

Minden Mészáros Lőrinchez köthető tőzsdei cég részvényárfolyama kilőtt hétfőn. Az Opus, a Konzum, az Appeninn és a CIG Pannónia is napi limittel emelkedik*15 százaléknál nagyobb mértékben napon belül nem emelkedhet egy hasonló kategóriás részvény árfolyama..

A tavaly hihetetlen ütemben dráguló részvények az elmúlt hetekben önmagukhoz képest kifejezetten gyengén teljesítettek . Volt, hogy néhány napon belül 10-15 százalékkal gyengültek, a Mészáros csoport két legfontosabb cégének, az Opusnak és a Konzumnak a papírjai pedig pénteken jóval az év eleji szint alatt zártak.

Az ok teljesen egyértelműen a politikai helyzet teremtette bizonytalanság volt. Ezeknek a cégeknek a sikere ugyanis nagyban kötődik a Fidesz kormányzásához, a választások közeledtével pedig a piac szép lassan elkezdett beárazni egy esetleges gyengébb szereplést, vagy vereséget is. A vasárnapi országgyűlési választáson azonban a kormánypártok ismét kétharmados többséget szereztek a parlamentben, így a politikai kockázat egy pillanat alatt elillant.

Ennek megfelelően reagáltak az árfolyamok, ami tízmilliárdokkal értékelte fel a teljes csoportot, és milliárdokkal Mészáros Lőrinc részvénycsomagját is. A felcsúti polgármesternek közvetlen tulajdonrésze csak az Opusban és a Konzumban van, előbbiben 23,7, utóbbiban szűk 20 százalék. Ez a pakett most nagyjából 9 milliárd forinttal ér többet, mint a reggel kilenc órai tőzsdenyitás előtt. A 77 millió Opus részvény 7,16, a közel 4,1 millió Konzum pedig 1,8 milliárd forinttal értékelődött fel. Ráadásul mindezt néhány perc alatt, hiszen 9:08-kor már mindkét részvény árfolyama napi limittel emelkedett*A Konzum utána még elmozdult erről a szintről, de csak rövid időre..

A választási siker azonban még ennél is sokkal nagyobb vagyongyarapodást hozott Mészáros Lőrincnek. Egyrészt a felcsúti vállalkozónak az említettnél egész biztosan nagyobb részesedése van a cégekben, csak ezt a komplex kereszttulajdonlások miatt elég nehéz (lényegében lehetetlen) számszerűsíteni. Másrészt az Opus nagyjából másfél hónapja jelentette be, hogy bekebelezi Mészáros Lőrinc közbeszerzési milliárdokkal és állami támogatásokkal kitömött cégeit, amiért cserébe a felcsúti polgármester meglévő 77 millió részvénye mellé további 100-130 milliót kap.

Ez utóbbi csomag most 9,7-12,6 milliárddal ér többet, mint pénteken, ha pedig a tranzakció lezárul, akkor Mészárosnak a jelenlegi árfolyamon 127-149 milliárd forintja lesz csak Opus részvényekben. Illetve további 14 milliárd Konzumban.

Az Opusnak és a Konzumnak persze nem csak a részvényjegyzése emelkedett meredeken tavaly, az üzleti teljesítményük is jelentősen javult. A cégek március végén tették közzé 2017-es számaikat, és az Opus például megháromszorozta működési bevételét, és 2016-os 921 milliós veszteségét 6 milliárdos nyereségbe fordította. A Konzumnál is hasonlóak voltak a trendek: az árbevétel 24 millióról 16,8 milliárdra ugrott, az adózott eredmény pedig enyhe veszteségből 10 milliárdos nyereségbe váltott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz appeninn konzum Mészáros Lőrinc opus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.