Hírlevél feliratkozás

250 évvel ezelőtt a sziléziai földbirtokosok anyagi nehézségeinek kezelésére II. Nagy Frigyes porosz király kiadta azt a rendeletet, ami alapján sor került az első fedezett kötvények – vagy ismertebb nevükön jelzáloglevelek – kibocsátására. Ha megvizsgáljuk, hogy milyen fontosabb események történtek még 1769-ben, akkor láthatjuk, hogy James Watt ekkor szabadalmaztatta a gőzgépet, útnak indítva ezzel az ipari forradalmat, James Cook feltérképezte Új-Zélandot és Ausztrália déli partjait, továbbá ebben az évben született a 19. század egyik legjelentősebb államférfija, Bonaparte Napóleon. Ezekhez az izgalmas eseményekhez képest a jelzálogbanki hitelezés megteremtése meglehetősen unalmas epizódnak tűnhet, azonban ha hozzátesszük, hogy a Nagy Frigyes által útjukra indított jelzálogbankok ma is világszerte százezrek lakáshoz jutásához járulnak hozzá, és az előttünk álló évtizedekben a klímaváltozás tompításában is fontos szerepük lehet, akkor máris izgalmasabbnak hat a történet.

Tovább olvasom

Avatar
2019. december 1. 16:48 Pénz

A sztársportolók a legrosszabb megtakarítók

A legjobb sportolók rengeteg pénzt keresnek. Akkor miért mennek csődbe ilyen sokan?

Tovább olvasom

A cikk eredeti formájában az Mfor.hu-n jelent meg.

A jövő év második felétől alaposan megváltozik a kisadózó vállalkozások (KATA szerint adózók) és a megbízóik élete: Parragh László szerint a kormány akkorra alakítja ki azt a metodikát, amivel a jelenleginél hatékonyabban lehet megállapítani, hogy munkaviszonyban vagy vállalkozói szerződéssel lehet adott munkakört ellátni. Most még csak „gondolkodás van" arról, mit lehet csinálni - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Tovább olvasom

Avatar
2019. november 15. 13:45 Pénz

Generációs világháborút okozhat a gigantikus vagyon-átcsoportosítás, amit a jegybankárok okoztak

Felfújták az ingatlan- és részvényárakat, ami miatt fiatalok százmilliói szenvednek világszerte. De legalább a nyugdíjasok örülhetnek.

Tovább olvasom

Avatar
2019. november 9. 17:35 Pénz, Tech

Ereszt a technológiai lufi, de nem biztos, hogy ki is durran

Vajon túlfinanszírozáshoz vezet-e, hogy minden befektető hisz a saját unikornisában? A jelek szerint igen, de egyelőre a veszteségek ellenére is van elég tőke.

Tovább olvasom

Váczi István
2019. november 8. 17:45 Pénz

A lakásárrobbanást részben a statisztikusoknak köszönhetjük

A lakásárak változása nem számít bele az inflációba, és ez néhány áttételen keresztül alaposan hozzájárult az elmúlt évek ingatlanpiaci áremelkedéséhez.

Tovább olvasom

A cikk eredeti formájában az Mfor.hu-n jelent meg.

Nem sikerült maradéktalanul élni azzal a négy hónapos haladékkal, amelyet a pénzintézeti – banki, biztosítós, önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári – ügyfelek kaptak arra, hogy az adataikat egyeztessék a szolgáltatójukkal, ha ezt 2017. június 26. előtt nem tették meg. Míg ugyanis az azonosításra eredetileg megszabott határidőig még mintegy egymillió ügyfél nem aktualizálta az adatait, addig az Országgyűlés által október 31-re kitolt második céldátumig csak nagyjából a kilenctizedük pótolta e kötelezettségét.

Tovább olvasom

Egyre népszerűbbek a fenntarthatósági célokat követő befektetési alapok, világszerte már több mint 1900 működik belőlük, és összesen 30,7 ezer milliárd dollárt kezelnek. Számuk növekedésével azonban egyre komolyabb problémává válik, hogy nincs elég vállalat, amelybe befektethetnének.

Tovább olvasom

Avatar
2019. október 31. 16:36 Pénz

Évtizedek óta az őrületbe kergeti a tőzsdei elemzőket a Halloween-hatás

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan abban, ami Halloweenkor történik a tőzsdén. De vajon van igazságalapja a legendának?

Tovább olvasom

A McKinsey nemzetközi tanácsadó cég szerint globálisan a pénzintézetek több mint harmada olyan gyenge lábakon áll, hogy egy gazdaságilag gyengébb időszakban megkérdőjeleződhet az életképessége. A társaság tegnap ismertette a bankszektorról elkészített éves jelentését, és ebben azzal indokolta a lesújtó értékelését, hogy a pénzintézetek közel 60 százalékánál a jövedelmezőség nem éri el a tőkeköltséget.

Tovább olvasom