Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. július 8. 18:14 Pénz

Átmeneti a csapás a munkaerőpiacon?

Borúsabbak lettek a kilátások, de annyira talán nem, hogy hosszú távon ne térne vissza a munkaerőhiány.

Tovább olvasom

Pap Iván
2020. július 7. 17:03 Pénz, Támogatói tartalom

Nagyon népszerűek lettek az ETF-ek, de keveset beszélnek a kockázataikról

Éppen akkor lehetnek veszélyesek a tőzsdén kereskedett alapok, amikor stresszhelyzet alakul ki a piacon.

Tovább olvasom

(Solymos Márton az Alapblog szerzője.)

A gazdasági világválság után (a modern korban) példátlan pénznyomtatásba kezdtek a vezető jegybankok, valamint a fejlett piaci jegybankok árnyékában élő kisebb fejlődő piaci jegybankok számára is megnyílt az út a lazítás felé. A koronavírus-járvány márciusi nyugati megjelenése után az európai és amerikai monetáris döntéshozók újra befűtötték pénznyomdáikat, és hetek leforgása alatt dollár és euró százmilliárdokat nyomtak a pénzpiacokra.

Tovább olvasom

Avatar
2020. június 23. 17:20 Pénz

Vissza tudja-e szerezni az OPEC korábbi befolyását?

Itt a lehetőség, hogy a kartell megadja a kegyelemdöfést az amerikai palaolajnak. A kérdés, hogy mihez kezdenek a lehetőséggel.

Tovább olvasom

Az utóbbi hetekben elterjedt egy egyszerű magyarázat arra, hogy miért emelkedtek ilyen sokat a részvényárfolyamok világszerte, miközben a gazdaság romokban van. A magyarázat elemei: sportközvetítések és -fogadás hiánya, egyéb pénzköltési lehetőségek lefulladása, unatkozó férfiak szórakozási lehetőséget keresnek, olcsó és könnyen kezelhető kereskedő szoftverek miatt hirtelen tapasztalatlan kisbefektetők tömegei jelentek meg a piacon. Ez lenne a Robinhood-befektetős elmélet (a Robinhood az egyik jutalékmentes kereskedési platform).

Tovább olvasom

Avatar
2020. június 17. 17:26 Pénz

Merre tovább, részvénypiacok?

Igazuk van azoknak is, akik szerint indokolt a részvénypiacok emelkedése, de ugyanannyi racionális okot lehet amellett is felsorakoztatni, hogy buborékot látunk.

Tovább olvasom

(A szerző a HOLD Alapkezelő vezető portfólió menedzsere. A cikk eredetileg az Alapblogon jelent meg.)

Az európai részvénypiac talpra állása kullog az amerikai mögött. A ciklikus részvények árfolyama pedig sokkal rosszabbul alakul, mint stabilabb társaiké. Mégis van egy európai ciklikus szektor, ami meglepően jól teljesít, talán túlságosan is: a diszkont légitársaságok.

Tovább olvasom

Avatar
2020. június 11. 16:29 Pénz

A vírus utáni időkben az állam diktál, nem a piac

Mint a divatban a retró, úgy tér vissza a gazdaságpolitikában a nyolcvanas évek előtti divat. Ízlés kérdése, kinek tetszik ez.

Tovább olvasom

A koronavírus miatt távolabb került az euró bevezetésétől Bulgária és Horvátország, tehát a két kelet-európai EU-tagállam, ami az utóbbi időben is tett lépéseket azért, hogy minél hamarabb a közös európai pénzre cserélje a nemzeti valutáját.

Tovább olvasom

(A cikk szerzői a Diófa Alapkezelő Zrt. stratégái.)

Az utóbbi hónapokban nagy figyelmet kapott az olaj árának rendkívüli változása. Az árfolyamzuhanás következtében még a befektetésekkel általában kevesebbet foglalkozó emberek körében is felmerült az ötlet, hogy olajat vásároljon, az események tetőzéseként pedig április végén negatív olajárak is megjelentek. Az alábbi írásban bemutatjuk az olajbefektetések egyedi jellemzőit, lehetséges eszközeit, illetve vételi szándék esetén megfontolandó fontos szempontokat.

Tovább olvasom