Hírlevél feliratkozás

Az egy évvel ezelőttihez képest a feje tetejére állt az európai energiapiac jó része, de ebben elsősorban nem a koronavírus-járvány a ludas, hanem az időjárás. A legnagyobb fogyasztó országokban 2020 eleje enyhe időt hozott, ezért a szokásos szinthez képest nem volt túl nagy igény az energiára, különösen a fűtésben fontos szerepet játszó földgázra.

Tovább olvasom

A gazdaságpolitikusok a világ legtöbb országában a koronavírus-járvány által okozott gondok kezelésével vannak elfoglalva, és ennek nyomán hatalmas költségvetési hiányok alakulnak ki. Ez csak a gigantikus jegybanki finanszírozásnak köszönhetően nem okoz problémát, főleg úgy, hogy közben a 2008-as válság idején felvett hitelek egy jelentősebb részét is idén kell törleszteni.

Tovább olvasom

Dániában van a legrégebben negatív tartományban a jegybanki alapkamat, ami egy ideje a lakossági hitelek árazásában is tükröződik. Idehaza is sok cikk számolt be arról, amikor nagyjából másfél éve egy dán pénzintézet negatív kamatozású (mínusz fél százalékos) hitelt kezdett kínálni, egy másik pedig kamatmentes jelzáloghitelt, ráadásul fix kamatozással és húsz évre.

Tovább olvasom

Solymos Márton az Alapblog szerzője.

Míg az Atlanti-óceán túlpartján az amerikai elnökválasztásra és a második koronavírus-mentőcsomag sorsára figyeltek a befektetők, az Atlanti-óceán innenső partján is kijárt a fiskális izgalmakból. Bár az európai oldalon igyekeznek ezt sokszor morális, jogállamisági, antikorrupciós köntösbe bújtatni, hosszabb távon a magyar és lengyel vétó körüli vita az EU mint intézmény pénzügyi jövőjéről szól.

Tovább olvasom

(A szerző a Danube Capital R&A Zrt. senior elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Idén a koronavírus-járvány uralta és uralja a gazdasági és társadalmi életet a világban a recesszió és a kapcsolódó bizonytalanságok miatt. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy legyen egy olyan átfogó makrogazdasági iránytű, amely a mögöttes gazdasági folyamatokhoz, illetve azok várható lefutásához ad támpontot. Az eligazodásban segít a Danube Capital rendszeresen megjelenő Negyedéves Makrogazdasági Kitekintője, amelynek legfrissebb kiadását éppen december közepén publikáltuk.

Tovább olvasom

Welsz Edit a HOLD Alapkezelő elemzője, az Alapblog szerzője.

Egy nem mindennapi tech-jelenségnek lehetünk szemtanúi már egy éve Európában. Ez már csak azért is érdekes, mert inkább azt szoktuk meg, hogy a technológiai cégek az USA-t erősítik, vagy esetleg Ázsiát, Európa ebben (legalábbis a tőzsdét tekintve) mindig is egy gyengébb szereplő volt.

Tovább olvasom

Nem torpant meg a járvány gazdasági hatásainak méretük miatt a leginkább kitett mikro-, kis és középvállalkozások hitelezése, sőt hitelállományuk még bővülni is tudott az idei első három negyedévben. A cégek az OTP Bank adatai szerint főleg átmeneti fizetési nehézségeiket, például a munkabér-kiadásokat fedezik, leginkább a gazdaságélénkítő programokra épülő kölcsönökből - mondta el Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói Főosztályának vezetője.

Tovább olvasom

Avatar
2020. december 19. 12:31 Közélet, Pénz

Több mint háromszor annyi a kormányzati tartalék most, mint tavaly év végén

Nem tudjuk még, hogy decemberben mennyit költ a kormány, de ha 200-300 milliárd forinttal csökken a betétállománya, még akkor is maradnak biztonsági tartalékai.

Tovább olvasom

Debreczeni Anna
2020. december 18. 16:13 Pénz, Vállalat

Okozhat még meglepetéseket a vállalati hitelek moratóriumának meghosszabbítása

A hitelezés ugyan kezd magára találni, de a meglévő hitelekre jelentős céltartalékokat képeztek a bankok, és ez nagy lyukat vágott az idei profitjukba.

Tovább olvasom

Avatar
2020. december 17. 17:59 Pénz, Világ

Focizni a zavarosban, avagy milyen üzleti modellel jött ki a Liverpool FC a gödörből

A tragacspiaci elméletet leküzdve, végtelenül sok türelmet és magabiztosságot követelő módszerrel, 10 év alatt mászott ki a csapat a gödörből.

Tovább olvasom