Hírlevél feliratkozás
Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Tovább olvasom

A múlt héten becsődölt Silicon Valley Banknak nemcsak az ügyfelei között voltak meghatározóak a környékbeli tech-cégek, hanem működése is jobban hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Tovább olvasom

Egy- és ötmilliárd közötti betétek elhelyezésével segítik ki az Egyesült Államok legnagyobb pénzintézetei a napokban bajba jutott San Franciscó-i First Republicot, hogy csillapítsák a közelmúlt bankcsődjei nyomán kialakult pánikhangulatot. Az összefogás Janet Yellen pénzügyminiszterrel és más washingtoni tisztségviselőkkel folytatott egyeztetések után született meg a The Wall Street Journal beszámolója szerint, akik közös közleményükben a lépést a bankrendszer ellenállóképességének jeleként értékelték.

Tovább olvasom

Még mindig az Egyesült Államok tizenhatodik legnagyobb pénzintézete, a Silicon Valley Bank (SVB) és a kisebb Signature Bank csődje utáni további bankcsődöktől való félelem dominálta a globális pénzpiacokat a napokban.

Tovább olvasom

Gergely Péter
2023. március 15. 17:23 Pénz

Idén sokkal drágább lesz a bankolás, de jövőre csökkenhetnek a költségei

Drágán bankolunk, és az idén tovább nőhetnek a költségek, jövőre viszont a legújabb változások nyomán jelentősen olcsóbbá válhat a számlafenntartás.

Tovább olvasom

Váczi István
2023. március 13. 14:03 Pénz

Egy új pénzügyi világválságot próbálnak éppen megelőzni Amerikában

Az összes betétre vonatkozó garanciával állítanák meg a Silicon Valley Bank bedőlése által elindított bankpánikot a tengerentúlon.

Tovább olvasom

Kiss Péter
2023. március 12. 17:34 Pénz

Félig kész munka

A makacs maginfláció letörése a továbbra is szűkös munkaerőpiac és magas nominális bérnövekedés miatt nehezebb lesz, ezért a jegybankok nem dőlhetnek hátra.

Tovább olvasom

Bezár az egyik legnagyobb kriptobankként ismert Silvergate, miután az elmúlt másfél évben mintegy 780 millió dollárnyi profitra tettek szert az ellene spekuláló befektetők. A bank részvényárfolyama 96 százalékot zuhant egy év alatt, aminek során a kriptovaluták értéke jókora kilengéseket mutatott, csődbe ment az FTX kriptotőzsde, és az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma is vizsgálni kezdte a bank működését.

Tovább olvasom

A Proceedings of the National Academy of Sciences márciusi számában megjelent egy tanulmány, mely két korábbi, egymásnak ellentmondó kutatás eredményeit próbálta közös alapra hozni. A tanulmányt többek között a Nobel-díjas pszichológus, Daniel Kahneman jegyzi. 

Tovább olvasom

A magyar mozik szempontjából a legjobbkor jött James Cameron újabb felnőtt meséje a Bambi-tekintetű óriási kék emberekről. A magas energiárak és az állami rezsitámogatás részleges megszüntetése tavaly ősz végére jóformán kilátástalan helyzetbe sodorta a hazai mozikat. Ahogy egy szakember mondta akkor: “nettó veszteséget termel minden nyitva tartott óra”.

Tovább olvasom