Hírlevél feliratkozás

Habár úgy tűnik, hogy Magyarországon és egész Európában is messze van még a drágulás tetőzése - Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke nemrég például arról beszélt, hogy nem kizárható, hogy itthon őszre 20 százalék körülire nő az infláció -, vannak azért jó hírek is az infláció mögötti trendekkel kapcsolatban. Vagy kevésbé ambiciózusan fogalmazva: a helyzet lehetne rosszabb is.

Tovább olvasom

Banglades a kínai Övezet és út kezdeményezés egyik legjelentősebb résztvevője, és bár egyelőre sikerült elkerülnie a túlzott eladósodást, az ország pénzügyminisztere mégis a Kína által indított globális infrastruktúrafejlesztési programmal kapcsolatos veszélyekre figyelmeztetett.

Tovább olvasom

Sokan idén nyáron utaznak először külföldre a járvány kezdete óta, őket se az áremelkedés, se a forint árfolyamának gyengülése nem riasztja vissza. Pedig a három évvel ezelőttihez képest sokkal mélyebben kell a zsebébe nyúlni a hegyekbe vagy tengerpartra vágyóknak: a külföldi nyaralást tervezők 43 százaléka több mint 200 ezer, 27 százaléka pedig több mint 300 ezer forintot szán fejenként nyaralásra, míg 6 százalékuk tervezett kiadása a 600 ezer forintot is meghaladja személyenként az OTP Bank és a Groupama Biztosító közös kutatása szerint.

Tovább olvasom

Kiss Péter
2022. augusztus 8. 09:44 Pénz

Mire lesz képes az eurót védő új fegyver a közelgő válságban?

Az Európai Központi Bank új eszköze egyelőre úgy hatékony, hogy nem is kellett használni, de ha tovább romlanak a gazdasági kilátások, élesben is be kell majd vetni.

Tovább olvasom

Természetesnek vesszük, ha az interneten olvasva a kiszemelt nyaralóhelyre kapunk a repülőjegyre vagy a szállásra nekünk szánt hirdetéseket, ha a közösségi médiaoldalakat görgetve az érdeklődésünknek megfelelő reklámokat kapunk. A pénzügyekben azonban még mindig nagyon messze vagyunk ettől: a legnagyobb bankoknál is csak néhány számlacsomag van, ugyanazzal a feltétellel köthet balesetbiztosítást egy gyakori és egy ritkán utazó ügyfél.

Tovább olvasom

Az Egyesült Államokban és az EU-ban is egyre inkább az számít optimista várakozásnak a közgazdászok körében, hogy sikerül megúszni a jelenlegi gazdasági problémákat egy mérsékelt visszaeséssel, egy olyan technikai recesszióval, amely során nem szűnik meg sok munkahely, és utána gyorsan újraindulhat a gazdasági növekedés. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap már ki is tűzte azt a célt, hogy „Magyarország lokális kivétel legyen az európai kontinentális válságban”.

Tovább olvasom

Bucsky Péter
2022. július 26. 04:34 Pénz

Titokzatos alapokba vándorol a magyar állam több tízmilliárd forintja

Valamit nagyon akar a kormányzat az Eximbankon keresztül a nemzetközi befektetési alapok világában, ám a céloknál csak az eddig elért eredmények homályosabbak.

Tovább olvasom

Elek Péter
2022. július 20. 16:48 Pénz

Mindenki a kata kinyírását siratja, miközben a hátuk mögött épp ledobták az atombombát

Ha lesz is társadalmi hőzöngés a rezsiharc feladása miatt, amíg el nem kezdődik a fűtési szezon, a lakosság többsége szinte semmit nem fog érzékelni a potenciális plusz költségekből.

Tovább olvasom

Váczi István
2022. július 19. 16:10 Pénz

Az inflációs csúcs még akkor is előttünk van, ha minden a lehető legjobban alakul

Egy darabig akkor sem ússzuk meg a drágulás gyorsulását a Magyar Bankholding elemzői szerint, ha a forint erősödik, és nem állnak le az orosz gázszállítások.

Tovább olvasom

Avatar Stubnya Bence
2022. július 19. 04:34 Közélet, Pénz

A magyar gazdaság kanyarban előzött, de szembe jött a tank

Tényleg csak a háború és a koronavírus miatt szabadult el az infláció? Milyen jelzést küld a piacnak az, hogy a kormány népszerűtlen intézkedéseket jelent be egymás után? Interjú.

Tovább olvasom