Hírlevél feliratkozás

A McKinsey nemzetközi tanácsadó cég szerint globálisan a pénzintézetek több mint fele nem elég erős ahhoz, hogy túléljen egy gazdaságilag gyengébb időszakot. A társaság tegnap ismertette a bankszektorról elkészített éves jelentését, és ebben azzal indokolta a lesújtó értékelését, hogy a pénzintézetek többségénél a tőkearányos megtérülés nem tart lépést a költségek növekedésével.

Tovább olvasom

A szerző a Hold Alapkezelő vezető portfóliókezelője, partnere, az Alapblog szerzője.

Az elmúlt évtizedben az amerikai részvénypiac történelmileg példátlan mértékben teljesítette felül Európát. A jobb hozamot magyarázandó persze több strukturális (például az internetes cégek nagyobb aránya) és ciklikus érvet (a globális lassulás Európát negatívabban érinti) fel lehet hozni. De van egy fontos kulturális oka is, aminek a jelentősége az elmúlt években nagyot nőtt a nulla körüli kamatok világában.

Tovább olvasom

A hitel csodás dolgokat tesz lehetővé, ha jól alakulnak a dolgok, ha viszont rosszul, időzített bombává válhat. Ezt a lehetőséget veti fel egy világgazdasági recesszió esetén a Nemzetközi Valutaalap legújabb elemzése egy igen méretes, 19 ezer milliárdos vállalati hiteltömegnél.

Tovább olvasom

A szerző az OTP LAB innovációs vezető tanácsadója.

Magyarországon még kuriózumnak számítanak az úgynevezett robot befektetési tanácsadók, az Egyesült Államokban viszont már több millió ügyfelük van, akik befektetéseik több mint felét bízzák ezekre a cégekre. Természetesen nem egy humanoid robotot kell elképzelni, akivel leülünk beszélgetni a hús-vér befektetési tanácsadó helyett, hanem egy okos algoritmust, amely – egy kérdőív kitöltése után – kiszámítja a céljainkhoz és lehetőségeinkhez igazított, optimális befektetési stratégiát, és ennek megfelelően kezeli a vagyonunkat, akár évtizedeken át.

Tovább olvasom

A németek takarékossága közmondásos, és ezt a számok is alátámasztják: a Deutsche Bank adatai szerint az országos megtakarítási ráta 2017-ben 10 százalék körül volt, amely az eurózóna átlagának kétszerese. Az ennek köszönhetően felhalmozódott pénzügyi eszközök több mint 40 százalékát pedig bankbetétben tartják a német polgárok.

Tovább olvasom

Több ezer milliárd forintnyi - döntően lakossági - megtakarítást kezelnek a magyarországi biztosítók. A befektetési döntések a legtöbb esetben mégsem itt születnek, hanem a multik anyacégeinek székhelyein. Persze nem is új és annyira nem is támadható, hogy a multik leginkább az anyavállalat központjába viszik az összetettebb befektetési döntéseket, a leányvállalatoktól pedig leginkább csak kockázatmentes kötvénybefektetéseket várnak el helyben.

Tovább olvasom

Avatar
2019. október 1. 16:45 Pénz

Kinek és mire jó a gyenge valuta?

Be lehet állítani a forint gyengülését versenyképesség-javulásnak, de az emberek inkább azt látják, hogy mi bizony a külföldieknek olcsók vagyunk.

Tovább olvasom

Akár egész iparágak jövőjére is hatással lehet, hogy a nagyvállalatok sok százmillió dollárokat elköltő beszerzői milyen információk alapján hozzák meg a döntésüket, legyen szó félkész termékekről, kávéról vagy éppen textilipari alapanyagokról. Már nem csak az olcsóság számít. Egyre fontosabb a brandjük értékére kínosan ügyelő vállalatok számára a hosszú ellátási láncaik monitorozása, a beszállítók ellenőrzése.

Tovább olvasom

Kasnyik Márton
2019. szeptember 29. 16:07 Pénz

A beszívott srác, aki majdnem hülyét csinált mindenkiből

Adam Neumann egy közösségi irodás céggel szeretett volna a világ valaha volt leggazdagabb emberévé válni. Kiderült, hogy csak egy lufit fújt.

Tovább olvasom

John és Patrick Collisonról akkor lehetett először hallani, amikor – kicsit több mint tíz évvel ezelőtt – az ír testvérpár 5 millió dollárért eladta első vállalkozását. Noha forintban számolva már ezzel is milliárdossá váltak, egyáltalán nem dőltek hátra, és ennek köszönhetően ma már dollárban is elmondhatják ugyanezt magukról.

Tovább olvasom