Hírlevél feliratkozás

Nem lankad a kormány optimizmusa a koronaválság lefutásával kapcsolatban, legalábbis ez derül ki a héten benyújtott költségvetési tervezetből. Bár az idei évet nézve Varga Mihály a GDP három százalékos visszaesését emlegette nyilatkozataiban, a 2021-re vonatkozó költségvetés már 4,8 százalékos bővülést feltételez. De nem csak a GDP-növekedésnél, hanem az adóbevételekre vonatkozó becsléseknél is az tükröződik vissza, hogy gyors visszapattanást várnak.

Tovább olvasom

(A szerző az IFUA Horváth & Partners tanácsadója, az elemzés elkészülését Horváth Áron ingatlanpiaci szakértő, az ELTINGA Ingatlanpiaci Központ vezetője támogatta. A G7 Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Az egészségügyi krízis a gazdaság leállításához és ezzel számtalan munkahely megszűnéséhez vezetett. Az így kialakult gazdasági válság hosszú távon is meghatározza az iparágak helyzetét. A leállított gazdaság csak akkor tud teljes gőzzel újraindulni, ha már tömeges mennyiségben áll rendelkezésre védőoltás vagy egyéb hatékony kezelési gyógymód. Ennek kifejlesztése és tömeges legyártása azonban nagyon időigényes. Ebből következően elhúzódó válságra, egyes iparágakban csak nagyon lassú felívelésre számíthatunk. Ezek hatása jelentkezni fog a lakóingatlanok piacán is.

Tovább olvasom

Avatar
2020. április 30. 11:53 Pénz

Miért nem esnek a részvények, ha ekkora bajban a gazdaság?

A magyarázat ott kezdődik, hogy a válságnak leginkább kitett ágazatok súlya már korábban visszaesett.

Tovább olvasom

(A szerző a Raiffeisen vezető elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Miközben általánosan elfogadott társadalmi és politikai cél a járványgörbe meredekségének csökkentése, az ennek érdekében bevezetett korlátozások (fizikai távolságtartás, kijárási korlátozás) hatalmas károkat okoznak a gazdaságok működésében.

Tovább olvasom

Avatar
2020. április 27. 14:47 Pénz

Rövidebb pórázra fogná a piacokat a jegybank

Egyszerre szigorít és lazít a jegybank, hogy a piaci mozgások minél szélesebb körét vonja ellenőrzés alá.

Tovább olvasom

Avatar
2020. április 15. 18:52 Pénz

Egy új világ vár ránk

Meg lehet törni a költekezés-adósság ördögi kört? A járványon is a populisták nyernek? Lehet valaha rutin abból, ahogy most élünk?

Tovább olvasom

Sokan még mindig személyesen keresik fel a bankfiókokat, ahol rendszerint hosszabb-rövidebb várakozásra kényszerülnek, de nem járnak jól azok sem, akik telefonon szeretnék utolérni a bankot. A pénzügyek online intézése aktuálisabb lett, mint valaha.

Tovább olvasom

(A szerző a HOLD Alapkezelő senior privát vagyonkezelője, az Alapblog szerzője.)

Itt az ideje, hogy beszéljünk a befektetőkről. Mi vár ez estben rá(nk)?

Az új olvasóknak érdemes a cikksorozat első részétől kezdeniük, melyben André Kosztolányi kutya-gazda analógiáját mutattam be. Ezt követően megvizsgáltam, hogyan is érzi ma magát az éppen csak köhögő gazda (azaz a reálgazdaság) és az egyre inkább ideges kutya (vagyis a tőkepiac). Azt is láthattuk, hogy vajon mit tehetnek ebben a helyzetben az államok és jegybankok, hogy segítsék a gyors kilábalást.

Tovább olvasom

(A szerző a HOLD Alapkezelő senior privát vagyonkezelője, az Alapblog szerzője.)

Milyen eszközökkel lehet kezelni a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági helyzetet? Ezt fejtem ki ebben a cikkben. A cikksorozat első részében André Kosztolányi kutya-gazda analógiáját mutattam be, melyben a globális reálgazdaság a gazda, a tőkepiac pedig a gazda körül pórázon ide-oda szaladgáló kutya. Majd megvizsgáltam a „gazda” és ezt követően a „kutya” jelenleg ismert lelkiállapotát.

Tovább olvasom

(A cikk szerzője a Concorde Értékpapír Zrt. privátbanki üzletfejlesztési igazgatója)

A válság hatására több százezren veszíthetik el munkájukat Magyarországon, a következő hónapokban akár a családok fele is elvesztheti a jövedelmét részben vagy teljes egészében. A háztartások több mint felének a megtakarítása csak maximum 2-3 hónapra lehet elég. Ezért elengedhetetlen lesz, hogy a munkanélküli segélyrendszert nagyvonalúbbá tegyék, és bevezessenek egy átmeneti alapmegélhetést biztosító rendszert.

Tovább olvasom