Hírlevél feliratkozás

Nem elég, hogy a tavalyinál 545 euróval, mostani árfolyamon csaknem 200 ezer forinttal kevesebb elkölthető jövedelemből gazdálkodhatunk éves szinten, a koronavírus a magyar gazdaságot nagyobb mértékben sújtotta az európai átlagnál. Magyarország így is évek óta a 30. helyen áll a 42-ből az európai országok lakosságának fogyasztói potenciálját mutató vásárlóerő-rangsorban.

Tovább olvasom

Régóta hallhatunk arról, hogy a nagy jegybankok pénzkínálatot növelő működésének milyen mellékhatásai lehetnek a jövőben. Leggyakrabban a zombi vállalatok túlélésének elősegítését szokták felhozni, vagyis azt, hogy olyan vállalatok is életben maradhatnak az olcsó hiteleknek köszönhetően, amelyek csak vegetálnak, miközben elszívják a dolgozókat és egyéb erőforrásokat a növekedésre képes versenytársak elől, ami az egész gazdaság szempontjából veszteséget okoz, és végső soron csökkenti a jólétet.

Tovább olvasom

A szerző a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója, az Alapblog szerzője.

Az elmúlt évtizedben sem tétlenkedő jegybankok idén nagyon felpörgették a tempót: mennyiségi lazítás, azaz a quantitative easing (röviden QE) keretében számolatlanul veszik az állampapírokat, jelzálogleveleket, vállalati kötvényeket. A nagyobb országokban a QE, vagyis az idén vett papírok értéke elérheti a GDP 10-20 százalékát is. Ehhez képest első ránézésre a magyar jegybank meglehetősen visszafogottnak tűnik. De valójában a magyar QE mértéke sem csekély.

Tovább olvasom

Avatar
2020. október 18. 17:30 Pénz

Legyőzték a győztesek átkát az idei Nobel-díjas szomszédok

Az árverések hatékonnyá tételéért díjazták Robert Wilsont és Paul Milgromot az idei közgazdaságtani Nobel-emlékéremmel.

Tovább olvasom

Avatar
2020. október 14. 17:01 Pénz

Mielőtt 400 forint lenne az euró

Akik a leginkább befolyásolni tudják a forint árfolyamát, abban érdekeltek, hogy gyengüljön. Ennek fényében a 400-as euró nincs is olyan messze.

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2020. október 9. 17:41 Élet, Pénz

Aki eddig nem tervezett napelemet a tetőre, húzzon bele, mert megszűnik a szaldóelszámolás

Kiderült, hogy igaz, amit már hetek óta lebegtetnek a piacon: 2024-től megszűnik a szaldóelszámolás lehetősége a napelemes rendszereknél.

Tovább olvasom

Avatar
2020. október 2. 10:55 Pénz

Itt az idő olajra lépni?

(Szőcs Gábor alapkezelő, az Alapblog szerzője.)

Soha nem volt még ennyire alacsony az energiaszektor súlya a részvénypiaci indexekben. Az olajipari vállalatok árfolyama a közelmúltban visszaesett a tavaszi mélypontok közelébe, annak ellenére, hogy a globális gazdaság sokkal jobb állapotban van a tavaszhoz képest.

Tovább olvasom

(Pap Iván a Diófa Alapkezelő Zrt. stratégája, Böröczky Dezső az üzletfejlesztési menedzsere.)

A hazai kiskereskedelmi egységekben vásárolva egyre többször találkozik az ember az árcímkéket fejcsóválva nézegető (természetesen maszkos) vásárlókkal. Nem véletlenül. Az infláció észrevehetően jelen van a mindennapokban. Példának okáért a KSH augusztusi inflációs gyorsjelentése szerint a párizsi és kolbász ára átlagosan 18,1 százalékkal, míg az idényáras zöldségek, gyümölcsök ára átlagosan 17,1 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben.

Tovább olvasom

Avatar
2020. szeptember 29. 17:11 Pénz

Mi lesz veled, forint?

Gyengülő forint, emelkedő infláció, még negatívabbá váló reálkamat, további leértékelődés: ördögi kört kell megtörnie a jegybanknak, ráadásul ellenszélben dolgozva.

Tovább olvasom

Idén eddig az arany ára dollárban közel 24 százalékot emelkedett, és az elemzők többsége külföldön és idehaza is úgy véli, hogy a további irány is a felfelé lesz. Számos egyéb tényező mellett ennek az az oka, hogy sokan tartanak attól, hogy a világ nagy jegybankjainak pénznyomtatása miatt előbb vagy utóbb felpörög az infláció.

Tovább olvasom