Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 17. 10:11 Adat, Közélet

Iskolázottabb szavazóit veszíthette el az ellenzék

Nagyobbat esett az ellenzéki pártok szavazataránya azokon a településeken, ahol a lakosságon belül magasabb a legalább érettségivel rendelkezők aránya. A legtöbb hagyományos ellenzéki tömörülés támogatottságában már nincs magyarázó ereje az iskolázottságnak, ami komoly változás a korábbiakhoz képest.

Mi történt? A június 9-i választások egyik legfontosabb fejleménye a régi ellenzéki pártok összeomlása volt. Több cikkben is írtunk róla, hogy milyen arányban pártolhattak át ezeknek a politikai tömböknek a támogatói Magyar Péterhez, vagy szívhattak el egymástól szavazókat.

  • Fontos kérdés azonban az is, hogy látható-e bármilyen mintázat abban, milyen jellemzőkkel rendelkező szavazókat veszítettek az ellenzéki pártok. Nagyon úgy tűnik, hogy igen: elsősorban az iskolázottabb népesség körében bukhattak nagyot.

Miért fontos ez? Az előző négy választást követően rendszeresen elemeztük, hogy milyen társadalmi, gazdasági és demográfiai tényezők befolyásolhatták az eredményeket. Azt láttuk, hogy a Fidesz jobban teljesített azokon a településeken, ahol például több a gyerek és a közmunkás, illetve ahol kevesebb pénzből élnek az emberek.

  • Amikor mélyebbre ástunk az összefüggésekben, mindig kiderült azonban, hogy valójában nem ezek magyarázzák az eredményeket, hanem elsősorban az iskolázottság. Utóbbi hatása mutatkozott meg a többi gazdasági, demográfia tényezőn keresztül is.
  • Az előző négy választás mindegyike után el lehetett mondani, hogy kevesebben szavaztak a Fideszre azokon a településeken, ahol alacsony volt a legalább érettségivel rendelkezők aránya. Az ellenzéknél ellentétes volt a kapcsolat: ezek a pártok ott számíthattak több voksra, ahol nagyobb arányban éltek érettségivel, vagy annál magasabb végzettséggel rendelkezők.

Mi változott? Ez utóbbi összefüggés azonban a hagyományos ellenzék esetében 2024-ben megszűnt. A 2022-es összefogás pártjai közül a Momentum kivételével ezúttal sehol nem mozgott érdemben együtt a választási eredmény az iskolázottsággal és a Momentumnál is kisebb mértékben, mint eddig.

  • Mindez azt is jelenti, hogy a hagyományos ellenzéki pártok szavazataránya nagyobb mértékben csökkent azokon a településeken, ahol magasabb a lakosság iskolázottsága. A támogatottság visszaesése és az iskolázottság közötti összefüggés ráadásul kifejezetten erős.
  • Ezek a szavazók a Tiszához pártolhattak át. Miközben az ellenzéki pártok támogatottságát már nem magyarázza a végzettség, Magyar Péter pártja egyértelműen több szavazatot kapott azokon a helyeken, ahol többen vannak a legalább érettségivel rendelkezők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártjaA Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmasat bukott Vitézyn a Fidesz, Karácsony üthette ki a MomentumotNagy különbségek voltak a pártok fővárosi és EP-listákon szerzett szavazatszámában. A szavazóköri adatokból látszik, honnan hova szavazhattak át a választók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizettA kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet ellenzék Fidesz iskolázottság Magyar Péter választások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 25. 10:40 Élet, Közélet

Könnyű megszüntetni a kötelező akciózást, hiszen sokan azt sem tudják, hogy létezik

Az árstop kommunikációs alapú kivezetése egy év után véget ér, a mai napig vitatott, hogy az eredeti intézkedés csökkentette vagy növelte az inflációt.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 17:09 Vállalat

Milliárdokért bérel irodát Schmidt Máriától a MÁV

Valamivel több mint 5,5 milliárd forint értékben kötött szerződéseket irodaházak bérlésére a MÁV-csoport április utolsó napjaiban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.