Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Mint nemrég kiderült, Pintér Sándor belügyminiszter aláírt egy megállapodást kínai kollégájával, melynek értelmében magyar városokban is megjelenhetnek kínai rendőrök.

Miért fontos ez? 2022-ben több országban, köztük Magyarországon is azonosítottak olyan, feltételezhetően rendőri feladatokat ellátó központokat, melyek a pekingi kormány megbízásából működhettek.

Számokban: Az eddig elérhető információk szerint összesen 53 országban működtek hasonló szervezetek, az Egyesült Államokban, Európában, Kanadában, Észak-Afrikában és Ázsiában is fedeztek fel belőlük.

 • Budapesten Kőbányán és a Józsefvárosban azonosítottak két kínai rendőrörsöt.
 • A kínai kormány narratívája szerint egyszerű szolgáltatóközpontokról van szó, ahol a kínai állampolgárok hivatalos ügyeiket intézhetik.
 • Az állomásokkal kapcsolatban az az aggály merül fel, hogy a pekingi rezsim meghosszabbított karjaként ezeken keresztül próbálják kontroll alatt tartani a kínai diaszpórát, illetve adott esetben hazakényszeríteni azokat, akiket a kínai kormány valamiért felelősségre akar vonni.
 • A Belügyminisztérium akkor azt mondta, nem tud ezek működéséről.

Mi változik? A belügyminiszter engedélyével teljesen legálisan, a magyar rendőrökkel együtt járőrözhetnek majd a kínai rendőrök.

Kontextus: a kínai rendőrök megjelenése külföldi országok utcáin nem új keletű, korábban Szerbiában és Olaszországban is lehetett találkozni kínai egyenruhát viselő járőrökkel. Ott kifejezetten a turistacélpontnak számító településeken láttak el szolgálatot, segítették a kínai turistákat.

 • Önmagában nem ördögtől való a gondolat, nyaranta magyar rendőrök is együtt járőröznek horvát kollégáikkal a magyarok által közkedvelt horvát településeken, ezzel segítve az intézkedések gördülékenységét, illetve a magyarok komfortérzetének növelését.

Igen, de az olaszok például bontották az egyezséget, amikor kiderült, hogy a titkos kínai rendőrörsökből Olaszországban is működik közel egy tucat. 

 • Legutóbb Thaiföldön merült fel, hogy engedélyezik kínai rendőrök jelenlétét, ám ez olyan erős társadalmi ellenállásba ütközött, hogy gyorsan elvetették.
 • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy egy EU-n kívüli ország joghatóságot gyakorol az EU területén.
 • Magyarországon kívül csak Horvátországban és a Salamon-szigeteken fogadják tárt karokkal a kínai rendőröket.

Felülnézet: részben a kormány külpolitikai törekvéseivel magyarázható, hogy Magyarország a történtek ellenére miért engedélyezi a rendőrök jelenlétét.

 • Hazánkban egyre erősebb a kínai tőke, sorra épülnek a gyárak, és a vendégmunkások mellett kínai turistából is egyre több van: négy év alatt megháromszorozódott a számuk.
 • Ugyanakkor ez lehet pusztán szimbolikus döntés is – Kína irányába pozitívan, míg az EU és a NATO felé jelzésértékűen, hogy Magyarország nem feltétlenül osztja a nyugat álláspontját, ha Kínáról vagy Oroszországról van szó.
 • Közben a magyar miniszterelnök egy másik lovat is megül: amerikai látogatása során látványosan elkerülte a Fehér Házat, és a híresen Kína-ellenes Donald Trump exelnököt látogatta meg, egyértelművé téve, hogy kit favorizál az őszi elnökválasztás győzteseként.
 • Trump nemrég bedobta, hogy megválasztása esetén a Kínából érkező termékekre 60 százalékos vámot vetne ki, ez igen érzékenyen érintené Kína gazdaságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan változtatta meg az 56-os forradalom több száz millió ember sorsát?A magyar felkelés alapvetően befolyásolta Mao Ce-tung gondolkodását, 1956 után félmillió értelmiséget hurcoltak meg, és ez még csak a kezdet volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nyugati országok tiltólistáin szerepel, nálunk az Orbán-rendszer csúcscégével kezd együttműködni a HuaweiA kínai Huawei és a 4iG együttműködésről szóló szándéknyilatkozata az amerikai kormányt is aggasztja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjratermelődik a kuruc-labanc szembenállás Magyarország Kína-politikájábanEllenzékben az „értékalapú”, kormányon pedig az „érdekalapú” Kína-politika jellemző Magyarországon, akárcsak a legtöbb európai országban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Horvátország Kína kínaiak magyar Kína-politika magyar-kínai kapcsolatok rendőr Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.