Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Mint nemrég kiderült, Pintér Sándor belügyminiszter aláírt egy megállapodást kínai kollégájával, melynek értelmében magyar városokban is megjelenhetnek kínai rendőrök.

Miért fontos ez? 2022-ben több országban, köztük Magyarországon is azonosítottak olyan, feltételezhetően rendőri feladatokat ellátó központokat, melyek a pekingi kormány megbízásából működhettek.

Számokban: Az eddig elérhető információk szerint összesen 53 országban működtek hasonló szervezetek, az Egyesült Államokban, Európában, Kanadában, Észak-Afrikában és Ázsiában is fedeztek fel belőlük.

  • Budapesten Kőbányán és a Józsefvárosban azonosítottak két kínai rendőrörsöt.
  • A kínai kormány narratívája szerint egyszerű szolgáltatóközpontokról van szó, ahol a kínai állampolgárok hivatalos ügyeiket intézhetik.
  • Az állomásokkal kapcsolatban az az aggály merül fel, hogy a pekingi rezsim meghosszabbított karjaként ezeken keresztül próbálják kontroll alatt tartani a kínai diaszpórát, illetve adott esetben hazakényszeríteni azokat, akiket a kínai kormány valamiért felelősségre akar vonni.
  • A Belügyminisztérium akkor azt mondta, nem tud ezek működéséről.

Mi változik? A belügyminiszter engedélyével teljesen legálisan, a magyar rendőrökkel együtt járőrözhetnek majd a kínai rendőrök.

Kontextus: a kínai rendőrök megjelenése külföldi országok utcáin nem új keletű, korábban Szerbiában és Olaszországban is lehetett találkozni kínai egyenruhát viselő járőrökkel. Ott kifejezetten a turistacélpontnak számító településeken láttak el szolgálatot, segítették a kínai turistákat.

  • Önmagában nem ördögtől való a gondolat, nyaranta magyar rendőrök is együtt járőröznek horvát kollégáikkal a magyarok által közkedvelt horvát településeken, ezzel segítve az intézkedések gördülékenységét, illetve a magyarok komfortérzetének növelését.

Igen, de az olaszok például bontották az egyezséget, amikor kiderült, hogy a titkos kínai rendőrörsökből Olaszországban is működik közel egy tucat. 

  • Legutóbb Thaiföldön merült fel, hogy engedélyezik kínai rendőrök jelenlétét, ám ez olyan erős társadalmi ellenállásba ütközött, hogy gyorsan elvetették.
  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy egy EU-n kívüli ország joghatóságot gyakorol az EU területén.
  • Magyarországon kívül csak Horvátországban és a Salamon-szigeteken fogadják tárt karokkal a kínai rendőröket.

Felülnézet: részben a kormány külpolitikai törekvéseivel magyarázható, hogy Magyarország a történtek ellenére miért engedélyezi a rendőrök jelenlétét.

  • Hazánkban egyre erősebb a kínai tőke, sorra épülnek a gyárak, és a vendégmunkások mellett kínai turistából is egyre több van: négy év alatt megháromszorozódott a számuk.
  • Ugyanakkor ez lehet pusztán szimbolikus döntés is – Kína irányába pozitívan, míg az EU és a NATO felé jelzésértékűen, hogy Magyarország nem feltétlenül osztja a nyugat álláspontját, ha Kínáról vagy Oroszországról van szó.
  • Közben a magyar miniszterelnök egy másik lovat is megül: amerikai látogatása során látványosan elkerülte a Fehér Házat, és a híresen Kína-ellenes Donald Trump exelnököt látogatta meg, egyértelművé téve, hogy kit favorizál az őszi elnökválasztás győzteseként.
  • Trump nemrég bedobta, hogy megválasztása esetén a Kínából érkező termékekre 60 százalékos vámot vetne ki, ez igen érzékenyen érintené Kína gazdaságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan változtatta meg az 56-os forradalom több száz millió ember sorsát?A magyar felkelés alapvetően befolyásolta Mao Ce-tung gondolkodását, 1956 után félmillió értelmiséget hurcoltak meg, és ez még csak a kezdet volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nyugati országok tiltólistáin szerepel, nálunk az Orbán-rendszer csúcscégével kezd együttműködni a HuaweiA kínai Huawei és a 4iG együttműködésről szóló szándéknyilatkozata az amerikai kormányt is aggasztja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjratermelődik a kuruc-labanc szembenállás Magyarország Kína-politikájábanEllenzékben az „értékalapú”, kormányon pedig az „érdekalapú” Kína-politika jellemző Magyarországon, akárcsak a legtöbb európai országban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Horvátország Kína kínaiak magyar Kína-politika magyar-kínai kapcsolatok rendőr Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.