Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 25. 19:16 Közélet

A jegybank szerint a kormány ne nyúljon bele a lakáshitelezésbe, a kormány szerint az MNB nem érti a problémát

Csütörtökön a jegybank reagált Nagy Márton minisztériumának hitelezéssel kapcsolatos ötletére, amire a Nemzetgazdasági Minisztérium viszonylag gyorsan reagált is.

Mi történt? Csütörtökön reagált a Magyar Nemzeti Bank a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn közzétett ötletére, amely szerint meg kellene változtatni azt a kiindulási alapot, amire a bankok régóta a hitelezésük jelentős részét építik.

  • A banki referenciahozamok BUBOR-ról diszkontkincstárjegy (DKJ) hozamra történő lecserélése drágábbá, illetve nehezebben elérhetővé tenné a gazdaság újraindításához szükséges piaci alapú hiteleket – érvel Banai Ádám ügyvezető igazgató és Kuti Zsolt főközgazdász.
  • Válaszukban hét pontban érvelnek amellett, hogy a DKJ miért jelentene rosszabb referenciát a BUBOR-nál. Szerintük ad-hoc ötletek bedobása helyett elég lenne kivárni a megindult kedvező folyamatok kifutását a gazdaságban. 
  • „Az elmúlt másfél év fontos tapasztalata, hogy a monetáris transzmisszióba történő beavatkozások többségében a káros mellékhatások messze meghaladták azok várt rövid távú előnyeit” – írták a kormány korábbi beavatkozásaira utalva.

Miért fontos ez? Az elmúlt hetekben vita bontakozott ki arról, hogy az államnak mennyire kellene vagy nem kellene aktívan rásegítenie a tavalyi recesszió utáni gazdasági helyreállásra.

  • A Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium egyik fő célja idénre a fogyasztás felpörgetése, ezt segítené elő, hogy ha a BUBOR helyett a DKJ-hoz kötnék a hitelkamatokat, a törlesztők csökkennének, és több pénz maradna a lakosságnál.
  • A DKJ viszont nem feltétlenül mozog annyira párhuzamosan az alapkamattal, mint a BUBOR, vagyis ezentúl a hitelezés alapjai kevésbé direkten követnék az MNB döntéseit, tehát a vita arról is szól, hogy kinek legyen nagyobb beleszólása a gazdaságpolitika alakításába.

A Nemzetgazdasági Minisztérium még csütörtökön reagált a Portfolio.hu-n az MNB cikkére, eszerint az MNB szakértői cikkükben nem a probléma gyökerével foglalkoznak.

  • Ami az, hogy a jegybank nem kezelte azt a problémát, hogy a BUBOR és a DKJ hozama szétnyílt, és emiatt a bankok a magasabb referenciakamatot használva többletköltségekkel terhelték az ügyfeleiket.
  • Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkárának cikkéből az is kiderül, hogy az NGM egyeztetett a Bankszövetséggel erről, és a bankok megértették a problémát és keresik a megoldást.
  • „Az egyeztetések lezárását követően annak eredményeiről széles körű tájékoztatást fogunk adni. Ezt követően az új szerződések esetében az alkalmazott kamatszint várhatóan érdemben csökkenhet” – írja.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki jobban jár, ha a kormány és a jegybank is a saját dolgával foglalkozikHosszabb távon sem a szóbeli nyomásgyakorlás, sem az egyes részpiacok kamatszintjeinek direkt, jegybanktól független irányítása nem célravezető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzer milliárdnyi lakáshitel törlesztését tenné könnyebbé a kormány új ötleteA fogyasztás élénkítésére újabb ötletet dobott be a Nagy Márton vezette minisztérium, aminek alighanem a bankok fognak a legkevésbé örülni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet gazdaságpolitika hitelezés mnb Nemzetgazdasági Minisztérium Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.