Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 25. 19:16 Közélet

A jegybank szerint a kormány ne nyúljon bele a lakáshitelezésbe, a kormány szerint az MNB nem érti a problémát

Csütörtökön a jegybank reagált Nagy Márton minisztériumának hitelezéssel kapcsolatos ötletére, amire a Nemzetgazdasági Minisztérium viszonylag gyorsan reagált is.

Mi történt? Csütörtökön reagált a Magyar Nemzeti Bank a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn közzétett ötletére, amely szerint meg kellene változtatni azt a kiindulási alapot, amire a bankok régóta a hitelezésük jelentős részét építik.

  • A banki referenciahozamok BUBOR-ról diszkontkincstárjegy (DKJ) hozamra történő lecserélése drágábbá, illetve nehezebben elérhetővé tenné a gazdaság újraindításához szükséges piaci alapú hiteleket – érvel Banai Ádám ügyvezető igazgató és Kuti Zsolt főközgazdász.
  • Válaszukban hét pontban érvelnek amellett, hogy a DKJ miért jelentene rosszabb referenciát a BUBOR-nál. Szerintük ad-hoc ötletek bedobása helyett elég lenne kivárni a megindult kedvező folyamatok kifutását a gazdaságban. 
  • „Az elmúlt másfél év fontos tapasztalata, hogy a monetáris transzmisszióba történő beavatkozások többségében a káros mellékhatások messze meghaladták azok várt rövid távú előnyeit” – írták a kormány korábbi beavatkozásaira utalva.

Miért fontos ez? Az elmúlt hetekben vita bontakozott ki arról, hogy az államnak mennyire kellene vagy nem kellene aktívan rásegítenie a tavalyi recesszió utáni gazdasági helyreállásra.

  • A Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium egyik fő célja idénre a fogyasztás felpörgetése, ezt segítené elő, hogy ha a BUBOR helyett a DKJ-hoz kötnék a hitelkamatokat, a törlesztők csökkennének, és több pénz maradna a lakosságnál.
  • A DKJ viszont nem feltétlenül mozog annyira párhuzamosan az alapkamattal, mint a BUBOR, vagyis ezentúl a hitelezés alapjai kevésbé direkten követnék az MNB döntéseit, tehát a vita arról is szól, hogy kinek legyen nagyobb beleszólása a gazdaságpolitika alakításába.

A Nemzetgazdasági Minisztérium még csütörtökön reagált a Portfolio.hu-n az MNB cikkére, eszerint az MNB szakértői cikkükben nem a probléma gyökerével foglalkoznak.

  • Ami az, hogy a jegybank nem kezelte azt a problémát, hogy a BUBOR és a DKJ hozama szétnyílt, és emiatt a bankok a magasabb referenciakamatot használva többletköltségekkel terhelték az ügyfeleiket.
  • Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkárának cikkéből az is kiderül, hogy az NGM egyeztetett a Bankszövetséggel erről, és a bankok megértették a problémát és keresik a megoldást.
  • „Az egyeztetések lezárását követően annak eredményeiről széles körű tájékoztatást fogunk adni. Ezt követően az új szerződések esetében az alkalmazott kamatszint várhatóan érdemben csökkenhet” – írja.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki jobban jár, ha a kormány és a jegybank is a saját dolgával foglalkozikHosszabb távon sem a szóbeli nyomásgyakorlás, sem az egyes részpiacok kamatszintjeinek direkt, jegybanktól független irányítása nem célravezető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzer milliárdnyi lakáshitel törlesztését tenné könnyebbé a kormány új ötleteA fogyasztás élénkítésére újabb ötletet dobott be a Nagy Márton vezette minisztérium, aminek alighanem a bankok fognak a legkevésbé örülni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet gazdaságpolitika hitelezés mnb Nemzetgazdasági Minisztérium Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.