Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. január 24. 15:32 Közélet, Pénz

Ezer milliárdnyi lakáshitel törlesztését tenné könnyebbé a kormány új ötlete

Bedobott a Nemzetgazdasági Minisztérium egy ötletet arra, hogy meg kellene változtatni azt a kiindulási alapot, amire a bankok régóta a hitelezésük jelentős részét építik. A Budapest bankközi forint hitelkamatláb (BUBOR) helyett a Diszkont kincstárjegy (DKJ) lenne a referencia. A Portfolión közzétett javaslattal csökkenteni lehetne például a meglévő céges vagy lakossági lakáshitelek egy részénél a havi törlesztőket is.

Miért fontos ez? A Nagy Márton vezette minisztérium több más elem mellett a belső fogyasztás növelését tette gazdaságpolitikájának fő céljává, és ha a cégek, illetve a lakosság hitelterhei mérséklődnek, akkor a felszabaduló pénzből beruházás és fogyasztás lehet.

Számokban: a BUBOR és a DKJ között jelenleg mintegy 2 százalékpontos különbség van, és a csere egy régebben felvett, 3 havi BUBOR-hoz kötött (azaz nem fix) kamatozású hitel esetén, 5 millió forint hátralévő tartozásnál például azt eredményezné, hogy a havi 17-18 ezer forintos törlesztőrészlet körülbelül 12 ezer forintra mérséklődne – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés alapítója, szakértője.

  • Ahogy a Portfolio részletesebben bemutatta, a nagyobb hátralévő összegű hiteleknél a havi megtakarítás 20 ezer forint felett is lehet.
  • Bár a változó kamatozású lakáshitelek az utóbbi években már gyakorlatilag eltűntek a piacról, a régebben felvettek még kifutóban vannak, és körülbelül 1000 milliárd forintra tehető az összegük.

Felülnézet: A kormány a cserével nemcsak a fogyasztást és a beruházásokat tudná stimulálni, hanem a kamatstop kivezetését is elő tudná készíteni. A kamatstop a tervek szerint a lakossági hiteleknél június végén megszűnik, ám ha addigra sikerül átvinni a kamatcserét, akkor a törlesztőrészletek várható megugrását mérsékelni lehetne.

Igen, de: a cégek és a lakosság csökkenő terhei nagyrészt a bankok oldalán csapódnának le, az ő bevételeiket csökkentené a technikai változtatás, és egyelőre megjósolhatatlan, hogy ebből mennyit nyelnének le, és mennyit tudnának más díjtételek emelésével ellensúlyozni.

Mi várható? További alapvető változás lenne, hogy a DKJ nem feltétlenül mozog annyira párhuzamosan az alapkamattal, mint a BUBOR, vagyis ezentúl a hitelezés alapjai kevésbé direkten követnék az MNB döntéseit.

  • Ez egy újabb kormányzati beavatkozásként is értékelhető a független jegybanki politikába, részben ezért az ötlet nyilvánosságra kerülése után a forint több havi mélypontra gyengült az euróval szemben, a potenciális vesztes OTP részvényei pedig több százalékot vesztettek értékükből kedden a budapesti tőzsdén.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki jobban jár, ha a kormány és a jegybank is a saját dolgával foglalkozikHosszabb távon sem a szóbeli nyomásgyakorlás, sem az egyes részpiacok kamatszintjeinek direkt, jegybanktól független irányítása nem célravezető.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz BUBOR diszkont kincstárjegy hitel kamat kamatstop nagy márton Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.