Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Válságos helyzetben a kormányok egyik mentsvára az inflációval együtt emelkedő fogyasztási adóbevétel, ám a meglepő fordulatokkal tűzdelt magyar gazdaságpolitikát ez a jelenség cserben hagyja. A Pénzügyminisztérium az idei hiánycél 97 százalékára rúgó államháztartási deficitet mutatott ki augusztusra, amiben szerepet játszik többek között:

  • az áfabevétel csökkenése: augusztusban ugyanis az államkasszába 314 milliárd forintnyi áfabevétel folyt be, ami 14,5%-kal alacsonyabb a tavaly augusztusban látott 368 milliárd forintos összegnél,
  • a kamatkiadások növekedése: idén augusztusig ugyanis közel nettó 1435 milliárd forintnyi kamatfizetést teljesített az állam, 452 milliárd forinttal meghaladva a tavalyi év első nyolc hónapja alatt ezen a soron kifizetett 982 milliárd forintot. Augusztus hónapra nézve 189 milliárdról 202 milliárd forintra nőttek a kamatkiadások.

Miért fontos ez? A költségvetés tarthatatlan helyzete spórolásra készteti a kormányt – Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön például a bankok további adóztatását és állami beruházások halasztását vetette fel –, miközben rontja az ország megítélését (Varga kijelentései nyomán esett a forint és az OTP árfolyama is), ami még drágábbá teheti az adósságfinanszírozást. Igaz, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken igyekezett hűteni a kedélyeket, és azt mondta, nem akarnak bevezetni új bankadót.

  • Túlzottdeficit-eljárásra is sor kerülhet, aminek következtében az érintett országok korrekciós intézkedéseket kénytelenek vállalni, különben bírsággal sújthatók. Ez nem csak Magyarországot fenyegeti az unióban, a GDP-arányos költségvetési hiány uniós átlaga 3,4 százalék volt 2022-ben, az eljárás a három százalékos küszöböt átlépő tagállamokat fenyegeti.

Számokban: augusztusban 16,4 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest, a kiskereskedelmi forgalom pedig 7,6 százalékos csökkenést mutatott egy hónappal korábban, szintén éves alapon.

  •  A jövedéki adóbevétel alakulására is kihat a lakossági fogyasztás alakulása, azonban az üzemanyagok tavaly ilyenkor még hatályos hatósági árának eltörlése és az adóváltozások miatt megnőtt ezen a soron a költségvetés bevétele az elmúlt évihez képest.
  • A költségvetési tervezethez képest is látványos az áfabevételek elmaradása: tavaly augusztusig az előirányzott bevétel 63,4 százaléka folyt be a költségvetésbe, míg idén ugyanez az arány 54,5 százalék. 

Mi várható? A költségvetés állapota a kormányt a szigorú gazdaságpolitikára és az Európai Unióval kapcsolatos konfliktusok rendezésére kényszeríti. A visszatartott uniós forrásokat a magyar állam előfinanszírozza, augusztus végéig az uniós kiadások 1814 milliárd forintot tettek ki, amiből 1041 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet áfabevétel infláció költségvetés Varga Mihály Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.