Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Válságos helyzetben a kormányok egyik mentsvára az inflációval együtt emelkedő fogyasztási adóbevétel, ám a meglepő fordulatokkal tűzdelt magyar gazdaságpolitikát ez a jelenség cserben hagyja. A Pénzügyminisztérium az idei hiánycél 97 százalékára rúgó államháztartási deficitet mutatott ki augusztusra, amiben szerepet játszik többek között:

  • az áfabevétel csökkenése: augusztusban ugyanis az államkasszába 314 milliárd forintnyi áfabevétel folyt be, ami 14,5%-kal alacsonyabb a tavaly augusztusban látott 368 milliárd forintos összegnél,
  • a kamatkiadások növekedése: idén augusztusig ugyanis közel nettó 1435 milliárd forintnyi kamatfizetést teljesített az állam, 452 milliárd forinttal meghaladva a tavalyi év első nyolc hónapja alatt ezen a soron kifizetett 982 milliárd forintot. Augusztus hónapra nézve 189 milliárdról 202 milliárd forintra nőttek a kamatkiadások.

Miért fontos ez? A költségvetés tarthatatlan helyzete spórolásra készteti a kormányt – Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön például a bankok további adóztatását és állami beruházások halasztását vetette fel –, miközben rontja az ország megítélését (Varga kijelentései nyomán esett a forint és az OTP árfolyama is), ami még drágábbá teheti az adósságfinanszírozást. Igaz, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken igyekezett hűteni a kedélyeket, és azt mondta, nem akarnak bevezetni új bankadót.

  • Túlzottdeficit-eljárásra is sor kerülhet, aminek következtében az érintett országok korrekciós intézkedéseket kénytelenek vállalni, különben bírsággal sújthatók. Ez nem csak Magyarországot fenyegeti az unióban, a GDP-arányos költségvetési hiány uniós átlaga 3,4 százalék volt 2022-ben, az eljárás a három százalékos küszöböt átlépő tagállamokat fenyegeti.

Számokban: augusztusban 16,4 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest, a kiskereskedelmi forgalom pedig 7,6 százalékos csökkenést mutatott egy hónappal korábban, szintén éves alapon.

  •  A jövedéki adóbevétel alakulására is kihat a lakossági fogyasztás alakulása, azonban az üzemanyagok tavaly ilyenkor még hatályos hatósági árának eltörlése és az adóváltozások miatt megnőtt ezen a soron a költségvetés bevétele az elmúlt évihez képest.
  • A költségvetési tervezethez képest is látványos az áfabevételek elmaradása: tavaly augusztusig az előirányzott bevétel 63,4 százaléka folyt be a költségvetésbe, míg idén ugyanez az arány 54,5 százalék. 

Mi várható? A költségvetés állapota a kormányt a szigorú gazdaságpolitikára és az Európai Unióval kapcsolatos konfliktusok rendezésére kényszeríti. A visszatartott uniós forrásokat a magyar állam előfinanszírozza, augusztus végéig az uniós kiadások 1814 milliárd forintot tettek ki, amiből 1041 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet áfabevétel infláció költségvetés Varga Mihály Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.