Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Válságos helyzetben a kormányok egyik mentsvára az inflációval együtt emelkedő fogyasztási adóbevétel, ám a meglepő fordulatokkal tűzdelt magyar gazdaságpolitikát ez a jelenség cserben hagyja. A Pénzügyminisztérium az idei hiánycél 97 százalékára rúgó államháztartási deficitet mutatott ki augusztusra, amiben szerepet játszik többek között:

  • az áfabevétel csökkenése: augusztusban ugyanis az államkasszába 314 milliárd forintnyi áfabevétel folyt be, ami 14,5%-kal alacsonyabb a tavaly augusztusban látott 368 milliárd forintos összegnél,
  • a kamatkiadások növekedése: idén augusztusig ugyanis közel nettó 1435 milliárd forintnyi kamatfizetést teljesített az állam, 452 milliárd forinttal meghaladva a tavalyi év első nyolc hónapja alatt ezen a soron kifizetett 982 milliárd forintot. Augusztus hónapra nézve 189 milliárdról 202 milliárd forintra nőttek a kamatkiadások.

Miért fontos ez? A költségvetés tarthatatlan helyzete spórolásra készteti a kormányt – Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön például a bankok további adóztatását és állami beruházások halasztását vetette fel –, miközben rontja az ország megítélését (Varga kijelentései nyomán esett a forint és az OTP árfolyama is), ami még drágábbá teheti az adósságfinanszírozást. Igaz, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken igyekezett hűteni a kedélyeket, és azt mondta, nem akarnak bevezetni új bankadót.

  • Túlzottdeficit-eljárásra is sor kerülhet, aminek következtében az érintett országok korrekciós intézkedéseket kénytelenek vállalni, különben bírsággal sújthatók. Ez nem csak Magyarországot fenyegeti az unióban, a GDP-arányos költségvetési hiány uniós átlaga 3,4 százalék volt 2022-ben, az eljárás a három százalékos küszöböt átlépő tagállamokat fenyegeti.

Számokban: augusztusban 16,4 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest, a kiskereskedelmi forgalom pedig 7,6 százalékos csökkenést mutatott egy hónappal korábban, szintén éves alapon.

  •  A jövedéki adóbevétel alakulására is kihat a lakossági fogyasztás alakulása, azonban az üzemanyagok tavaly ilyenkor még hatályos hatósági árának eltörlése és az adóváltozások miatt megnőtt ezen a soron a költségvetés bevétele az elmúlt évihez képest.
  • A költségvetési tervezethez képest is látványos az áfabevételek elmaradása: tavaly augusztusig az előirányzott bevétel 63,4 százaléka folyt be a költségvetésbe, míg idén ugyanez az arány 54,5 százalék. 

Mi várható? A költségvetés állapota a kormányt a szigorú gazdaságpolitikára és az Európai Unióval kapcsolatos konfliktusok rendezésére kényszeríti. A visszatartott uniós forrásokat a magyar állam előfinanszírozza, augusztus végéig az uniós kiadások 1814 milliárd forintot tettek ki, amiből 1041 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet áfabevétel infláció költségvetés Varga Mihály Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.