Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 1. 16:40 Közélet

A legkárosabb energiaforrás kitermelését akarja fokozni a kormány az egyre nagyobb energiaigény miatt

Az ország energiaellátásának bővítése érzékelhetően a magyar kormány egyik legfontosabb céljává vált az elmúlt hetek hírei alapján. A cél nem újdonság, de kezd kikristályosodni, hogy a megújulóenergia-termelés felfutásával párhuzamosan hogyan fokozná a kormány a fosszilis energiahordozók felhasználását.

  • Az augusztus 20-i hétvégén Magyarországra látogató autoriter ázsiai vezetőkkel is elsősorban az orosz gáz kiváltását célzó alternatív gázforrásokról tárgyalt Orbán Viktor. Törökországgal egy kisebb mennyiségről meg is állapodott, Katarból 2027-tól érkezhet LNG, ezek mellett azeri és türkmén gázzal diverzifikálna tovább.
  • A hazai lignittermelés növelése és az “ország nyersanyagkincsének kitermelése” mellett érvelt Steiner Attila energetikai államtitkár a csütörtöki kardoskúti bányásznapon. Riz Gábor energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos pedig azt mondta, hogy a kormány felismerte, bűn lenne nem felhasználni a 200 évre elegendő lignitvagyont. 
  • A három új hazai gáztüzelésű erőmű várhatóan 2027-ben kezd majd termelni, ezért fontos a hazai földgázkitermelés szinten tartása, de “még inkább a növelése” Steiner szerint, hozzátéve hogy egyeztetnek új koncessziók kiadásáról is.

Igen, de: a kitermelni tervezett lignit a legnagyobb környezetterhelést okozó energiaforrás, hiszen a szénféleségek közül ennek az egyik legalacsonyabb a fűtőértéke. A lignittel működő Mátrai Erőműben termelik meg a Magyarországon előállított villamosenergia közel 8 százalékát. 

  • Az erőművet elvileg 2025-ig be kellene zárni, de egy hete derült ki, hogy a kormány az EU-val egyeztet arról, hogy kitolja az üzemidejét. Egy tavaly őszi kormányhatározat alapján pedig 2029-ig fokozni kell a lignitvagyon kitermelését.

Felülnézet: nagyrészt az elektromos átállás és az épülő akkumulátorgyárak miatt 2030-ra 55 százalékkal nőhet meg Magyarország energiaigénye Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint. A kormány emiatt igyekszik a megújulók és az atom mellett a fosszilis energiahordozók felhasználását is bővíteni, bár a paksi projekt akadozása komoly kihívást jelenthet. 

  • Az egyik legnagyobb eseménye a következő másfél-két évnek az lesz, hogy létrehozzuk azokat az energiatermelő kapacitásokat, amelyek megalapozzák azt az iparpolitikát, aminek a számait Önök itt látták” – mondta Orbán Viktor márciusban.
  • A napenergia látványos felfutásán túl más megújuló projektek is előtérbe kerülhetnek: a csütörtöki bányászünnepen szó volt még a geotermikus és a vízenergia kiaknázásáról, Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója pedig bejelentette, hogy a békési Pusztaföldváron jövőre próba lítium-kitermelést indítanak.

Tágabb kontextus: az EU számos tagállamában az év első felében a megújulókon alapuló áramtermelés rekordokat döntött, miközben a fosszilis alapú termelés az előző évhez képest 17 százalékkal csökkent az EU-ban az Ember nevű energetikai agytröszt elemzése szerint.

 
  • Magyarországon a fosszilis alapú termelés 14 százalékkal csökkent a tavalyi év első félévéhez képest, a megújuló ötödével nőtt. Dániában és Portugáliában a villamosenergia több mint 75 százaléka megújulókból származott az év első hat hónapjában, Görögországban és Romániában pedig meghaladta az 50 százalékot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet energia földgáz fosszilis szén Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.