Hírlevél feliratkozás
Trippon Mariann
2023. augusztus 18. 16:08 Közélet

Harmatgyenge teljesítményt és bikaerős menetelést is láttunk a forinttól, mit tartogathat az év vége?

(A szerző a CIB vezető elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Augusztus elején, amikor az EUR/HUF keresztárfolyam újra 395 közelébe került, a két kérdés, amit naponta többször hallottunk a következő volt: miért ilyen gyenge a forint, és meddig gyengül még? A miértre nem volt egyértelmű válasz, több tényező együttesen küldte lejtőre az árfolyamot. A meddig kérdésre pedig az idő megadta a választ; az elmúlt napokban közel 10 forintot korrigált a forint az euróval szemben. A múlt persze mindig kevéssé érdekes, sokkal izgalmasabb, hogy a 385 körüli szintekről merre tovább: a 365-ös, vagy a 400-as szintet veszi célba a kurzus?  

A rövid válasz erre az lehet, hogy jó eséllyel egyiket is, másikat is, az év hátralévő részében átlagban azonban a jelenlegi szint körül maradhat a keresztárfolyam. 

Ahhoz persze, hogy valamilyen elképzeléssel rendelkezzünk a kilátásokról, értenünk kell, hogy milyen tényezők mozgatták az árfolyamot az elmúlt időszakban, és mely faktorok lehetnek meghatározóak a következő periódusban. (Hozzátéve persze, hogy rövid távon árfolyamot előrejelezni a szinte lehetetlen küldetés kategóriába tartozik.)

Tény, hogy az év első felében a forint kifejezetten, sőt meglepően erős teljesítményt produkált.

Míg 2022-ben többször is kiérdemelte a világ egyik legrosszabbul teljesítő devizája címet, az év első hónapjaiban a feltörekvő devizák egyik legfényesebb csillagává vált. 

A tavalyi év második felének átlagos árfolyama 400 felett volt, ehhez képest még mindig erősebb a hazai fizetőeszköz, de az anyag írásakor jellemző 386 körüli keresztárfolyam már alig alacsonyabb, mint a 2022 év átlagos árfolyama. A 2023 júniusában elért 365 körüli szintekhez képest pedig közel 5,5%-ot gyengült az euróval szembeni árfolyam.

Mi állt az erősödés mögött és mi okozta a visszagyengülést?

Az év elején az óriásira tágult kamatkülönbözet egyrészt extrém módon megdrágította a forint elleni spekulációt, másik oldalról viszont vonzóvá tette a forint melletti pozíciók felvételét. A piacokon carry trade néven futó stratégia lényege, hogy egy alacsony kamatú devizában (például euró) hitelt veszünk fel, majd azt egy magas(abb) kamatú devizában kamatoztatjuk. A pozíció nyeresége a kamatkülönbözetből és az árfolyamváltozásból tevődik össze, Vagyis, ha nem gyengül olyan mértékben az árfolyam, ami teljes egészében elviszi a kamatkülönbözetet, nyerőben a stratégia. 

A forint melletti pozíció nyitásokat a vonzó kamatkülönbözet mellett az alapvetően támogatóbb globális hangulat, a mérséklődő volatilitás, az európai gázárak csökkenése, a hazai fundamentumokkal kapcsolatban mérséklődő pesszimizmus (csökkenő infláció, javuló külső pozíció) is támogatta -június közepére hipp-hopp 365 közelébe csúszott az EUR/HUF.

Az ilyen pozíciókban azonban nem „ülnek” az idők végezetéig a befektetők, ha úgy ítélik meg, hogy elegendő már a nyereség, vagy megnőtt annak a kockázata, hogy a jövőbeli árfolyam mozgások lenullázhatják a pozíciót, „kiszállnak”, zárják a pozíciókat, ami gyengüléshez vezet. A gyengülés viszont újra vonzó szintekre tolja az árfolyamot, újraindulhat a hosszú pozíciók nyitása stabilizálólag hatva az árfolyamra.

Gyakorlatilag így megmagyarázható a forintárfolyam hullámzása. 

E mellett a tavalyi évvel ellentétben most a reálgazdaság szereplői is stabilizáló faktorként jelenhetnek meg időről-időre a piacon. 2022-ben a drasztikusan emelkedő árumérleg és folyó fizetési mérleg hiány folyamatos forint eladói nyomás jelentett a piacon, az elmúlt időszakban azonban hónapról-hónapra többlet keletkezik a külkereskedelmi mérlegben; ami erősíti a forint vételi oldalát. Nagyon leegyszerűsítve a többletes külkereskedelmi mérleg azt jelent, hogy több forintra van kereslet, mint euróra. Gyengülő periódusok után pedig az exportőr cégek is gondolkozhatnak úgy, hogy számukra vonzóak ezek a szintek, így megjelennek a forint vételi oldalon. 

Június óta azonban ez a „hullámzás” mindig valamivel gyengébb „erős” árfolyamot és valamivel magasabb lokális EUR/HUF csúcsot jelent -vagyis egyre távolabb kerül a 365-ös szint, a forint erősödése kifulladni látszik. 

Ha végig vesszük az árfolyamot alakító tényezőket, ez nem meglepő.

  • Az MNB májusban megkezdte a monetáris kondíciók normalizálását, és körültekintő, óvatos lépésekkel fokozatosan farag kamatelőnyünkből. A kamatkülönbözet persze még most is vonzó, de szűkül, és a várakozások szerint tovább fog szűkülni az euróhoz, dollárhoz, de a régiós vetélytársakhoz képest is. A várható forint kamatvágások már teljes egészében beárazódtak, az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok alapján viszont a piac arra számít, hogy a Fed és az EKB a vártnál hosszabban tartja magas szinten a kamatot. A folyamatosan erodálódó kamatelőny mellett pedig már nem egyértelmű, hogy a régióban melyik devizát válasszuk, mikor szállunk be és mikor zárjuk a pozíciókat. 

 

 

  • A hazai fundamentumokban több területen érdemi javulás figyelhető meg, de belső gyengeségeink nem tűntek el teljesen. Pozitív, hogy egyre erőteljesebb a dezinfláció, miközben külső egyensúlyi pozíciónk a vártnál gyorsabban és erőteljesebben javul. A jegybank a tavalyi év „cikk-cakkjait” követően jóval kiszámíthatóbb monetáris politikát visz (többek között elismerve, hogy az infláció elleni harc fontos eszköze az árfolyam). Ugyanakkor a költségvetés helyzete távolról sem megnyugtató, az EU-források még mindig nem érkeznek, és az ország nemzetközi megítélése is időről-időre pofonokat kap. 
  • Ha pedig a kedvezőtlen belső hírek egy kevésbé támogató külső piaci környezettel találkoznak, a forint lejtőre kerül: a meglévő gyengeségek sérülékennyé teszik a forintot, ami így érzékenyen, sőt az átlagosnál érzékenyebben reagál a negatív fejleményekre. 

Ez a kettősség az év hátralévő részében is megmaradhat; az év végéig is viszonylag tág maradhat az EUR/HUF ingadozási sávja, a 2023-as év hátralévő részének átlagában azonban 380-385 közötti árfolyammal kalkulálhatunk. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet forint euró árfolyam infláció jegybanki alapkamat monetáris politika pénzügy zéróosztó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.