Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 20. 19:02 Közélet, Világ

Közelebb került a magyar kormány a trieszti kikötő megépítéséhez, amire sok racionális érvet sose tudott hozni

Közelebb került a kormány ahhoz a célkitűzéséhez, hogy a magyar állam tulajdonában lévő tengeri kikötő létesüljön az észak-olaszországi Triesztben.

Mi történt? A trieszti kikötői hatóság jóváhagyta azokat a gazdasági és műszaki megvalósíthatósági terveket, amelyek a magyar állam tulajdonában lévő terület rakpartosításához szükségesek: ez egy fontos lépés a magyar állam trieszti kikötőjének megvalósulása felé vezető úton.

  • A pályázati munkák elbírálása is megkezdődött, így hamarosan az is eldől, hogy melyik céget bízzák meg a munkálatok elvégzésével, ami közül az első a partszakasz kotrása lesz – derül ki a hírről a magyar sajtóban az Adriaports.com alapján először beszámoló Napi.hu cikkéből.

Előzmények: A magyar kormány 2019 júliusában jelentette be, hogy 31 millió euróért megvásárol egy 32 hektáros területet Triesztben, hogy ott 100 millió euróért egy mélytengeri kikötőt és hozzá kapcsolódó logisztikai központot hozzon létre.

  • A tranzakciót 2020 végére sikerült lezárni, ekkorra került a koncessziót birtokló olasz cég a magyar állam tulajdonában lévő Adria Port birtokába.
  • Szijjártó Péter az olasz Il Foglio tudósítása szerint 2022-es római látogatása során azt mondta, a magyar cégek a tervek szerint 2026-tól vehetik igénybe a magyar terminált.

Miért fontos ez? Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019-ben azzal indokolta a vásárlást, hogy a magyar kikötő „megbízhatóságot és kiszámíthatóságot jelent majd” a tengeren keresztül exportáló magyar vállalatok számára.

  • A tengeri logisztika összetett folyamatait ugyanakkor számos cég végzi piaci alapon, és nem világos, hogy a magyar állam kikötőtulajdonosként miként lehet hatással a szállítmányozás minőségére – értékelte 2019-ben iparági források véleménye alapján az Index a tervet.

A lapnak olyan szempontokat is felvetettek viszont, ami alapján lehet értelme a beruházásnak.

  • Például hogy ha az adriai kereskedelem forgalomnövekedése miatt telítődnének a kapacitások, jól jönne a saját kikötő, vagy hogy gyorsulna a kereskedelem, ha Triesztben is lenne vámkezelés.

Valószínűbb, hogy a beruházásra geopolitikai kontextusban lehet a legkönnyebben magyarázatot találni.

  • A kínai Övezet és út kezdeményezésben Kína kiemelt szerepet szánt a trieszti kikötőnek, így itt egy baráti tulajdonban lévő kikötő biztos pontot jelenthet az Európába, ezen belül is a közép-európai országokba irányuló kínai export számára.

Igen, de: a projekt megvalósulását bonyolíthatja, hogy az olasz kormány fontolgatja, hogy kilépjen az Övezet és út kezdeményezésből, amelyhez még 2019-ben csatlakozott Giuseppe Conte akkori miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzijjártó szerint nagyon közel vagyunk, hogy Trieszt legyen a magyar tengeri kikötőA szlovéniai Koper helyett az olasz városban lát lehetőséget az Orbán-kormány, amellyel hamarosan meg is állapodik. Közben úgy tűnik, Kína megelőzött minket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit akarhat Kína valójában a híres Övezet és út kezdeményezésével?Peking a Világbankot meghaladó értékben finanszírozott világszerte kikötőket, hidakat, erőműveket és vasutakat, ám hirtelen megtorpant a beruházások üteme.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Balkán példája nekünk is mutatja, miért nem megoldás a keleti nyitás politikájaSzerbia és Montenegró az utóbbi években igyekezett megnyerni Kína kegyeit, egy elmélet szerint ezzel jelezve, hogy van alternatívája az EU-hoz való csatlakozásnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Egy út egy övezet kereskedelem kikötő Kína övezet és út trieszt Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Fontos

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.