Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 20. 19:02 Közélet, Világ

Közelebb került a magyar kormány a trieszti kikötő megépítéséhez, amire sok racionális érvet sose tudott hozni

Közelebb került a kormány ahhoz a célkitűzéséhez, hogy a magyar állam tulajdonában lévő tengeri kikötő létesüljön az észak-olaszországi Triesztben.

Mi történt? A trieszti kikötői hatóság jóváhagyta azokat a gazdasági és műszaki megvalósíthatósági terveket, amelyek a magyar állam tulajdonában lévő terület rakpartosításához szükségesek: ez egy fontos lépés a magyar állam trieszti kikötőjének megvalósulása felé vezető úton.

  • A pályázati munkák elbírálása is megkezdődött, így hamarosan az is eldől, hogy melyik céget bízzák meg a munkálatok elvégzésével, ami közül az első a partszakasz kotrása lesz – derül ki a hírről a magyar sajtóban az Adriaports.com alapján először beszámoló Napi.hu cikkéből.

Előzmények: A magyar kormány 2019 júliusában jelentette be, hogy 31 millió euróért megvásárol egy 32 hektáros területet Triesztben, hogy ott 100 millió euróért egy mélytengeri kikötőt és hozzá kapcsolódó logisztikai központot hozzon létre.

  • A tranzakciót 2020 végére sikerült lezárni, ekkorra került a koncessziót birtokló olasz cég a magyar állam tulajdonában lévő Adria Port birtokába.
  • Szijjártó Péter az olasz Il Foglio tudósítása szerint 2022-es római látogatása során azt mondta, a magyar cégek a tervek szerint 2026-tól vehetik igénybe a magyar terminált.

Miért fontos ez? Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019-ben azzal indokolta a vásárlást, hogy a magyar kikötő „megbízhatóságot és kiszámíthatóságot jelent majd” a tengeren keresztül exportáló magyar vállalatok számára.

  • A tengeri logisztika összetett folyamatait ugyanakkor számos cég végzi piaci alapon, és nem világos, hogy a magyar állam kikötőtulajdonosként miként lehet hatással a szállítmányozás minőségére – értékelte 2019-ben iparági források véleménye alapján az Index a tervet.

A lapnak olyan szempontokat is felvetettek viszont, ami alapján lehet értelme a beruházásnak.

  • Például hogy ha az adriai kereskedelem forgalomnövekedése miatt telítődnének a kapacitások, jól jönne a saját kikötő, vagy hogy gyorsulna a kereskedelem, ha Triesztben is lenne vámkezelés.

Valószínűbb, hogy a beruházásra geopolitikai kontextusban lehet a legkönnyebben magyarázatot találni.

  • A kínai Övezet és út kezdeményezésben Kína kiemelt szerepet szánt a trieszti kikötőnek, így itt egy baráti tulajdonban lévő kikötő biztos pontot jelenthet az Európába, ezen belül is a közép-európai országokba irányuló kínai export számára.

Igen, de: a projekt megvalósulását bonyolíthatja, hogy az olasz kormány fontolgatja, hogy kilépjen az Övezet és út kezdeményezésből, amelyhez még 2019-ben csatlakozott Giuseppe Conte akkori miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzijjártó szerint nagyon közel vagyunk, hogy Trieszt legyen a magyar tengeri kikötőA szlovéniai Koper helyett az olasz városban lát lehetőséget az Orbán-kormány, amellyel hamarosan meg is állapodik. Közben úgy tűnik, Kína megelőzött minket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit akarhat Kína valójában a híres Övezet és út kezdeményezésével?Peking a Világbankot meghaladó értékben finanszírozott világszerte kikötőket, hidakat, erőműveket és vasutakat, ám hirtelen megtorpant a beruházások üteme.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Balkán példája nekünk is mutatja, miért nem megoldás a keleti nyitás politikájaSzerbia és Montenegró az utóbbi években igyekezett megnyerni Kína kegyeit, egy elmélet szerint ezzel jelezve, hogy van alternatívája az EU-hoz való csatlakozásnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Egy út egy övezet kereskedelem kikötő Kína övezet és út trieszt Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.