Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 19. 13:48 Közélet

Durván négymilliárd forintos költséget vállalhat át a kormány, ha nem állapodik meg Erasmus-ügyben

Nincs megállapodás az Európai Unió és a magyar kormány között a közérdekű vagyonkezelő alapítványok jogszabályi környezetével kapcsolatban, a tárgyalás holtpontra jutott. Az Erasmus-program lebonyolításáért és az EU-s források szétosztásáért felelős közvetítő szervezet a 2024-es összegeket az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményeknek már nem tudta hivatalosan odaítélni.

Mi történt most? A Tempus Közalapítvány meghozta azt a szokásos éves döntését, ami az intézményi igények alapján a magyar felsőoktatási intézmények között szétosztja a 2024-es Erasmus-keretösszegeket. Idén azonban a listáról hiányoznak a közérdekű alapítványi fenntartású egyetemek, ugyanis egy tavaly decemberi bizottsági határozat értelmében EU-s szerv ezek felé nem vállalhat kifizetési kötelezettséget.

A Tempus ezért az alapítványi egyetemek esetében csak feltételes döntést hozhatott, amit akkor tud véglegesíteni, ha az Európai Bizottság (EB) feloldja a kifizetésstopot. A nem alapítványi intézményekkel a szokásos ritmusban, már a mostani döntés után megkezdik a támogatási szerződések előkészítését.

Mi a határidő? A Tempus azt írta: az alapítványi intézmények akkor nem esnek el az Erasmus-pénzektől, ha az EB-engedélyt november 23-ig megkapják. Az EB szóvivője korábban szeptember 1-i dátumot mondott ugyanerre.

  • Az EB csak elfogadott törvényt tud vizsgálni, erre egy hónapja van, az EU Tanácsa ezután szavaz a tiltás feloldásáról. A Válasz Online korábbi cikke szerint a folyamat végigzongorázása szeptemberig már esélytelen. 

Számok és összegek: a Tempus nem hozta nyilvánosságra a feltételes összegeket, ezért pontosan nem tudni, hogy 2024-ben hány diákról és mennyi pénzről van szó. Ha feltételezzük, hogy ezek hasonlóak a tavalyiakhoz, akkor

  • az alapítványi egyetemekről közel 4500 diák venné igénybe jövőre a programot,
  • az ő ösztöndíjaikra az intézményeik összesen közel 10 millió eurót kaphatnának. Nem pontos adatokról, hanem megalapozott becslésről van szó, ami segít a nagyságrendek érzékelésében.

Saját zseb: a kormány azt kommunikálta, hogy megállapodás híján sem esnek el az Erasmus lehetőségétől az alapítványi egyetemen tanuló magyar diákok, mert az ösztöndíjköltségeket végső esetben kifizeti a kormány saját zsebből.

  • Így közel négymilliárd forintos költséget vállalhat át a kormány az EU-tól csak az Erasmus biztosítására, ha nem állapodik meg a közérdekű alapítványok ügyében. 
  • Ez az állami kiadásokhoz képest nem túl nagy összeg, de most éppen nagy bajban van a magyar költségvetés. 

Miben nem tudnak dűlőre jutni? Az EU szerint a közérdekű alapítványi fenntartású egyetemeknél a jogszabályi környezet nem biztosítja az EU-s források transzparenciáját, és összeférhetetlenségi aggályok is felmerülnek. Ezeknek egy részét kezelte a magyar kormány, de az alapítványokat irányító kuratóriumok tagjainak jelölési szabályait illetően továbbra sem értenek egyet.

  • Johannes Hahn költségvetési biztos újságíróknak Brüsszelben azt mondta: a magyar javaslatcsomagot egy hónapja megkapták, csakhogy abban nincs újdonság a korábbiakhoz képest.
  • Ez arra utal, hogy a magyar kormány továbbra sem kezelte a kuratóriumi tagság feltételeivel, a kinevezés hosszával kapcsolatos aggályokat. 

Mit mond a kormány? Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter szerint 2024 első feléig biztosított minden Erasmus-kifizetés, és mivel a kormány minden feltételt teljesített, már csak az EB-től függ a pénzek megérkezése. Ugyanakkor korábban azt is nyilatkozta, hogy nyárra meglesz a szóban forgó pénz.

Ellentmondás: Hahn nyilatkozata szerint sok magyar diák és tanár számára már idén ősztől megszűnhet a részvétel lehetősége az Erasmus plusz programban. Ez látszólag ellentmond azoknak az információknak, melyek szerint 2024 első feléig az Erasmus-ösztöndíjak kifizetése a még korábban kötött szerződések értelmében történik. Ezt erősíti meg egyébként a Tempus közleménye is, amely szerint „a meglévő mobilitási keretek, valamint pénzügyi erőforrások rendelkezésre állnak ahhoz, hogy az egyetemi igények jövő év június 30-ig teljeskörűen megvalósuljanak.”

  • Lehetséges feloldás, hogy Hahn nyilatkozata arra vonatkozik: ha nincs megállapodás ősszel, akkor már idén végleg kihullanak az alapítványi egyetemek a 2024-es Erasmus-finanszírozásból.
  • Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottságnak és a Tempus Közalapítványnak is küldtünk tisztázó kérdéseket. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Kicsit világvége hangulat van” - hogyan fogadják a leginkább érintettek az Erasmus-felfüggesztést?Sokáig csak a sajtóból jutottak információkhoz az egyetemisták, és volt, aki le is maradt a külföldi ösztöndíjról, miután „most vagy soha” alapon rengetegen jelentkeztek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBeperelte az EU-t hat magyar egyetem a források befagyasztása miattA Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem is jogi úton érvényesítené álláspontját. Ez egyezik a kormányéval, amely viszont ígérete szerint nyáron megállapodik az EU-val.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen lesz ebből felzárkózás, ha így mennek tovább a dolgok az oktatásbanMagyarország ezen a téren leszakadóban, és a kormány intézkedései inkább csak gerjesztik a folyamatot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet alapítvány Erasmus európai bizottság felsőoktatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.