Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 19. 13:48 Közélet

Durván négymilliárd forintos költséget vállalhat át a kormány, ha nem állapodik meg Erasmus-ügyben

Nincs megállapodás az Európai Unió és a magyar kormány között a közérdekű vagyonkezelő alapítványok jogszabályi környezetével kapcsolatban, a tárgyalás holtpontra jutott. Az Erasmus-program lebonyolításáért és az EU-s források szétosztásáért felelős közvetítő szervezet a 2024-es összegeket az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményeknek már nem tudta hivatalosan odaítélni.

Mi történt most? A Tempus Közalapítvány meghozta azt a szokásos éves döntését, ami az intézményi igények alapján a magyar felsőoktatási intézmények között szétosztja a 2024-es Erasmus-keretösszegeket. Idén azonban a listáról hiányoznak a közérdekű alapítványi fenntartású egyetemek, ugyanis egy tavaly decemberi bizottsági határozat értelmében EU-s szerv ezek felé nem vállalhat kifizetési kötelezettséget.

A Tempus ezért az alapítványi egyetemek esetében csak feltételes döntést hozhatott, amit akkor tud véglegesíteni, ha az Európai Bizottság (EB) feloldja a kifizetésstopot. A nem alapítványi intézményekkel a szokásos ritmusban, már a mostani döntés után megkezdik a támogatási szerződések előkészítését.

Mi a határidő? A Tempus azt írta: az alapítványi intézmények akkor nem esnek el az Erasmus-pénzektől, ha az EB-engedélyt november 23-ig megkapják. Az EB szóvivője korábban szeptember 1-i dátumot mondott ugyanerre.

  • Az EB csak elfogadott törvényt tud vizsgálni, erre egy hónapja van, az EU Tanácsa ezután szavaz a tiltás feloldásáról. A Válasz Online korábbi cikke szerint a folyamat végigzongorázása szeptemberig már esélytelen. 

Számok és összegek: a Tempus nem hozta nyilvánosságra a feltételes összegeket, ezért pontosan nem tudni, hogy 2024-ben hány diákról és mennyi pénzről van szó. Ha feltételezzük, hogy ezek hasonlóak a tavalyiakhoz, akkor

  • az alapítványi egyetemekről közel 4500 diák venné igénybe jövőre a programot,
  • az ő ösztöndíjaikra az intézményeik összesen közel 10 millió eurót kaphatnának. Nem pontos adatokról, hanem megalapozott becslésről van szó, ami segít a nagyságrendek érzékelésében.

Saját zseb: a kormány azt kommunikálta, hogy megállapodás híján sem esnek el az Erasmus lehetőségétől az alapítványi egyetemen tanuló magyar diákok, mert az ösztöndíjköltségeket végső esetben kifizeti a kormány saját zsebből.

  • Így közel négymilliárd forintos költséget vállalhat át a kormány az EU-tól csak az Erasmus biztosítására, ha nem állapodik meg a közérdekű alapítványok ügyében. 
  • Ez az állami kiadásokhoz képest nem túl nagy összeg, de most éppen nagy bajban van a magyar költségvetés. 

Miben nem tudnak dűlőre jutni? Az EU szerint a közérdekű alapítványi fenntartású egyetemeknél a jogszabályi környezet nem biztosítja az EU-s források transzparenciáját, és összeférhetetlenségi aggályok is felmerülnek. Ezeknek egy részét kezelte a magyar kormány, de az alapítványokat irányító kuratóriumok tagjainak jelölési szabályait illetően továbbra sem értenek egyet.

  • Johannes Hahn költségvetési biztos újságíróknak Brüsszelben azt mondta: a magyar javaslatcsomagot egy hónapja megkapták, csakhogy abban nincs újdonság a korábbiakhoz képest.
  • Ez arra utal, hogy a magyar kormány továbbra sem kezelte a kuratóriumi tagság feltételeivel, a kinevezés hosszával kapcsolatos aggályokat. 

Mit mond a kormány? Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter szerint 2024 első feléig biztosított minden Erasmus-kifizetés, és mivel a kormány minden feltételt teljesített, már csak az EB-től függ a pénzek megérkezése. Ugyanakkor korábban azt is nyilatkozta, hogy nyárra meglesz a szóban forgó pénz.

Ellentmondás: Hahn nyilatkozata szerint sok magyar diák és tanár számára már idén ősztől megszűnhet a részvétel lehetősége az Erasmus plusz programban. Ez látszólag ellentmond azoknak az információknak, melyek szerint 2024 első feléig az Erasmus-ösztöndíjak kifizetése a még korábban kötött szerződések értelmében történik. Ezt erősíti meg egyébként a Tempus közleménye is, amely szerint „a meglévő mobilitási keretek, valamint pénzügyi erőforrások rendelkezésre állnak ahhoz, hogy az egyetemi igények jövő év június 30-ig teljeskörűen megvalósuljanak.”

  • Lehetséges feloldás, hogy Hahn nyilatkozata arra vonatkozik: ha nincs megállapodás ősszel, akkor már idén végleg kihullanak az alapítványi egyetemek a 2024-es Erasmus-finanszírozásból.
  • Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottságnak és a Tempus Közalapítványnak is küldtünk tisztázó kérdéseket. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Kicsit világvége hangulat van” - hogyan fogadják a leginkább érintettek az Erasmus-felfüggesztést?Sokáig csak a sajtóból jutottak információkhoz az egyetemisták, és volt, aki le is maradt a külföldi ösztöndíjról, miután „most vagy soha” alapon rengetegen jelentkeztek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBeperelte az EU-t hat magyar egyetem a források befagyasztása miattA Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem is jogi úton érvényesítené álláspontját. Ez egyezik a kormányéval, amely viszont ígérete szerint nyáron megállapodik az EU-val.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen lesz ebből felzárkózás, ha így mennek tovább a dolgok az oktatásbanMagyarország ezen a téren leszakadóban, és a kormány intézkedései inkább csak gerjesztik a folyamatot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet alapítvány Erasmus európai bizottság felsőoktatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.