Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. június 22. 12:07 Közélet

Nem merte a kormány lesokkolni a vásárlókat az árstop nélküli árakkal

Ahogy azt szerdán a G7 megjósolta, kivezetik az árstopot. A kormány úgy döntött, hogy augusztus 1-től megszünteti az árstopot, de nem egyszerre, sokkszerűen, hanem csak fokozatosan vezeti ki – legalábbis így lehet elsőre értelmezni azt, amit Gulyás Gergely miniszter bejelentett a mai kormányinfón.

A pontos részletek cikkünk írásakor még nem ismertek, de két változás lesz:

  • A kötelező akciók mértékét 10-ről 15 százalékra emelik. Ez abból a szempontból mindegy, hogy a boltok eddig is nagyobb mértékben akcióztak.
  • A másik, hogy a kilenc árstopos élelmiszer (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, UHT-2,8% zsírtartalmú tehéntej, tyúktojás és étkezési burgonya) ára már nem lesz fix, azt úgy kell meghatározni, hogy a bruttó beszerzési árból legalább 15 százalékos kedvezményt kell adni.

Nézzünk erre egy konkrét példát: a napraforgó étolaj beszerzési ára jelenleg literenként legalább 1000 forint körül lehet, az egyszerűség kedvéért most ezzel számolunk. A termék árstoppal érintett verzióját eddig a legtöbb nagy boltban 540 forintért kellett eladni. Az új szabály értelmezésünk szerint azt mondja, hogy az olaj 1000 forintos beszerzési árából 15 százalék kedvezményt kell adni, azaz ezentúl legfeljebb 850 forintért lehet kitenni a polcra.

A vevő kontextusából: Ez azt jelenti, hogy a vásárló hirtelen 57 százalékos drágulást fog érezni, ami nagyon sok, de még így is sokkal kevesebb, mintha átmenet nélkül szűnne meg az árstop, hiszen akkor egy pillanat alatt durván 100 százalékos lenne az emelkedés.

Az étolajos példa nagyjából a többi árstopos termékre is állhat, az UHT 2,8 százalékos tej jellemző mai fogyasztói ára például a nagy boltokban 209 forint, és számításaink szerint hirtelen 415 forint közelébe kellene emelkedni a szabadpiaci logika szerint, így viszont elképzelhető, hogy még 300 forint alatt kell tartani a kereskedőknek. A több mint 100 százalékos drágulás tehát nem egy lépcsőben megy végbe, az első lépéssel körülbelül megfelezik az áremelkedést.

Tágabb kontextus: Amellett, hogy ez az intézkedés a vásárlók számára kevésbé drasztikusan szünteti meg az árstopot, arra is jó, hogy a következő hónapok hivatalos inflációs adatait ne lökje meg egyszerre. Az átmeneti kivezetés a statisztikai adatokba is jobban bele fog simulni, és ezt még segíteni fogja az infláció (főleg a magas bázis miatt) várhatóan egyébként is bekövetkező mérséklődése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet árstop élelmiszer infláció Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.